Skip to main content

Fairchild: energiahatékony és megbízható motorhajtások

Megjelent: 2013. augusztus 08.

A villamos motoros hajtások – a világ abszolút legnagyobb ener­giafelhasználói – majd kétszer annyi energiát fogyasztanak, mint a világítás. Energiaigényük 2030-ra várhatóan még meg is duplázódik a jelenlegi CO2-emisszió kb. 40%-os növekedésével. Az EU új energetikai kezdeményezései (az Eco-Design és az Electric Motor Regulations című direktívák) arra irányulnak, hogy kiszorítsák a rossz hatékonyságú hajtásokat, és a fenntartható fejlődés érdekében lényegesen mérsékeljék a fajlagos CO2-emissziót. Az elektromotoros hajtások energetikai jelentősége vezette a Fairchildet is arra, hogy a nürnbergi PCIM-kiállításon megjelenésének súlypontját a mozgásvezérlési alkalmazásokra helyezze.

A hatásfok, a megbízhatóság és a hatékony hűtés, az üzemi zaj és a helyfoglalás csökkentése, és a tervezés egyszerűsége jelenti azt a kihívást, amellyel a motorvezérlő architektúrák tervezőinek szembe kell nézniük. A motortípusok is széles spektrumot fednek le az AC-indukciós motoroktól a kefés és kefe nélküli DC-motorokon át a léptető- és az állandómágneses szinkronmotorokig. A tervezés sikere sokszor már a megfelelő motortípus kiválasztásakor eldől. A kiállításon a „Fairchild in motion” jelmondat fejezte ki a cég témaválasztásának lényegét.
A céljuk olyan megoldások bemutatása volt, amelyekkel a hatásfok növelhető, és a piacképes végtermék előállításának időszükséglete és erőforrásigénye csökkenthető. A demonstrációkon az egy- és háromfázisú AC-motorok, a kis- és közepes feszültségű, kefe nélküli DC-motorok, és az autóiparban használt, 12-től 650 V-ig tartó feszültségtartományú, akár 160 A-es áramfelvételű motorok vezérléseit mutatták be részletesen.  

www.fairchildsemi.com