Skip to main content

Ember és robot – kéz a kézben

Megjelent: 2017. január 31.

universal robots produktion ur 04Együttműködő robotok


Az ipari robotok széles körű alkalmazása egyre elterjedtebb, melynek hátterében az áll, hogy a vállalatok az automatizáció előnyeinek kiaknázásával javítják piaci pozíciójukat és versenyképességüket. Az értékesített robotok piacán rövid időn belül extrém növekedés várható, amely a high-tech robotfejlesztések eredményeit is mindennapivá teszi. Az ehhez kapcsolódó legfontosabb robotipari trendeket vizsgálta az International Federation of Robotics (IFR) legutóbbi jelentése.

 

Egy ipari robot állandó, magas minőségű termékeket tud előállítani, nem fárad el, ezáltal akár megszakítatlanul (ahogy gyakran mondják: „24/7-ben”) is végezheti munkáját. Ezzel a munkateljesítménye (legalább) megegyezik három, teljes munkaidőben foglalkoztatott emberével. Ebből adódóan a gyártás költségei csökkennek, amelyeket még jobban redukál a jobb anyaggazdálkodás is. Az állandó minőség kevesebb hibás terméket eredményez, tehát kevesebb lesz az elvesztegetett alapanyag. Ezek a nyilvánvaló előnyök, de a fejlett robotokon alapuló automatizáció még ezeken felül is több rejtett pozitívummal jár. A legújabb fejlesztésű robotok kezelése és programozása nagyon egyszerű, bárki számára elsajátítható feladat. Míg a gyári munkások nagyrészt csak a saját feladatrészük elvégzésére vannak beosztva, betanításuk pedig időigényes, addig a robotok gyorsan átprogramozhatók, ezáltal rövid időn belül egy számukra teljesen új feladatot is képesek azonnal, hatékonyan elvégezni. Emellett a robotok, ezen belül is az úgynevezett könnyű robotok sokkal kevesebb helyet foglalnak el, amely révén a vállalatok helykihasználásukat is optimalizálni tudják. Ezek az előnyök mind hozzájárulnak a termelési költségek csökkentéséhez, amely talán a robotok egyik legnagyobb erőssége. Mindezt több iparág is felismerte, és ez a fejlesztések elsőrendű hajtóerejévé vált.

universal robots produktion ur 04

Szimbiózis ember és robot között

A szorosabb humán-robot együttműködéshez mindkét fél az erősségeivel járul hozzá: a robotok gyorsasága és precíziója kombinálva az emberi kreativitással és intelligenciával az eddigi leghatékonyabb termelést teszi lehetővé. Az együttműködő robotok pontosan e célból, vagyis a humán munkaerő segítésére jöttek létre. Az emberi munka megkönnyítése mellett a veszélyt jelentő faktorok csökkentése is jelentős tényező. Az együttműködő robotok (ko-robotok, ko-botok) képesek biztonságosan elvégezni a munkavédelmi szempontból kockázatos feladatokat is, ugyanakkor szenzoraiknak köszönhetően az emberekre semmilyen veszélyt nem jelentenek. Megjelenésük lehetővé tette, hogy a kis- és középvállalatok is automatizálják gyártásukat, kihasználhatják a robotok rugalmasságát és felhasználóbarát működésüket. Az IFR legutóbbi jelentése szerint nagy előrelépés a két karral rendelkező kobotok megjelenése, amelyek teljesen új lehetőségeket teremtenek az automatizálás terén. A jövőben akár egyazon időben, teljes biztonságban dolgozhat ember és robot ugyanazon a feladaton, „kéz a kézben”. A két kar programozása is sok lehetőséget rejt, dolgozhatnak szinkronban egy feladaton, de két teljesen eltérő részfeladat egyidejű elvégzésére is alkalmasak. A fejlett robotok háromdimenziós térfelismerő rendszerüknek köszönhetően könnyen, szinte azonnal alkalmazkodnak az új munkaállomásokhoz.

trelleborg 02

A rövid élettartam is kifizetődő lehet

Talán meglepően hangzik, de az alacsony költségű, rövid élettartamú robotok tömeges alkalmazása szintén racionális, logikus döntés lehet. Az elektronikai összeszerelő ipar részéről egyre nagyobb az igény ezekre az olcsón fenntartható, egyszerűbb szerelési feladatokra alkalmas robotokra. Természetesen nem helyettesíthetik a high-tech robotrendszereket, de kifejezetten alkalmasak okostelefonok, tabletek összeszerelésére. Az elmúlt években Koreában figyelhető meg az olcsó robotok nagyarányú elterjedése.

Automatizált okos gyárak

Szintén fontos mérföldkő lehet az úgynevezett okos gyár megvalósulása, amelynek egyik alapja a mobilis robotok elterjedése. A mobilis robotok legnagyobb erőssége, hogy önállóan tudnak mozogni a különböző munkaállomások között, támogatva ezzel a humán-robot együttműködést, végső soron pedig a gyártási folyamatok rugalmasabbá tételét. Ez – a szerszámgépek auto-matizálásával összehangolva – lehetővé teszi, hogy a robotok egyetlen vezérlőegység által irányítva, egy közös feladatnak alárendelve dolgozhassanak. Végeredményben az operátor által kiadott parancsokhoz a robotok külön-külön is alkalmazkodni tudnak, nem szükséges külön programozás.


A Universal Robots-ról

A Universal Robots a robotika területén végzett sokéves kutatás eredménye. A vállalatot 2005-ben két társával Esben Østergaard, a vállalat műszaki igazgatója alapította a dániai Odensében. Céljuk az volt, hogy a robottechnológia mindenki számára elérhetővé váljon, és hogy egy olyan egyedi, ipari robotot hozzanak létre, amely képes bármilyen ipari folyamat automatizálására és ésszerűsítésére, emellett megfizethető, rugalmas, könnyen használható és biztonságos. A termékportfólió magában foglalja a UR3, UR5 és UR10 robotokat, melyek teherbírásuk után kapták a nevüket. Mióta az első UR-robot 2008 decemberében megjelent a piacon, a vállalat jelentős növekedést mutatott a felhasználóbarát robotok területén, és immár világszerte több, mint 50 országban értékesít. A UR-robotok átlagos megtérülési ideje – csupán 195 nappal – a legrövidebb az iparágban. A bostoni Teradyne Inc. részét képző vállalat székhelye a dániai Odensében van, emellett pedig leányvállalatokkal és regionális irodákkal rendelkezik az USA-ban, Spanyolországban, Németországban, Szingapúrban, Csehországban, Indiában és Kínában. Az Universal Robots világszerte több, mint 270 embert foglalkoztat.

ur3 gluing 03

A robotok kora az autóiparban

A járműipari tendenciák azt mutatják, hogy évről évre egyre több autót adnak el világszerte, és ezzel együtt az iparágban rohamosan nő az automatizáció. Az IFR előrejelzése szerint ez a dinamikus fejlődés a jövőben még nagyobb méreteket ölt majd. Az autógyárak továbbra is folyamatosan növelik kapacitásukat, egyre nagyobb verseny alakul ki a piaci részesedésért, ezért egyaránt fontos a hagyományos piacok megtartása és az új piaci szegmensek kiaknázása is. Az ipari robotok új feladatkörökben történő alkalmazása megoldást jelenthet a munkaerőhiányra, és a versenyképességet is növeli. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az autók gyártásához új, könnyebb anyagokat használnak, új eljárásokat vezetnek be, ezek pedig a robotok elterjedésére is hatással lehetnek. Eddig főleg a karosszériamunkák során alkalmaztak ipari robotokat, újabban azonban az összeszerelő folyamatokat is egyre gyakrabban automatizálják. A demográfiai változások is hatással lehetnek az automatizálásra: helyettesíteni ugyan nem tudják az emberi munkaerőt, de támogatják, ezáltal részben pótolhatják a szakemberhiányt. A robotok előnyös tulajdonságainak köszönhetően pedig nő a termelés hatékonysága és minősége. Az autóipari szektor növekedése magával húzza a beszállítók fejlődését is, ezáltal ebben az ágazatban is fontos szerephez jut az automatizáció, derül ki az IFR kutatásából.

 

www.universal-robots.com

Még több Universal Robots