Skip to main content

Emberek és gépek optimális védelme

Megjelent: 2018. október 10.

lidA Murrelektronik MVK Metall Safety modulja terepibusz-megoldásokat nyújt a biztonságtechnika számára

A biztonság kérdése prioritást élvez az automatizálási technika területén. A Murrelektronik az MVK Metall Safety terepibusz-modullal egy érdekes megoldást kínál a biztonságtechnikai installációkhoz. Ezzel a legmagasabb standardok érhetők el: a biztonsági integritás 3. szintje (SIL3, az IEC 61508 és IEC 62061 szerint) és e-teljesítményszint (PLe, az EN ISO 13849-1 szerint). Az MVK Metall Safety-ből két változat létezik az alkalmazásoktól függő felhasználásra: egy tisztán bemeneti modul és egy vegyes modul be- és kimenetekkel.

 

Az MVK Metall Safety-vel kialakított automatizálási megoldásoknál az érintett kimeneteket a vezérlésen keresztül célirányos jelekkel deaktiválják. Az ilyen rendszereknek előfeltétele, hogy az egyes komponensek eleget tegyenek a biztonságtechnikai követelményeknek, hogy a vezérlés (F-SPS) biztonságos jeleket küldjön egy megbízható átvitelen keresztül.

 

Optimaler Schutz für Mensch und Maschine 01 Applikation

1. ábra  A Murrelektronik MVK Metall Safety modulja egy logisztikai alkalmazásban

 

Az F-vezérlés alternatívája

Az MVK Metall IP67 kompakt modullal azonban a biztonságos be-/kimenetek közvetlenül is ráköthetők a széles körben elterjedt Siemens Sinumerik 840D SL Profinet CNC-re, ha a vezérlésben aktiválták a „safety integrated” (integrált biztonság) funkciót. A szenzorok biztonságos adatait így közvetlenül a buszprotokollon keresztül továbbítják a vezérlésnek. Nem kell passzív módon, kábelekkel összekötni a kapcsolószekrényben, ugyanakkor magas szintű biztonsági szabványok (SIL3 és PLe) érhetők el.

 

Tökéletesen összehangolva

A Murrelektronik MVK Metall Safety terepibusz-modulja létezik egy tisztán bemeneti és egy vegyes modulváltozatban, be- és kimenetekkel. M12 esetén bemeneti csatlakozónként két bemenet áll rendelkezésre, amelyek az alkalmazástól függően két egycsatornás vagy egy kétcsatornás biztonsági körhöz használhatók. A kétcsatornás alkalmazásoknál a csatornák ekvivalensen vagy antivalensen paraméterezhetők egymáshoz. Ezenkívül beállítható a diszkrepancia-idő, ami például akkor fontos, ha két szenzor reakcióideje eltérő, és precízen egymásra hangoltan kell beállítani őket. Az adatok biztonságos átvitele érdekében az MVK Metall Safety a PROFINET/PROFIsafe átviteli protokollt használja. A hibamentes adatokat a PROFIsafe-fel ugyanazon a buszkábelen keresztül továbbíthatják, mint a nem biztonságos jeleket, ezáltal a biztonságos terepibusz-megoldás egyes kötegeibe integrálhatók a standard modulok is anélkül, hogy áttekinthetetlen pluszköltségek merülnének fel a tervezéssel és installációval kapcsolatban. Ezzel egyrészt nagy megtakarítások érhetők el a kábelezésnél, másrészt a meglévő terepibusz-rendszert lényegesebb változtatások nélkül tovább lehet alakítani biztonságos rendszerré.

 

Optimaler Schutz für Mensch und Maschine 04 NOT HALT und RESET Taster

2. ábra  Vészkikapcsoló és RESET-gombok a Murrelektroniktól

 

A biztonságos kimenetek számának jelentős növelése

Aki a Cube67 moduláris terepibusz-rendszerrel alakít ki installációs megoldást, amelynek teljesítenie kell a legmagasabb biztonságtechnikai követelményeket, annak vonzó megoldást nyújt az MVK Metall Safety kompakt és biztonságos terepibusz-modulja a Cube67 K3 modulokkal kombinálva. A ProfiNet/PROFIsafe vezérlésű MVK Metall Safety biztonságos kimenetein keresztül akár 12 kimenet is létesíthető a K3-modulon, amely két 3-3 duplán konfigurálható portos biztonsági körből áll. Ennek köszönhetően egyszerűen megsokszorozhatja a kimenetek számát, amivel helyet spórolhat meg a kapcsolószekrényben – hiszen nem lesz szüksége biztonsági relére – és a minimális kábelezéssel csökkentheti az installációs ráfordításokat.

 

Széles körű diagnosztikai funkciók

Mivel a gépek és berendezések telepítésekor a gazdaságosság kulcsa elsősorban abban rejlik, hogy csökkentsék a nem tervezett állásidőket, az MVK Metall Safety fejlett diagnosztikai funkciói lényeges pluszpontot jelentenek. Egymástól függetlenül felügyelik minden csatornán a meghibásodásokat, mint például a túlterhelés, a szenzor rövidzárlata vagy a kábelszakadás. A hibákat pontosan az érintett portoknál LED-ek jelzik, és jelentik a vezérlés felé. Ez biztosítja a csatornák pontos lekapcsolását, és hogy a hiba ne befolyásolja hátrányosan a szomszédos, jól működő csatornákat. A modulok bemenetei emellett keresztrövidzárlat-mentesek. A becsípődött vezetékek vagy földelési hibák által okozott zárlatokat a rendszer azonnal észleli és a csatornával együtt pontosan jelenti. Ez az ütemezés szükség esetén deaktiválható, például fényrácsok alkalmazásával, amiket szintén ellenőriz a rendszer, hogy nincs-e keresztrövidzárlat.
A terepibusz-vezetékek 7/8” hálózati és az M12 csatlakozós változatai mellett a Murrelektronik a push-pull csatlakozótechnológiás modullal az autóipar bizonyos területei számára is kínál megoldásokat. Ezek előnye, hogy a modulhoz menő vezetékeket egy kézmozdulattal, szerszám nélkül lehet csatlakoztatni.
A biztonságtechnikai alkalmazásokba történő beépítéshez a Murrelektronik vészkikapcsoló és RESET-gombok széles választékát kínálja, amik a „bedugni és kész” elve alapján egyszerűen integrálhatók a rendszerbe. Ezeknek a vezérlő- és jelzőberendezéseknek a csatlakoztatása előkonfekcionált (4-, 5- vagy 8-pólusú) M12 kábelekkel történik. Ezzel a megoldással időt takarít meg, és kizárhatja a kábelezési hibák kockázatát. A „Plug & Play” rendszernek köszönhetően ezek a vezérlőberendezések azonnal integrálhatók a gépekbe és berendezésekbe. Különösen a 42 milliméteres változatok rendkívül gyorsan beszerelhetők: csak csavarozzon fel egy fém rögzítőt például egy alumínium profilra, kattintsa rá a házat és csatlakoztassa az M12 kábelt. A világító vészkikapcsoló-gombok és a RESET-gombok néhány típusa egy kiegészítő tartozékkal közvetlenül az MVK Metall Safety terepibusz-modulra csatlakoztatható.
A megvilágított RESET-gombokkal felszerelt minden alkatrészt alaphelyzetben több színes betéttel szállítjuk. Ezeket egyszerűen rá tudja pattintani a világító elemre, hogy az a kívánt színben világítson.

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Közép u. 16.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu

 

Még több Murrelektronik