Skip to main content

Együttműködő robotokhoz fejlesztett hardver- és szoftvermegoldásokkal jelentkezett az OnRobot

Megjelent: 2018. július 09.

onrobot lidA magyar OptoForce, az amerikai Perception Robotics és a dán OnRobot egyesülésével nemrégiben alapított – főként az együttműködő robotok (kobotok) használatához end-of-arm tooling hardver és szoftver technológiákat kínáló – OnRobot az innovatív „Gecko Gripper”, „Polyskin Tactile Gripper” és „RG2-FT” fogói mellett egy, a már meglévő, OptoForce technológiát alkalmazó „HEX” erő-/nyomatékérzékelő terméksorozatához készült műszaki frissítést is bemutatott az Automatica 2018 kiállításon.

 

A természetből merítette az inspirációt az OnRobot-ba beolvadó Perception Robotics start-up által kifejlesztett – a NASA-val együtt megalkotott koncepción alapuló – „Gecko Gripper” nevű technológia, amely ugyanazt a rendszert alkalmazza a tapadásra, amit a gekkó lábai is. Ez az egyedi technológia szükségtelenné teszi a vákuumos tapadókorongok, valamint a sűrített levegőt használó rendszerek alkalmazását a nagy és lapos tárgyak mozgatása esetén. A mozgatni kívánt munkadarabok felszínére finom szőrszálak milliói simulnak, amelyek a Van der Waals-erőknek köszönhetően erős tapadást biztosítanak. A „Gecko Gripper” – a tapadókorongokkal ellentétben – probléma nélkül kezel perforált vagy porózus felületeket is, mint amilyen például a nyomtatott áramköröké.

 

onrobot gecko gripper

 

Szintén a Perception Robotics-szal való együttműködés gyümölcse az új „Polyskin Tactile Gripper”, amelyet érzékeny fogókkal szereltek fel. A „Polyskin Tactile Gripper” két, integrált tapintóérzékelővel ellátott ujját egyenként lehet beállítani. A fogó pontosan végigméri a termék felszínének állapotát, és ahhoz igazítja a fogási folyamatot, ami nagy fontossággal bír, különösen az érzékeny vagy egyenetlen tárgyakkal való munka esetén.

 

onrobot polyskin tactile gripper

 

Precíziós összeszerelést igénylő folyamatokhoz különösen alkalmas az OnRobot másik új terméke az „RG2-FT”, amely az eredeti „RG2” fogó variációja. Ezt az új verziót beépített erő-/nyomatékérzékelőkkel és közelségérzékelőkkel szerelték fel, amelyek pontosan meg tudják állapítani a tárgyak állapotát. A fogó már azelőtt felismeri a veszélyt, hogy egy tárgy kicsúszna a fogásból, mielőtt az megtörténne. Így a tárgyak mozgatása még biztonságosabbá válik, mind a dolgozók, mind pedig az érintett tárgyak (munkadarabok) esetében.

 

onrobot rg2ft gripper front view

 

A „Gecko Gripper” és a „Polyskin Tactile Gripper” fogók a Universal Robots és Kawasaki robotkarokkal is kompatibilisek, az „RG2-FT” fogó pedig a Universal Robots és a KUKA könnyűsúlyú robotjaival is használható.

 

Noha a magyar OptoForce által fejlesztett technológián alapuló „HEX” erő-/nyomatékérzékelő termékcsalád nem új termék, az OnRobot jelentős műszaki frissítést jelentett be az Automatica 2018 kiállításon. Az újításokat azzal a céllal tervezték, hogy az érzékelők telepítése és kezelése még egyszerűbb és gyorsabb legyen.

 

onrobot hex e bottom view

 

A felszerelés most akár 30%-al is gyorsabb lehet, részben a most már az érzékelőbe beépített túlterhelés elleni védelemnek köszönhetően, amelyet ezentúl nem kell külön le- és felszerelni a robotkarhoz való csatlakoztatás esetén. Ezenkívül az érzékelő súlya akár 20%-al is csökkenthető, emellett az új és javított tömítőgyűrűnek köszönhetően a „HEX” termékek por és a víz elleni védettsége is javult.

 

www.onrobot.com