Skip to main content

Emberi hajszál finomságú új igus mikrofogaskerekek 0,2 modullal

Megjelent: 2023. december 06.

igus lidA mikrofogaskerekek a finom fogazat miatt kis beépítési helyeken és nagyon precíz alkalmazásokhoz alkalmasak.

 

 

 

 

A mikrohajtásoktól kezdve a mikroszkópokon át a precíziós mérnöki munkákig a mérnökök világszerte egyre kompaktabb termékeket építenek. Az igus most már 0,2 mm-es méretű modulokkal gyárt számukra mikrofogaskerekeket. A fogak méretei nagyon közel állnak az emberi hajszálakéhoz. A nagy teljesítményű műanyagoknak köszönhetően a fogak még mindig precíz, kis kopású mozgást tesznek lehetővé a kiváló minőségű termékekhez.
Amikor a fényképész zoomol a fény­képezőgépével, egy apró, mindössze néhány milliméteres fogazattal rendelkező fogaskerék mozog az objektív belsejében, ami annyira kicsi, hogy szabad szemmel alig látható. „Az ilyen precíziós mérnöki alkalmazásokhoz olyan mikrofogaskerekekre van szükség, amelyek még mindig elég erősek és kopásállóak ahhoz, hogy évekig megbízhatóan működjenek” – mondja Steffen Schack, az igus iglidur Gears üzletágának vezetője. – „Ezért optimalizáltuk a gyártásunkat, hogy nagy teljesítményű műanyagból mechanikusan gyárthassunk akár 0,2-es modulú mikrofogaskerekeket.” A vállalat iglidur rudat használ, beleértve az iglidur A180-at és az iglidur A500-at. Ezek az anyagok tribológiailag optimalizáltak: nemcsak robusztusak, hanem nagyon jó súrlódási és kopási jellemzőkkel is rendelkeznek. Ugyanakkor sokkal könnyebbek, mint a fém fogaskerekek.

 

igus mikrofogaskerekek

A nagyon precíz alkalmazásokhoz az igus mostantól nagy teljesítményű műanyagból készült kopásálló mikrofogaskerekeket kínál (Forrás: igus GmbH)

 

Olyan finom fogak, mint egy emberi hajszál

A 0,2 milliméteres modulokkal az igus tovább feszegette a mechanikai gyártás határait. „A szabad szemmel alig látható fogazat előállításának képessége megkülönböztet minket a piacon lévő számos versenytársunktól” – mondja Schack. – „A fogak méretük ellenére kiváló mechanikai jellemzőkkel rendelkeznek. Megbízható, rendkívül pontos mozgásokat tesznek lehetővé a precíziós mérnöki munkában.”

 

Kis mennyiségek esetén is gazdaságos árképzés

Az igus mostantól nagy teljesítményű műanyagból készült mikrofogaskerekek ügyfélspecifikus gyártását kínálja. „Az iglidur rudazatból történő mechanikus gyártásunk gazdaságos árképzést tesz lehetővé még kis mennyiségek esetén is. Nagy mennyiségeket fröccsöntéssel tudunk előállítani, például autóipari sorozatgyártáshoz” – mondja Schack. A fogaskerekek számos olyan alkalmazáshoz alkalmasak, amelyek nagyon kis beépítési helyen finoman összehangolt mozgást igényelnek, mint például a mikroszkópok és más optikai műszerek, miniatűr motorok és mikrohajtások.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

#f48221