Skip to main content

Egyszerű terepi diagnosztika

Megjelent: 2017. január 24.

Murrelektronik Cube67 2abraA Cube67 diagnosztikai átjáró


A Murrelektronik cég Cube elnevezésű terepbuszrendszere széles körű diagnosztikai lehetőségeket kínál. Az adatokhoz való hozzáférést mostantól új diagnosztikai átjáró teszi még egyszerűbbé. A megoldás könnyen implementálható, segít világosan megtalálni a hibát, és annak gyorsabb elhárításával a gépek és berendezések magas szintű rendelkezésre állását teszi lehetővé.

 

A Murrelektronik Cube-rendszere nagy teljesítményű, decentralizált terepbuszrendszer, amely sokféle gépben és berendezésben használható. Felépítése moduláris, a telepítési koncepciók pedig a bemeneti, kimeneti és vegyes modulok nagy számának, valamint a funkciómodulok (pl. IO-Link, RS 485 stb.) széles választékának köszönhetően pontosan az adott alkalmazás konkrét követelményeire szabhatók. Egyetlen rendszervezetéken keresztül áramlanak mind a kommunikációs adatok, mind a tápfeszültség, és minden buszcsomópont négy ágához akár 32 modul is csatlakoztatható. A Cube-rendszer döntő alkalmazási előnyeit a dugaszolható csatlakozók, a teljesen kiöntött kivitelű modulok, a csatornák kiforrott multifunkcionalitása, valamint a széles körű diagnosztikai lehetőségek jelentik.
A diagnosztikai adatok kiértékelése és hasznosításá korábban jelentős programozási munka árán volt csak lehetséges. Mivel a különböző vezérlésekhez mindig eltérő diagnosztikai koncepciók szükségesek, ezt a munkát gyakran minden berendezéshez külön el kellett végezni. Különböző vezérléseknél a diagnosztikai műveletek teljes terjedelme eddig nem volt kiaknázható. Ebből az a probléma adódott, hogy a hibákat nem lehetett elég gyorsan lokalizálni, ami a legkedvezőtlenebb esetben hosszú gépkieséseket eredményezett. Ez időbe és pénzbe került, az üzemeltetőknek és karbantartóknak pedig sok feszült munkaórát okozott. Mindezekre azonban a továbbiakban nincs szükség.

A Cube67 diagnosztikai átjáró

Az új Cube67 diagnosztikai átjáró (gateway, 1. ábra) olyan praktikus eszköz, amely a diagnosztikai adatokat a Cube-rendszerből a legegyszerűbb és a leggyorsabb módon olvassa ki és bocsátja rendelkezésre. Rendkívül erős szerkezeti kialakításának és a jól bevált teljes kiöntésnek köszönhetően a diagnosztikai átjáró jól ellenáll a nagy igénybevételnek kitett, ipari környezetben történő felhasználás extrém igénybevételeinek is. Az eszköz a Cube terepbuszcsomópont és az (akár négy) ág közötti vonalra csatlakoztatható. A diagnosztikai átjáró standard Ethernet-interfészen keresztül csatlakoztatható a kommunikációs szinthez.

Murrelektronik Cube67 1abra

1. ábra

Teljes topológiai megjelenítés

A Cube-rendszer indításakor a diagnosztikai átjáró kiolvassa a teljes topológiát, majd a teljes folyamatkommunikációt és az összes diagnosztikai üzenetet is. A modul – a vezérléstől függetlenül, kiegészítő szoftver nélkül – vizuálisan előkészíti az adatokat, és minden információt bármelyik böngészőben, platformtól függetlenül is azonos módon jeleníti meg. Ezáltal mindenki, aki hozzáféréssel rendelkezik a kommunikációs hálózathoz, hozzáférhet ezekhez az adatokhoz, például ipari HMI-eszközökön, táblagépen (2. ábra) vagy az irányítóközpontban telepített számítógépen.

A képernyőn a modulok elrendezése automatikusan áttekinthető topológiaként ábrázolódik, emellett táblázatos formában is megjelenítődik. Itt áttekinthetők az összes folyamatadatok, például az egyes be- és kimenetek kapcsolási állapotai. A rendszer diagnosztikai üzenetei mind a topológiában, mind rendezett, táblázatos formában a felhasználó rendelkezésére állnak.

Murrelektronik Cube67 2abra

2. ábra

A diagnosztikai napló

Az eszköz nagy erőssége a diagnosztikai memória (napló). A napló rögzíti a csak ideiglenesen fellépő, „illékony” hibákat is, például ha kábelszakadás miatt az úszókábel egyik vezetékében bizonyos mozgatási szögek esetén nincs érintkezés, vagy ha valamelyik érzékelőt mindig csak a nap egy bizonyos időszakában melegíti túl a napsugárzás. Ha az ilyen időszakos, „illékony” hibák felderítését egyedül csak a vezérlésre bíznánk a diagnosztikai napló segítsége nélkül, könnyen előfordulhatna, hogy azt a vezérlés „elhárított hibaként” tartaná nyilván. Ez pedig azzal a következménnyel járhat, hogy az időszakos hibák sokáig rejtve maradhatnak, már pedig gyakran az ilyen hiba előre jelezheti a háttérben meghúzódó súlyosabb problémát, amelyet később csak nagyobb veszteségek árán lehet majd kiküszöbölni.

Modulmegnevezések és hibaüzenetek szöveges formában

Az eszközből áttekinthető, .csv formátumú táblázat tölthető le, amely a modulok és a komponensek, valamint a kiolvasott telepítési konfiguráció valamennyi be- és kimenetét felsorolja. A táblázatban a komponensekhez nevek rendelhetők, és az összes lehetséges hibához szöveges megjegyzések fűzhetők. A táblázat importálása után az eszköz ezután ezekre a nevekre és megnevezésekre hivatkozik.
A felhasználó ezáltal – mind a topológiai ábrázolás során, mind a táblázatos megjelenítésnél – többé nem nehezen értelmezhető karakterkódokat tartalmazó hibaüzeneteket kap, hanem olyan világos, szöveges üzeneteket, mint például „Rövidzárlat a hidraulikus aggregátnál” vagy „Huzalszakadás az analóg érzékelőnél a szállítóegység második csatlakozóaljzatánál”. Ezekkel az információkkal a hibák gyorsan megtalálhatók.
A hibák gyors elhárítása érdekében a .csv fájlból akár konkrét megoldási javaslatokat tartalmazó cselekvési utasítások is importálhatók a rendszerbe, pl. „A szelepet el kell zárni” vagy „A vezetéket ki kell cserélni.” Ideális esetben akár a cserealkatrész cikkszáma is felvehető a táblázatba, ami meggyorsítja a hiba elhárításához szükséges anyagok vételezését.
A Cube67 diagnosztikai átjáró naplóadatai elküldés vagy statisztikai elemzések céljából tárolhatók. Ez lehetőséget nyújt például arra, hogy megszámolják a be- és kimenetek kapcsolási ciklusait, majd ezt az információt bizonyos időközönként felhasználják strukturált karbantartás céljára. Az adatok egy csereformátumon keresztül további rendszerekben is hasznosíthatók, és közvetlenül átvihetők különböző alkalmazásokba, például vállalatirányítási vagy felhőrendszerekbe.

Különböző felhasználási lehetőségek:

A Cube67 diagnosztikai átjáróból különböző folyamatrésztvevők profitálhatnak a gépek és berendezések életciklusa során, például:

  • az üzembe helyező, aki a diagnosztikai átjáró segítségével képes a topológia átvilágítására és a gyenge pontok, például rövidzárlatok vagy topológiai hibák (azaz az elérendő és a tényleges konfiguráció közötti különbségek) időben történő felismerésére. A modul IO-tesztek esetén is nagy segítséget jelent.

  • a gép- vagy berendezésgyártó vállalat szervizelő személyzete, amely a diagnosztikai átjáró ideiglenes integrálásával gyorsan képes a hibákat lokalizálni, és a gépek magas szintű rendelkezésre állása érdekében gördülékenyen elhárítani. Az eszköz tartós integrációja is hasznos lehet annak érdekében, hogy egy távoli hozzáféréssel rendelkező támogatómérnök betekintést nyerjen a gép vagy berendezés állapotába, és például a helyszínen tartózkodó elektromos szakember részére távolról adhasson útmutatást.

  • a gép vagy berendezés üzemeltetője, aki a diagnosztikai átjárót tartósan integrálja, és a kialakuló problémás helyzetekre idejekorán képes reagálni. Az üzemeltető optimális esetben hiba esetén végrehajtandó cselekvési utasításokat is felvesz a rendszerbe, amelyek ismeretében a szerelő már a géphez vezető út során felveheti a raktárból a megfelelő pótalkatrészt.

 

Alexander Hornauer, Michael Engel – Murrelektronik

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Közép u. 16.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu

 

Még több Murrelektronik