Skip to main content

Ex-Series™ hőkamerák

Megjelent: 2022. április 12.

TME lidKényelmes, precíz multifunkciós megoldások a Flir cégtől – amely a hőkamerák piacának világszintű vezető szereplője.

 

 

 

 

 

A hőérzékelő kamerák a technológia számos területén, például az elektronika, az elektromosság, az energiatermelés, a hidraulika, a HVAC-rendszerek, gépjárművek és gépparkok ellenőrzéseinek területein használt gyakorlati eszközök. Ezek a berendezések kétféle vizsgálat elvégzését teszik lehetővé: egyrészt összehasonlító vizsgálatokat, ahol a diagnózis a termogramon bemutatott hőmérséklet-eloszláson alapul (azonos körülmények között működő azonos alkatrészek, vagy korábbi adatok összehasonlító vizsgálatai), illetve adott mérési pontokon pontosan mért hőmérsékleten alapuló vizsgálatokat. A hőkamerák kiválasztásakor fontos paraméterek: a mért hőmérséklet tartománya, a hőérzékenység, az érzékelő felbontása, a látómező, valamint a fókusz beállításának módjai.

 

TME kezdo


Az új FLIR, Ex-SeriesTM márkájú hőkamera-sorozatot – mint az egyik legjobbat a piacon – kiterjedt funkcionalitás, egyszerű kezelhetőség és az extrém ipari környezetben történő használat hatásaival szembeni jó ellenállás jellemzi. Ez a műszercsalád kiváló választás mind az amatőrök, mind a profik számára, akik olyan eszközöket keresnek, amelyekre biztosan lehet számítani.

 

FLIR Ex-SeriesTM

Az Ex-SeriesTM professzionális alkalmazások igényeihez lett kifejlesztve. Az ebbe a csoportba tartozó termékeket a mérhető hőmérséklet széles (akár 20...550 °C-ig terjedő) tartománya jel­lemzi. Ennek köszönhetően ezek egyaránt alkalmasak mind a hűtőfolya­dék-szivárgások kimutatására, mind pedig magas hőmérsékletű alkatrészek vizsgálatára. Az elektrotechnika területén lehetővé teszik az áramellátási áramkörben lévő hibák vagy a vezérlőszekrények túlmelegedő alkatrészeinek gyors lokalizálását. Egy másik alkalmazási terület az erősáramú berendezések karbantartása, ahol fennáll az érintkezők korróziójának veszélye. Mivel a csatlakozók ellenállása a felület oxidációjával nő, az érintkezők felmelegednek, ami a hőképpel könnyen megfigyelhető, így elkerülhető a tápellátás és a csatlakoztatott eszközök leállítása. Egy másik alkalmazási terület az épületdiagnosztika, ahol a hőkamerák segítségével a hőhidak és a nedves területek gyorsan felderíthetők.

 

TME 2

 

Felépítés és funkciók

Első pillantásra a FLIR Ex-SeriesTM termékei nem különböznek egymástól. A sorozat 4 hasonló képességű kameramodellt tartalmaz. A konkrét változat kiválasztását természetesen az adott rendeltetés specifikációja határozza meg. A termékek közötti különbségeket a táblázat szemlélteti.

 

TME tabla


Mindegyik kamera látómezőszöge 45° (vízszintesen) és 34° (függőlegesen), a képfrissítés pedig 9 Hz-es frekvenciával történik. A hűtés nélküli bolometrikus lapkák alkalmazása lehetővé tette a gyártó számára, hogy a kamerák kompaktak és könnyűek (575 g) maradjanak. Az érzékelő felbontásától függetlenül a készülékek 3 hüvelykes, 320 × 240 pixeles felbontású kijelzővel rendelkeznek, az elvégzett mérések pontossága pedig +/-2 °C. Itt kell megje­gyezni, hogy az Ex-SeriesTM kamerákat 15 °C és 50 °C közötti hőmérsékleten való működésre tervezték, és házuk IP54 védettségi besorolású (vagyis fröccsenésálló és szinte teljesen védett a porral szemben). Ráadásul a készülékeket úgy tervezték, hogy ne sérüljenek meg, ha akár 2 méteres magasságból leejtik őket. Egy másik fontos tulajdonság a termékekben használt cserélhető lítium-ion akkumulátor – ezek körülbelül 4 órán át tartó folyamatos működést tesznek lehetővé (az eredeti töltővel a 90%-os töltöttség elérése nem tart tovább 2 óránál).

 

Megjelenítési módok

A felhasználó többféle megjelenítési mód közül választhat. Először is ott van a termikus (hő)kép, amely a lapkáról letöltött információk közvetlen megjelenítését jelenti. Sok esetben ez az üzemmód elegendő, de néha problémás lehet a hibák azonosítása (pl. a hőforrás nehezen lokalizálható egy sűrű áramkörben vagy más komplikált berendezésben). Ilyen esetekben a három további üzemmód egyike használható. A Picture-in-picture (PIP) a hő­illusztrációt egy látható fényű kamera képével szemben elhelyezett képkockára korlátozza. A Thermal blending opció egymásra helyezve átfedésben mutatja a két előbbi csatorna képét. A legfejlettebb, dinamikus képalkotási mód a Thermal MSX. Ennek indításakor, aktiváláskor a termovíziós kép úgy transzformálódik, hogy megjelöli a vizsgált objektumok körvonalait. A menüben a felhasználó megtalálja a színpaletta megváltoztatásának beállítását is (három lehetőség áll rendelkezésre: klasszikus szivárvány, „acél-kék” és monokróm kép).

 

Adatok regisztrálása és feldolgozása

Az Ex-SeriesTM termékek Micro USB-csatlakozóval rendelkeznek, amely töltésre is (a külső töltő használata opcionális) és adatátvitelre is szolgál a készülék és a számítógép között. Ezen túlmenően a kamerával való kommunikáció WiFi hálózaton keresztül is megvalósítható. A FLIR eszközökkel történő együttes munka a gyártó saját fejlesztésű, mobileszközökre (telefonokra, táblagépekre) elérhetővé tett applikációival is végezhető. A mérés rögzítése során a JPEG-formátumú fájlon kívül (amely tartalmazza a kameraképet és a méretarányt) egy különálló, 14 bites lapkaadatokat tartalmazó fájl is tárolásra kerül. Ezek az információk könnyen elemezhetők vagy feldolgozhatók a FLIR Tools, vagy egy saját szoftver segítségével. Meg kell jegyezni, hogy a felhasználónak nem kell automatikus hőképskála-adaptációt használnia – az érzékenység beállítása manuálisan is elvégezhető.

 

Hasznos funkciók

A fent leírt funkciók mellett érdemes megemlíteni az Ex-SeriesTM készülékek által kínált néhány további funkciót. Először is, a kamerák automatikusan jelzik a képen a legalacsonyabb és a legmagasabb hőmérsékletű pontokat (opcionálisan – a mérés a kép centrális pontján történik). Lehetőség van riasztási üzemmódban való működésre is – amikor egy monokróm képen jelölve lesznek azon területeket, ahol a hőmérséklet egy előre beállított érték alatt vagy felett marad. Ez a funkció nagymértékben felgyorsítja a munkát a nagy létesítmények vizsgálatakor. Ezen túlmenően, azon technikusok számára, akik többnyire „terepen” végeznek méréseket (pl. az elektromos hálózat ellenőrzése során), a FLIR a TME-n keresztül egy mobil autós töltőt is kínál.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/44800/ex-series-hokamerak/