Skip to main content

Enevate: Si-technológiával feljavított Li-akkumulátor

Megjelent: 2017. június 08.

enevate hdenergyMinden hordozható vagy hálózatfüggetlen elektronikai eszköz Achilles-sarka az akkumulátor és annak üzemideje, minden előrelépés tehát a mobileszköz-gyártók fokozott figyelmére számíthat. Ilyen az Enevate cég HD-Energy technológiája is. Az Enevate Corp. bejelentette, hogy a szilíciumtechnológiával feljavított képességű lítiumakkumulátora (a cellára és a teljes, tokozott elemre vonatkozóan is) számos fontos biztonsági és minőségi szabvány szerint tanúsítványt szerzett a mobiltelefonokban és más fogyasztási cikkekben történő használathoz, beleértve az UN 38.3, UL 1642, UL 2054, CTIA/IEEE1725, IEC62133 és IEC61950 szabványokat.

 

Az Enevate szabadalmazott HD-Energy technológiájának lényege egy szilícium kompozit anódfilm, amelynek több mint 70%-a szilíciumból áll. Ez a hagyományos Li-ion akkumulátorok anódjához képest négyszeres energiasűrűséget tesz lehetővé. Az új technológiát tartalmazó végtermék 4C töltőárammal tölthető (azaz egy 1 Ah kapacitású akkumulátor töltőárama akár 4 A is lehet) az energiasűrűség csökkenése nélkül, és ezzel 15 perc alatt a teljes kapacitás 90%-ára tölthető a cella károsodása nélkül. Ezzel – a cég állítása szerint – 35…50%-kal hosszabb üzemidőt tesz lehetővé mobileszközökben. A HD-Energy technológia alacsony hőmérsékletű viselkedése is felülmúlja a hagyományos Li-ion elemekét, és rendelkezik egy „beépített biztonsági tulajdonsággal” is, azaz 40%-kal túltölthető anélkül, hogy a hagyományos elemeknél ilyen esetben tapasztalható elemi Li-kiválás bekövetkezne.
A megszerzett tanúsítványok közül az UN38.3 a Li-elemek légi szállítási biztonságát garantálja. Az UL1642 és az UL2054 szabványok a termékekbe épített Li-elemek biztonsági kockázatainak csökkentésére vonatkozó előírásokat tar-talmaznak, amelyre az új akkumulátortípus ugyancsak megszerezte a tanúsítványt. A termék már rendelkezik a CTIA/IEEE1725 biztonsági és minőségi tanúsítvánnyal is, amely általában a mobiltelefonokban használt újratölthető elemekre vonatkozik az USA területén. Az IEC 62133 pedig a hordozható készülékekben használt újratölthető elemek világszerte érvényes biztonsági szabványa. Az Enevate terméke rendelkezik a közismert ISO9001 tanúsítvánnyal is. A HD-Energy technológia egyelőre a mobileszközök „léptékében” érhető el, de a cég már tervezi a technológia licencelését és használatát az elektromos meghajtású járművek energiatárolójaként is. Ezen a területen a HD-Energy előnyei: a nagyobb energiasűrűség, a gyors töltés lehetősége és a hidegtűrés egyaránt fokozott jelentőséggel bírnak. A vállalat ügyvezető alelnökének nyilatkozata szerint az a tény, hogy a HD-Energy technológia a mobileszközök területén már minden szükséges tanúsítványt megszerzett, optimizmusra ad okot, hogy ugyanezt az eredményt elérje az elektromos hajtású járművek területen is.

Forrás: EETimes.com