Skip to main content

Elektronikai gyártás felsőfokon

Megjelent: 2020. március 17.

BBOX abra lidCélunk az ügyfeleink igényeinek magas szintű kielégítése, piacképes termékek előállítása

A BBOX EMS Kft. ISO 9001:2015 és ISO 14001:2015 minősítéssel rendelkező magyar elektronikai bérgyártó cég, amely magas színvonalú modern gépparkot, és az elektronikai gyártás területén több mint tízéves tapasztalattal rendelkező szakembergárdát mondhat magáénak. A cég vezetőjével, Dollák László úrral beszélgettünk.

 

Az 1991-ben alapított BBOX adóügyi eszközök fejlesztésének és gyártásának meghatározó szereplője a régióban. 2013-ban a BBOX partnereivel együtt kifejlesztette és gyártja a magyarországi „online kassza” rendeletnek megfelelő pénztárgépet. A professzionális gyártás és a piaci igények zökkenőmentes kiszolgálása érdekében 2015. augusztus 1-jén saját gyártóüzemet állított fel, ezzel biztosítva a megbízható jó minőségű termékeket.

 

M. E. Két évvel ezelőtt jártunk itt. Milyen változások történtek az elmúlt években?
Dollák László: A 2018. júniusi látogatás óta szembetűnően megváltozott a gyártóüzemünk. Korábban soronként két beültetőgép üzemelt. Az egyes soron történt a nagyobb sorozatú gyártás, a kettes soron prototípusgyártások folytak. A prototípussorban használt I-Pulse M10-es gépet az egyes sorba beépítve 35–40%-os teljesítménynövekedést tudtunk elérni. A 2019. év megrendelései lehetővé tették két I-Pulse gép – egy M4-es és egy M20-as típus – megvásárlását. Elértük ezáltal, hogy mindkét sorunk hasonló nagy kapacitással üzemeljen. A gépek, illetve a sorok univerzálisak, nem specifikusak, ennek köszönhetően a termékátállások továbbra is rugalmasan végrehajthatók. A prototípusgyártást az M20-as gépünk fejlett kamerarendszere segíti. A gyorsabb váltás, illetve az állásidő csökkentése érdekében további betöltőállomásokat is vásároltunk. A két sor és a kibővített beadagolópark lehetőséget ad a gyors termékváltásra.

 

BBOX abra

 

M.E. Van tényleges igény erre a két nagy sebességű sorra?
D.L. Igen, van. Egyrészt saját termékeink, másrészt partnereink megnövekedett igényei folytán van létjogosultsága a két nagy sebességű gépsor üzemeltetésének. Online pénztárgépeket szállítunk Romániába, Szlovákiába és természetesen Magyarországra is. Stabil, több éve visszatérő partnereink 80%-a magyar és Európai Unión belüli cég.
A bővítések eredményeképpen a csarnokunk kapacitását teljesen kihasználtuk, ezért a közeljövőben egy új szárny megnyitását tervezzük. Cégünk további céljai között szerepel az ipari parkban egy új csarnok építése.

 

M.E. Miben mutatkozik meg egy korszerű optikai ellenőrző hatása?
D.L. A két nagy sebességű sor által gyártott termékek kézi, vizuális ellenőrzése már nem volt megoldható, ezért a tavalyi év során cégünk beruházott egy online Saki BF-3Di-LS2 AOI (Automated Optical Inspection) automatikus optikai ellenőrző-berendezésre. Precíz, gyors gép, a 3D vizsgálat 10–15 másodpercen belül megtörténik.
Az AOI berendezés beüzemelésével egy időben bevezettük a termékek teljes nyomon követését. 5 × 5 mm-es QR kódot ragasztunk minden termékre, és fényképeket készítünk minden termékről. A gyártói rendszer segítségével bármikor visszakereshető a gyártásból kikerülő termék optikai vizsgálati képe. Ezek a képek a minőségirányítási rendszer által meghatározott ideig tárolásra kerülnek. A teljes nyomon követés számunkra is lényeges, mert így az adott alkatrészek visszakereshetősége megvalósítható a beszállítótól a késztermék kiszállításáig.
Ezt az új többletszolgáltatást komoly informatikai fejlesztés előzte meg, amelyet a partnereink értékelnek, hiszen ez a munkánk minőségének mutatója.

 

BBOX abra2

 

M.E. Hol tart a technológia a BBOX cégnél?
D.L. A tokozásokat tekintve a 0201-es mérettel tudunk dolgozni. A korszerű, új berendezéseinkkel ezek vizsgálata is jóval könnyebbé vált, hiszen a 0201-es méretű alkatrész beültetésének és forrasztásának hagyományos vizuális ellenőrzése lehetetlen. Jelenleg 0201-es alkatrészméretet nagyon kevés partner használ, viszont a jövőben a számuk növekedni fog.
Szintén újdonságként kell megemlítenem, hogy a pasztázógépeink esetében sikerült megoldanunk az állandó hőmérsékleten üzemelést. Egy speciálisan kiképzett klímaberendezés segítségével a gép belső hőmérséklete szabályozható, ezáltal a forraszanyag állaga állandó marad.
A nedvességre érzékeny alkatrészek tárolása három kabinos páramentesítő szekrényben 30 °C-on, 1% alatti páratartalom mellett történik az előírásoknak megfelelően.
A teljes gyártási folyamat, az alkatrészek beérkezésétől a végtermékek kezeléséig és kiszállításáig ESD védett területen zajlik a késztermék tökéletes védelme érdekében.
A dolgozók munkaruházatának része a speciális ESD-védett ruházat és csuklópánt.
Figyelmet fordítunk arra is, hogy a vállalat tevékenysége, folyamatai során minimálisra csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásokat. A technológia által termelt hőt visszaforgatjuk, és azzal fűtünk – ezt korábban elszívtuk, és a szabadba engedtük. A kompresszornál, a hullámforrasztónál komoly mértékű a hőtermelés, amit visszavezettünk a raktár és az üzem fűtésrendszerébe. Ez a beruházás három hónap alatt megtérült. Ezzel a megoldással egyrészt kevesebbet költünk, hozzájárulunk a környezet megóvásához, és eleget teszünk az ISO 14001 környezetirányítási rendszerünkben foglaltaknak. Cégünk folyamatos fejlesztésekkel bizonyítja a környezet védelme iránti elkötelezettségét.
Az üzemben a „tiszta teret” a következetes átöltözési szabályok betartásával, megfelelő munkaruházattal és a túlnyomásos technológiával biztosítjuk.
Szakmailag jól képzett, stabil, erős csapattal rendelkezünk. Mindennapjainkra, munkatevékenységünkre családias hangulat jellemző, tulajdonosi szemlélettel.
Cégünk fejlődési iránya egyértelmű – a géppark folyamatos fejlesztése és korszerűsítése, az üzem megújítása, dolgozóink megtartása mellett a létszám növelése.

 

BBOX EMS Kft.
Székhely: 2040 Budaörs, Gyár u. 2.
Fióktelep: 6000 Kecskemét,
Kandó Kálmán utca 28/a.
Tel.: +36 23 880 738
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ems.bbox.hu