Skip to main content

Élelmiszer-előállítás ifm módra

Megjelent: 2023. március 01.

ifm lidA világ növekvő népessége új feladatok elé állítja az élelmiszeripart és a mezőgazdaságot, mivel a megnövekedett igényeket a szántóföldek és mezőgazdasági területek jelentősebb növelése nélkül kell kielégíteni. Ennek meg­valósítása csak hatékony élelmiszer-feldolgozási folyamatokkal és fenntartható mezőgazdasággal lehetséges.

 

Az agrár- és élelmiszeripar számára az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy a folyamatosan növekvő népességet megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerrel lássa el. Mivel a földterületek nagysága már nem növelhető jelentősen, így ezen megnövekedett igények kielégítése csak hatékonyságnöveléssel érhető el, mind a növénytermesztés, betakarítás, feldolgozás, mind a tárolás területén. Az ifm a szántóföldtől a végtermékig tartó folyamat minden lépéséhez és szakaszához kínál automatizálási megoldást. Az érzékelők által szolgáltatott mérési értékek és adatok segítenek biztosítani a folyamatok hatékony és biztonságos működését. Ez a hatékonyság és biztonság tovább növelhető az ifm electronic saját fejlesztésű szoftvermegoldásainak (1. ábra) használatával, mivel a felhasználó átfogó és teljes képet kap az összes folyamat minden egyes lépéséről. Az ifm szoftverei segítenek a gyártás folyamán kialakuló nem megfelelő gyártási körülmények miatt várható leállások és meghibásodások korai felismerésében is. Ezzel nemcsak a termelékenység csökkenésének kockázata minimalizálható, hanem a nem megfelelő gyártási körülményekből adódó rossz minőségű élelmiszer-előállítás is.

 

ifm élelmiszerelőállítás fig1

1. ábra moneo szoftver

 

Szoftver és érzékelők egy kézből

A gyártási és feldolgozási folyamatoknál elhelyezett IO-Linkes érzékelők összes előnye megfelelő szoftveregyüttes használatával érhető el. A szoftver segítségével a decentralizált információk központi helyre továbbíthatók és gyűjthetők össze, így lehetőség nyílik egy vagy akár több különböző helyen lévő üzem berendezéseinek valós idejű felügyeletére. Mivel a teljes üzem összes berendezésének mérési értéke egy helyről szemmel tartható, a gyártási és karbantartási folyamatok optimalizálása és összehangolása sokkal hatékonyabban végezhető el. Ennek köszönhetően a gépek teljesítménye a lehető legmagasabb szinten tartható az előállított termékek minőségének megőrzése mellett. A rendelkezésre álló adatok alapján azonnal észrevehető bármilyen olyan változás, amely az előállított élelmiszer minőségének romlásához, legrosszabb esetben a nyersanyagok, illetve az előállított tételek költséges elvesztéséhez vezethet. A moneo szoftverben a kritikus értékek hosszú távú elemzésére, valamint figyelmeztetési és riasztási érték beállítására is van lehetőség. Ezzel a gyártó biztos lehet abban, hogy a termékei mindig megfelelnek a magas minőségi követelményeknek. Az automatizálási folyamatokkal nemcsak a minőség, hanem az élelmiszer-biztonság is garantálható a termékek logisztikai folyamatokban való nyomon követhetőségével. A zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék útja a betakarítástól a végfelhasználókig nyomon követhető egyedi kódokkal. Az átlátható ellátási láncok garantálják a minőséget, ezenkívül növelik a bizalmat az áruk iránt.

 

Függőlegesen épülő üvegházak

A termelési területek növelésének egyik leghatékonyabb módja a függőlegesen épülő üvegházak létesítése. A függőlegesen épülő üvegházzal nemcsak a földterület mérete növelhető meg jelentősen, hanem az adott növény igényeinek megfelelő ideális környezeti körülmények is megteremthetők, mindez időjárástól és éghajlattól függetlenül. Az ideális feltételek csak megfelelő automatizálási infrastruktúrával valósíthatók meg. A hagyományos automatizálási megoldások alkalmazásával az érzékelők telepítése rendkívül költséges és időigényes feladat. Az ifm IO-Link érzékelőivel és a moneo szoftver megoldásaival ezen feladatok rendkívüli módon leegyszerűsödnek, ráadásul a későbbi bővítéseknél szükséges új érzékelők beállítása, hálózatba integrálása és programozása is szinte pillanatok alatt elvégezhető.

 

ifm élelmiszerelőállítás fig2

2. ábra moneo starter kit

 

Felelős állattartás

Az állatok megfelelő mennyiségű takarmánnyal való ellátása, az állatok nyomon követése, megszámlálása, valamint az állati ürülék megfelelő felhasználása és feldolgozása csak néhány feladat azok közül, amelyekkel a gazdáknak minden nap meg kell küzdeniük. Ezen feladok elvégzése egy megfelelően kiépített IT és automatizálási infrastruktúrával jelentősen megkönnyíthető, leegyszerűsíthető. Az ifm kamerás megoldásai támogatják az állatok teljesen automatikus érzékelését és a kíméletes fejési folyamatokat. A hőmérséklet-érzékelőkkel biztosítható az állatbarát klíma. A biogáz és hígtrágya feldolgozása során alkalmazott átfolyás-, hőmérséklet- és nyomásérzékelőkkel teljesen automatizált és még hatékonyabb lehet a folyamat.

 

Hűtőlánc felügyelete

Az élelmiszerek frissességének és minőségének megőrzése a nagy távolságokra történő szállítás során csak megfelelő hűtési körülmények között biztosított. A nagy távolságok miatt a hűtési láncok mérete és összetettsége óriási mértékben növekszik, ezzel együtt az ott szállított élelmiszerek nyomon követésének és az egyes hűtési láncok felügyeletének bonyolultsága is. Az ifm electronic számos olyan megoldást kínál, amellyel ezen bonyolult és összetett folyamat egyszerűen megvalósítható. Legyen szó hőmérséklet érzékeléséről, élelmiszerek RFID rendszeren keresztül történő azonosításáról, mobil eszközökön használható gateway-ekről és felhőbe történő adattovábbításról. A felhőalapú adatgyűjtésnek köszönhetően a világ szinte bármely pontján nyomon követhető az áruk mozgása, valamint a hűtési lánc minden egyes pontjának hőmérsékletgörbéje. Ezzel egyrészt elkerülhetők a nem megfelelő körülmények között történő szállítások és raktározások, továbbá a fogyasztók egészségének veszélyeztetése.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

#ef9530