Skip to main content

Életre keltjük a színház varázsát

Megjelent: 2019. november 12.

murrelektronik LIDMurrelektronik alkatrészek a színház-automatizálásban

A színházi világ csupa csoda. Fantáziadús történetek elevenednek meg és varázsolják el a közönséget. A színészek, díszletek és kellékek egy izgalmas, idegen vagy új világba repítenek bennünket. És attól függetlenül, hogy egy iskolás csoport lép fel, vagy egy nagyon profi show-t látunk a Broadway-n New Yorkban, vagy a londoni West Enden – sok ember tehetsége és lelkesedése szükséges ahhoz, hogy egy előadás sikeres legyen.

 

Az automatizálási rendszerek a színházi produkciók lényeges elemei. A rendezők és a kreatív művészek katartikus élményt szeretnének nyújtani a nézőknek. Annak érdekében, hogy ötleteiket megvalósíthassák, gyakran magasan képzett mérnökök támogatására van szükségük. Senki nem tudja ezt jobban, mint Rob Raskovsky és csapata, az Absolute Motion Control. Vállalkozásának székhelye Londonban van, és a West Enden, és turnékon bemutatott show-k egyéni igényeire szabott automatizálási megoldások specialistája. Ami különleges kihívást jelent – a televíziótól vagy a mozitól eltérően – a színházban, hogy elsőre, a megfelelő pillanatban és minden este tökéletesen kell működniük a speciális effekteknek – gyakran több éven keresztül. A mérnökök és az automatizálási szakemberek a színfalak mögött tökéletesítik a technikát, hogy az előadás megbízhatóan sikerüljön.

 

murrelektronik

1. ábra  Emparro (balra) és Mico Pro (jobbra)

 
Az Absolute Motion Control két üzleti modellt követ. A vállalkozás egyrészt standard berendezéseket fejleszt, amit aztán a szórakoztatóipar kibérel. Az egy vagy négy tengelyt mozgató szervomotorok mozgását a kapcsolószekrényeken keresztül vezérlik. Fontos, hogy a standard berendezés robusztus és hosszú életű legyen. Ahhoz, hogy hozzá tudjanak járulni a gazdasági sikerhez is, a színházi effektusok széles tárházát kell tudniuk alkalmazni és rugalmasan kezelni. Ezenkívül az Absolute Motion Control olyan rendszereket gyárt, amik speciálisan a vevők igényeit veszik célba. Az ilyen berendezéseket gyakran nagyon rövid időn belül kell megépíteni, szigorú műszaki követelményeknek kell megfelelniük, és a költségvetést sem lehet túllépni. Az Absolute Motion Control erőssége, hogy pontosan ezt a mixet szolgáltatja.

 

murrelektronik2

2. ábra  Mico Pro

 
Rob Raskovsky az interneten talált rá a Murrelektronik webáruházára és termékeire. Azonnal megtetszett neki, hogy tájékozódni tudott az árakról, és a széles körű dokumentációt is le tudta tölteni. Az ügyes keresőfunkció és a keresési eredmények szűkítésére szolgáló precíz szűrők segítségével gyorsan megtalálta a szükséges alkatrészeket. A Murrelektronik nagy-britanniai csapatával folytatott első telefonbeszélgetések is nagyon jól sikerültek. Bár a színház-automatizálás a Murrelektronik termékeinek nem feltétlenül a tipikus felhasználási területe, Rob Raskovsky azonnal érzékelte, hogy a vonal másik végén levő technikusok le voltak nyűgözve az alkalmazási területtől. Hatalmas lelkesedéssel álltak a feladat kidolgozásához, hogy az aktuális megrendeléshez megtalálják a legjobb automatizálási megoldást.
Az Absolute Motion Control megoldásai lehetővé teszik a színházteremtőknek olyan speciális effektek megvalósítását, amivel elkápráztathatják a közönséget, ehhez a szervomotorok mozgásszabályozóit rejtő kapcsolószekrényt sokrétűen használják fel. A motorokat például csörlőkkel kötik össze, hogy a helyükre igazíthassák a színpadi elemeket. Ezekkel tolják fel a színpadra a díszleteket, vagy mozgatják őket le és fel, a függöny elé, majd ismét vissza. Más esetekben motorokkal keltik életre a kellékeket. A színpadra lehet tolni például egy koporsót és kinyitni a tetejét, pallókat lehet mozgatni és zsalugátereket automatikusan nyitni és zárni.

 

A megfelelő mix a tökéletes megoldáshoz

A rendszeresen bérbe adott automatizálási berendezésekhez hosszú életű, rugalmas, egyszerűen integrálható és rendkívül hatékony komponensek kellenek. Az Absolute Motion Control ezért úgy döntött, hogy a Murrelektronik Emparro kapcsolótápegységeit használja. 95 százalékos hatékonysági szintjükkel a piacon a leghatékonyabb ilyen típusú modulok közé tartoznak.
A csekély melegedés megkíméli a kapcsolószekrényben a szomszédos alkatrészeket a negatív termikus hatásoktól (amik kedvezőtlenül befolyásolják az élettartamot). A hosszabb élettartam miatt a teljes alkalmazás profitál belőle. Az Emparro kapcsolótápegységek megelőző karbantartási funkciójának köszönhetően az Absolute Motion Control és ügyfelei folyamatosan felügyelni tudják az olyan paramétereket, mint a hőmérséklet, a terhelés és az indítások száma. Szükség esetén megelőző jelleggel ki lehet cserélni egy alkatrészt. (1. ábra)
Az Absolute Motion Control emellett a Murrelektronik innovatív áramfelügyeleti rendszerét, a Mico Pro-t választotta. Csak kis helyet foglal a kapcsolószekrényben, így a cég hatékonyan tudja kialakítani a standard és a vevőspecifikus kapcsolószekrényeket is. A Mico Pro egyes moduljait Rob Raskovsky és munkatársai egyszerűen csak összedugják és összekapcsolják egymással.
A modul tökéletesen alkalmas a kisfeszültségű komponensek elektromos felügyeletére. Mivel a Mico Pro-t a vezérlésről irányítják, az Absolute Motion Control úgy tudja kialakítani a kapcsolószekrényeket, hogy az automatizációs folyamatokban nem olyan széles körű tapasztalatokkal rendelkező munkatársak számára is elérhetők az információk. A Mico Pro minden egyes csatornát felügyel és precíz csatornánkénti diagnózist szolgáltat, ami fontos, mivel mindig más mechanikus elemeket kötnek rá a csatornákra. Ha probléma lép fel, gyorsan felismerhető, és ugyanilyen gyorsan elhárítható. (2. ábra)

 

murrelektronik3
3. ábra  Egy pillantás a kapcsolószekrénybe


A berendezések kábelezéséhez az Absolute Motion Control csapata a Murrelektronik M12 kábeleit választja előszeretettel. Ezek a kábelek előhuzalozottak, és mielőtt elhagynák a gyárat, a Murrelektronik 100 százalékban teszteli őket. Ez nagyfokú biztonságot ad, és elkerülhetők a rossz kábelminőség miatti üzemszünetek. Az Absolute Motion Control számára nagy előnyt jelent az is, hogy a megrendelést követően 48 órán belül elkészülnek és kiszállításra kerülnek a Murrelektronik kábelválasztékában található vezetékek, akkor is, ha épp nincsenek készleten. Ennek köszönhetően abban az időpontban kézhez kapják, amikor szükségük van rá – az Absolute Motion Control tehát rövid szállítási határidőket és nagy teljesítési biztonságot tud nyújtani ügyfelei számára. (3. ábra)
Rob Raskovsky és kollégái a Murrelektronikkal szerzett, minden tekintetben pozitív tapasztalatokról számoltak be: „Minden általunk felhasznált alkatrész meghaladja az átlagot, és széles körű funkciókat kínál – a kevés hőt termelő kapcsolótápegységektől a hatékony Mico-Pro modulokon át a vezetékekig és a csatlakozókig, amikben egyszerűen megbízhatunk. A komponensek segítenek nekünk abban, hogy a megoldásainkat az ügyfeleink igényeihez igazíthassuk. És segítenek rendszereinket a jövőre nézve is biztosabbá tenni.”
Az Absolute Motion Controlnak első osztályú híre van a szakmában, mivel a csapat intenzíven és konstruktívan működik együtt más szolgáltatókkal, ennek megfelelően biztosítják, hogy az ügyfelek komplett megoldásokat kapjanak, ahol az automatizálás, a világítás és a hangtechnika harmonikusan együttműködik egymással. Ezzel a rendszerszemléletű megközelítéssel Rob Raskovsky és kollégái egy érdekes rést találtak – a Murrelektronik komponenseinek rugalmassága pedig segít nekik, hogy a jövőben is vonzó megoldásokkal legyenek jelen a piacon.

 

murrelektronik4

4. ábra  Egy jelenet a „Waitress” című darabból (Fotó © Johan Persson)

 

Ha megkérdezik Robot, mit szeret a legjobban a munkájában, akkor nem esik nehezére válaszolni: „A sokszínűsége és a vevőspecifikus megoldások adják e munka vonzerejét. Hihetetlenül érdekes megtalálni azt a megoldást egy problémára, ami technikai, anyagi és az idő szempontjából is tökéletesen megfelel. Szenvedélyesen keressük a megfelelő mixet a tökéletes megoldáshoz.” Robnak nincs kedvenc darabja, „de hihetetlenül élveztem, hogy mi is dolgozhattunk a ’Waitress’ (4. ábra) és a ’Come from Away’ című showműsorokon” – mondta.


Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Közép u. 16.,

Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu

 

még több Murrelektronik