Skip to main content

Élvonalban az ipar

Megjelent: 2018. június 11.

ipar napjai lidAz idei IPAR NAPJAI-n 15 ország 315 kiállítója (ebből 51 külföldi cég) vonultatta fel a rendezvény teljes tematikáját lefedő termékeit, szolgáltatásait, amely 10%-os növekedést jelent a 2016-os kiállítást nézve. Hazánk legnagyobb ipari seregszemléjére, az előző rendezvényhez képest 22%-kal több látogató, összesen 12 227 szakember volt kíváncsi.

 

 

A vendégeket Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár, valamint Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Hagyományosan a megnyitón osztották ki az IPAR NAPJAI NAGYDÍJ pályázat díjait, amelyeket a nyertesek Dr. Takács Jánostól, a Gépipari Tudományos Egyesület és egyben a zsűri elnökétől vehettek át.

Ipar Napjai 1


Nagydíjnyertesek

KRL Kontrol Kft. (Ecosine Active Sync – aktív felharmonikus szűrő)
Lasram Engineering Kft. (Robotautomatizált Lézerrendszer)
Stratasys GmbH (Stratasys SJ750 színes 3D nyomtató)

 

Különdíjnyertesek

KL-System Kft. (KEMPER CleanAir Tower and AirWatch csarnoklégtisztító rendszer)
KLÜBER Austria GmbH (Klüberplus C2 sorozat – hidraulikus kenőanyag-technológia)

 

Elismerő oklevélben részesült

IVM Zrt. (SaveRing Forgótányéros automata, széles termékpaletta tárolására és kiadagolására)

 

A megnyitó után kezdődött a már hagyományosnak mondható Ipar 4.0 konferencia, kibővített témakörökkel, neves külföldi és magyar előadókkal, az NGM és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform szervezésében.
Szintén a kiállítás kiemelt témaköréről, az IPAR 4.0-ról szóltak a Jungheinrich Hungária Kft. előadásai, ezúttal az intralogisztikához kapcsolódva „Automata raktári megoldások az üzemen belüli anyagmozgatásban” címmel. Az érdeklődők két konferencián is részt vehettek energetika témában, amelyet a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, illetve a Magyar Energetikai Társaság hirdetett meg a szakembereknek.

Ipar Napjai 2


A panelbeszélgetéseken olyan ismert és elismert előadók arattak osztatlan sikert, mint Günter Hörcher, a Fraunhofer Gyártási Automatizációs Intézet (Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA) kutatási igazgatója, Hans-Joerg Stotz, az SAP IoT stratégiáért felelős alelnöke vagy Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék vezetője. Kiemelt érdeklődés kísérte Petri Liuha, az EIT Digital digitális iparért felelős ágazati vezetőjének előadását, amelyben arról beszélt, hogyan alakul át Európa és ezen belül Magyarország ipara a digitális világban.

Ipar Napjai 7


Ezúttal is sokan vettek részt a beszállítói fórumon, amelynek szervezői idén a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a MAJOSZ volt. A résztvevők számos üzletkötésről és élénk érdeklődésről számoltak be.
A kiállítás idei szakmai programjai közül kiemelkedtek a 3D nyomtatással kapcsolatos előadások a hazai energetika helyzetéről, valamint a robotok és ipari digitalizáció mint a munkaerőhiány lehetséges megoldásával foglalkozó beszélgetések.
A kiállítás ideje alatt az érdeklődők megismerhették az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) és a Szövetség a digitális gazdaságért (IVSZ) által közösen koordinált „Ipar 4.0 Mintagyárak” kiemelt projekt ingyenes kkv-fejlesztési szolgáltatásait, felmérhették cégük Ipar 4.0 fejlettségét, valamint jelentkezhettek a programra.

Ipar Napjai 8


Élénk figyelem kísérte idén is a TECHTOGETHER-t, a felsőfokú mérnökhallgatók versenyét, amelyet a Gépipari Tudományos Egyesület és az autopro.hu szervezett. Idén rekordszámú nevezés érkezett: 8 felsőoktatási intézmény 18 csapata nevezett a versenyre. A győztes: az SZTE Airrari 1 csapata lett; 2. a BME Formula Racing Team; 3. a Szombathelyi Gépész csapata.
Az IPAR NAPJAI harmadik napjára szervezte meg a Linde Anyagmozgatási Kft. nagy sikerű rendezvényét, a 10. Targonca Kupát. A versenyen az ország egész területéről érkező, több mint 200 targoncakezelő mérhette össze ügyességét és tudását. A tét nagy volt, hiszen az első 3 helyezett képviseli majd hazánkat a nemzetközi Targonca Kupán, amelyet Németországban rendeznek szeptemberben. A győztes: Juhász Imre (KUKA Hungária Kft.), a 2. helyezett Erdélyi Tibor (STI Petőfi Nyomda), a 3. Reketyei Zsolt (Maspex Olympos Kft.) lett.

 

HUNGEXPO Zrt.

1101 Budapest, Albertirsai út 10.

 

IPAR NAPJAI projekt
Tel.: +36 1 263 6025, +36 1 263 6088, +36 1 263 6049
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.iparnapjai.hu