Skip to main content

Energialánc alkalmazása a művészetben

Megjelent: 2018. október 30.

igus lidigus kábelvezető megoldás kinetikus műalkotáshoz

Összetett vezetőrendszer vezérlő-, audio- és tápkábelekhez négy méter magasságban – ezekre a kihívásokra kellett választ találni egy műalkotás megtervezése során. A megoldás: az igus rugalmasan elcsavarható twisterband kábelvezetőkkel kiegészített e-spool rendszere a legmostohább körülmények között is megbízhatóan adagolja a szükséges kábelhosszokat a rendelkezésre álló szűk helyen.

 

Az egyik tajvani szálloda fogadócsarnokában egy vízjáték felett egy 168, egyenként állítható helyzetű fémgömbből álló, függesztett kinetikus szobor fogadja a látogatókat. Ez a kifinomult és könnyed műalkotás azonban komoly technológiát rejt. A kiállítási installációk építésével foglalkozó Kurt Hüttinger GmbH számára a fő kihívás a következő volt: a rendszernek karbantartási célokból könnyen hozzáférhetőnek kellett lennie, annak ellenére, hogy egy méternyi magas, nagyon nehezen elérhető álmennyezetbe kellett beépíteni, négy méterrel a padlószint felett. Ráadásul a rendszer telepítését nagyon gyorsan kellett elvégezni, mivel a műalkotásnak a hivatalos megnyitó előtt teljesen készen kellett lennie. A gépészet fogadására szolgáló sodronyköteles emelőt már korábban beépítették az épület vázszerkezetébe. A vezérlő-, audio- és tápkábelekhez olyan, rendkívül összetett kábelrendező rendszerre volt szükség, amely lehetővé teszi, hogy a gömbök pontosan a zene ritmusára mozogjanak. A rendszerrel szemben elvárás volt a megbízhatóság, a rejtett kivitel és főként a gyors telepíthetőség.

 

PM4518 1

Az igus kompakt e-spool kábelrendező rendszere és rugalmasan elcsavarható twisterband kábelvezetője még egy kinetikus műalkotás összetett működése során is biztonságosan és megbízhatóan vezeti a kábeleket (Forrás: igus GmbH)

 

e-spool kábeldobrendszer rugalmasan elcsavarható twisterband kábelvezetőkkel

„A kábelekkel kapcsolatos problémáinkra az igus e-spool jelentette a tökéletes megoldást” – magyarázza Stephan Hessberger, a Kurt Hüttinger GmbH műszaki tervezési vezetője. Az energialánc-rendszer igen szűk helyen képes biztosítani az energiaellátást, és egy vezetőgörgőn van átvetve. A beépített visszahúzó rugók révén a kábelrendező rendszer hossza és feszítése mindig akkora, amekkorára éppen szükség van. A kiinduló helyzetben az e-chain energialánc a helytakarékosság érdekében teljesen feltekert állapotban van. A görgőt a kompakt, rugalmasan elcsavarható twisterband kábelvezető köti össze a tengelyvégbakkal, amely a rögzített kábelek csatlakoztatására szolgál. A kábeldobba behelyezték a kábeleket, majd felszerelték az egységre, és előzetes üzem közbeni tesztelésnek vetették alá. „Csak így lehetett megoldani, hogy egy Németországban készült és összeállított műalkotást repülővel átszállítsunk a fél világon és gyorsan beépítsük a rendeltetési helyére” – mondja lelkesen Stephan Hessberger. A beépítéshez a teljes egységet az e-spool rendszerrel együtt támasztókerekekre helyezték, majd rögzítették, és kézzel emelték a helyére. Az e-spool szabadon álló végét ezután rászerelték az álmennyezetre, és csatlakoztatták. Ezt követően folytathatták a telepítést, és üzembe helyezhették a műalkotást.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

Még több igus®