Skip to main content

EMC és Power Design szeminárium

Megjelent: 2018. november 14.

wurth lidA nemrég önálló magyarországi leányvállalattá vált Würth Elektronik Hungary Kft. és az iparág további két jól ismert szereplője – a TÜV Rheinland Intercert Kft. és az STMicroelectronics SA – közösen nagy sikerű teltházas szemináriumot szervezett 2018. október 9-én, amelynek a belvárosi Prémium Apartmanház adott helyet.

 

 

Az elektronikai fejlesztésben érdekelt magyarországi cégek fejlesztőmérnökeiből állt össze a helyi adottságok miatt 80 főre korlátozott hallgatóság. A házigazda cégek az egésznapos rendezvény tematikáját az egymáshoz szervesen kapcsolódó elektromágneses kompatibilitás és tápegységtervezés témakörök köré építették. A tápegységek méretezése, fejlesztése nem könnyű és sok esetben nem is kedvelt feladat, és hasonló a helyzet az EMC-vel is. Ezek a gondolatok motiválták az érintett területeken világszinten elismert cégeket az összefogásra, a közös szeminárium megszervezésére. Mindhárom cég tudása legjavát adhatta a közös projekthez, az előadások szinte fokozatmentesen ölelték át az EMC és a kapcsolóüzemű tápegységek témaköreit. A rendezvényt, a szervező cégek vezetői, Levachich Attila (WE), Gyapjas Ferenc (TÜV) és Oláh Tibor (ST) nyitották meg rövid bevezetőjükkel és a háttértámogató kollégák bemutatásával.

 

DSC 0043


Az előadássorozat a Béke úti EMC laboratóriumáról is jól ismert TÜV Rheinland Intercert Kft. prezentációival vette kezdetét, amelyet Gyapjas Ferenc és György Balázs adott elő. Jól felépített előadásaikban elsőként az elektromágneses összeférhetőségről, a zavarkibocsátásról és zavartűréssel kapcsolatos alapfogalmakról, alapelvekről beszéltek. A mindennapi életben is előforduló példákon keresztül szemléltették az EMC-jellegű problémákat és azok mérési lehetőségeit. Bemutatták az általuk képviselt EMC laborban végezhető mérések típusait, illetve milyen megelőző előkészületekkel, felkészüléssel tehetők gördülékenyebbé, költséghatékonyabbá a vizsgálatok és tanúsítások.

 

DSC 0215 ST


Ezt követően az előadói stafétát a Würth Elektronik eiSos EMC szakértője, Lorandt Fölkel vette át, aki a tőle megszokott elragadó stílusában folytatta az EMC témakört majd tért át a kapcsolóüzemű tápegységek tervezési praktikáira. Beszélt a vezetett és sugárzott zavarkibocsátásokról, azok szűrési és csillapítási lehetőségeiről. Előadásában részletesen kitért a különféle kapcsolóüzemű tápegység topológiák EMC szempontok szerinti méretezésére. Egy alaposan felépített esettanulmányon keresztül bemutatta, hogy azonos funkciójú, de különböző alkatrészekből álló, nem azonos NyÁK tervezési megfontolással készülő kapcsolóüzemű tápegységek milyen eltérő mérési eredményeket tudnak produkálni az EMC, a hatásfok és a melegedés tekintetében. Rámutatott a tervezést támogató áramkörszimulátor-szoftverek fontosságára, konkrét példákon keresztül bemutatva a Würth Elektronik eiSos által is támogatott LTspice-t és a cég saját online alkalmazását a Redexpert-et.

 

DSC 9809 TÜV


A délutáni előadássorozat az STMicroelectronics mérnökeinek, Kurunczi József és Jakub Hajek rendkívül információgazdag előadásaival folytatódott. Az élvonalbeli félvezetőgyártó bemutatta a sokak által jó ismert AC/DC kapcsolóüzemű tápegységmegoldásaik mellett a legújabb DC/DC vezérlőiket is. A részletes termékismertetőkben kitértek az egyes típusok jellemző alkalmazási területeire, ismertették az IC-k nyomtatott áramköri környezetének EMC szempontból is ideális kialakítását, valamint a megfelelő külső, kiegészítő alkatrészek kiválasztásának szempontjait. Külön előadásban mutatták be az RFID/NFC technológiákhoz kapcsolódó olvasó és dinamikus tag termékcsaládot, továbbá azok különböző alkalmazási területeit. Az előadásban kiemelt témaként került említésre az áramköri elemek kiválasztását és tervezési folyamatát támogató eDesignSuite ingyenes online alkalmazás, ami többek között a kapcsolóüzemű tápegységek szimulációjához, áramköri környezetük fejlesztéséhez és az NFC RFID technológiáihoz szükséges NyÁK antennák méretezéséhez is hatékony segítséget ad.

 

IMG 2301 tömeg


A nap végén a szeminárium résztvevői fakultatív jelleggel megtekinthették a 10 perc séta távolságban levő TÜV Rheinland EMC laboratóriumát, betekinthettek a kulisszák mögé, megismerhették a labor legújabb mérőeszközparkját.

A résztvevők pozitív visszajelzése rámutatott arra, hogy az elektronikai készülékek tervezésében érdekelt magyar cégeknek és azok fejlesztőmérnökeinek komoly igényük van az EMC és a tápegység tervezés témakörében tartott utóképzésekre, szemináriumokra, ami a szervező cégeket további hasonló események megrendezésére ösztönzi.

 

Szerző: Farkas Szabolcs – Würth Elektronik Hungary Kft.