Skip to main content

Építőkészletekkel – gyorsabban

Megjelent: 2017. április 05.

igus2Az igus építőelemeiből könnyen állíthatók elő egyedi megoldások


A sorozatgyártott rendszereket leszámítva gyakorlatilag nincs két azonos hajtástechnikai megoldás. Az igus, az energialáncok és más mozgó elemek szakértője gyorsan és pontosan szállítja ugyan a megrendelt egyedi konfigurációt, mégis sok gyártónak jelent előnyt, ha a keze ügyében vannak az általa megvalósítandó rendszer elemei. Az építőelem-elv jelentősen könnyíti a munkájukat.

Cikcakk modulok az e-lánc építőkészletből

Az igus a standard csomaghoz tartozó cikcakk energialánccal a függőleges alkalmazások egy helytakarékos és költségkímélő megoldását kínálja. A cikcakkmodul az e-lánc építőelemeinek köszönhetően az egyéni igényeknek megfelelően konfigurálható, és gyorsan szállítható. Ez a színház-, világítás- és raktártechnika területén, valamint a hidraulikus munkaállványoknál az energia és az adatok továbbításának egy átgondolt megoldását kínálja.
A londoni Royal Theatre vagy a barcelonai Opera előadásaiban, de számos más igényes színpadtechnikai alkalmazásban is nélkülözhetetlenek ma már a látványos színpadképek és hatásos kivilágítások. Ennek során szükséges színpadtechnika és a világítótestek mozgatása többnyire a színpad felett, nagyobb magasságban történik. Ezek adatokkal és energiával való ellátása érdekében a kábeleket is ebben a magasságban kell vezetni. Ezeknél az alkalmazásoknál komoly kihívást jelent egyrészt a csendes függőleges mozgás biztosítása, másrészt a számos vezeték szűk helyen történő, vizuálisan kifogástalan vezetése. Az igus GmbH újonnan kifejlesztett cikcakkmodulja erre a két esetre kínál kifinomult megoldást. Ez egy összehajtogatható energialánc, amellyel az összes kábel biztonságosan vezethető, és egy szabványosított dobozban helytakarékosan tárolható. Az energialáncot a függőlegesen mozgatott színpadtechnikai elem alsó helyzetében helyezik a dobozba. Felemelésekor az e-lánc lassanként széthajlik és akár 30 m magasságig is követheti annak mozgását. A horganyzott acéldoboz szinte észrevehetetlenül integrálható a színpadelemekbe, de a mozgó világítási elemekre is rögzíthető. A világítóelemek lesüllyesztésekor az e-lánc a mozgásnak megfelelően megint összehajlik. A doboz mattfekete, de az ügyfél kívánságára más színben is kapható.

igus1

Cikcakkmodul a függőleges alkalmazásokhoz (Forrás: igus GmbH)


Az értéktöbblet a rendszer moduláris felépítéséből adódik. A dobozok eddigi egyenként vagy kis sorozatban történő kínálata helyett az igus standarddoboza most az építőkészlet-elvnek köszönhetően lényeges konstrukciós ráfordítás nélkül tíz napon belül konfigurálható, gyártható és kedvező áron kiszállítható. A modulok 75 és 500 mm közötti külső láncszélességgel, 600 és 3000 mm közötti dobozhosszúsággal és legfeljebb 2000 mm dobozmagassággal rendelhetők. Ezzel a legtöbb követelmény már további, lényeges ráfordítást igénylő, egyedi gyártású termék nélkül is kielégíthető.
A cikcakkmozgás intelligens kialakítása – a hasonló alkalmazások köteles visszahúzó rendszeréhez viszonyítva – alacsony zajszintű függőleges mozgást tesz lehetővé. A rendszer ezen túlmenően nagy megterheléseknek is ellenáll. Az energialánc egy, a vezetékeket kétszeresen húzásmentesítő menesztőlemezzel rendelkezik. A cikcakk-kialakítás az E2 és E4 gyártási sorozat szinte valamennyi energialáncánál lehetséges. Az E4 sorozat a szerelésnél és betöltésnél – a mindkét oldali nyithatóságának köszönhetően – további előnyöket is kínál. A standarddoboz az előszerelt energialáncok ideális szállítóberendezése. A modul így komplett readychain rendszerként szállítható és az e-lánccal, chainflex vezetékekkel és dugaszokkal – azonnal beépíthető és alkalmazható (Plug&Play) rendszerként – gyorsan összeszerelhető.

Változtatható szélességű és hosszúságú vezetékek az építőkészlet-elv alapján

A beépítésre kész, kenést és karbantartást nem igénylő lineáris vezetékek a gép- és berendezésgyártás egyre kedveltebb elemei. Itt csak ritkán kínálkoznak „egy kaptafára készült” megoldások, amelyek pontosan megfelelnek a felhasználó felépítési igényeinek. Az igus a drylin ZLW tengelyeihez kifejlesztett szerelési készletével támogatja a tervezőket a termékek kiválasztásában, ezzel az ügyfelek a saját igényeiknek megfelelően állíthatják össze saját megoldásaikat. Ebben a moduláris rendszerben a tengelyek szélessége, pályatávolsága és hossza egyszerűen és gyorsan méretezhető. A fogasszíj-tengelyek lapos kivitelének köszönhetően ehhez már a szűk beépítési terekben rendelkezésre álló hely is elégendő. A felhasználók ezen kívül a tengelyvégeket és szánokat alumínium vagy nemesacél kivitelben is megrendelhetik. Az utóbbi mindenekelőtt az élelmiszeripar területén figyelemre méltó, ahol a tengelytől a szíjakig és siklócsapágyakig minden alkatrész nemesacélból készül. Ez standard termékként egyedülálló a piacon. Az iglidur E7-ből készült csúszófóliával kombinálva a legmagasabb élettartam érhető el. A lineáris vezetékek igus motorral, vagy az ügyfél motorjára csatlakoztatva is szállíthatók és üzemeltethetők. Ennek során a tömör és üreges tengelyek segítségével a tengelytől jobbra és balra változatos motorcsatlakoztatás lehetséges.

igus2

A drylin ZLW-építőkészlettel a tengelytartók, pályák és szánok a kívánt méretben és nyersanyagból méretezhetők (Forrás: igus GmbH)

Az új ZLW-20 beépítési méretnek köszönhetően legfeljebb 3000 mm lökethossz mellett még 75 kg tömegű terhek is felemelhetők. A széles kerek szíjak ezen túlmenően a mozgatandó teher függvényében nagy, még az 5 m/s-t is meghaladó mozgási sebességeket is lehetővé tesznek. Az acél húzóköteggel ellátott poliuretán fogasszíjnak a szükséges feszességre való beállítása a szánon, centrálisan történik. Speciális szíjakkal még víz alatti alkalmazás is lehetséges. A golyóscsapágyak alkalmazása teljesítőképesebb irányváltást és magasabb energiahatékonyságot eredményez. A beépítésre kész megoldások csendes futásuknak, és a még tartós üzemnél is magas élettartamuknak köszönhetően számos alkalmazásban, mint például az élelmiszer- és labortechnika legkülönbözőbb területein kínálnak figyelemreméltó lehetőséget. A lineáris tengelyek nyitott kivitelüknek köszönhetően könnyen tisztíthatók, és ellenállnak a szennyeződésnek is.

 

Tekintse meg az igus® újdonságait az IPAR NAPJAI / MACH-TECH szakkiállításon, az A pavilon 312H standján!

 

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

Még több igus® Hungária Kft.