Skip to main content

Egyénre szabott ortézisek a 3D nyomtatóból

Megjelent: 2024. március 27.

igus cikkhez bevezető kép logovalAz igus kenésmentes miniatűr vezetőrendszerekkel támogatja a Trieri Műszaki Egyetem orvostechnológiai projektjét

Rekordidő alatt, 3D-nyomtatóval gyártanak a kórházban sérült ujjakat sínező ortéziseket: a Trieri Műszaki Egyetem hallgatói egy kompakt platformot fejlesztenek, amely ujjakat mér. Az igus Young Engineers Support (YES – Fiatal mérnökök támogatása) ingyenes miniatűr lineáris vezetők biztosításával támogatja őket.

 

Csak gyorsan húzd vissza a létrát a kertészkedés után, vigyázz!
Túl késő: mély vágás van a mutatóujjadon.
Irány a kórház, kössék be, és tegyenek rá sínt, hogy stabilizálja az ujjadat, és támogassa a gyógyulási folyamatot.

A folyamat lehet ilyen egyszerű, az érzés azonban korántsem kényelmes, mivel ezek az ortézisek (ízületi rögzítők) általában csak egyméretű termékek, és sok betegre nem illenek. Ennek a helyzetnek szeretnének véget vetni a Trieri Műszaki Egyetem hallgatói. Olyan rendszert fejlesztenek ki, amely lehetővé teszi a kórházak, orvosi rendelők és orvosi ellátó üzletek számára, hogy személyre szabott ortéziseket nyomtassanak közvetlenül a helyszínen egy 3D nyomtatóval – hosszú várakozási idő nélkül. A megoldás egy csúszkákkal ellátott mérőplatformból áll, amely a bemutatott ujjak magasságát, szélességét, hosszát és szögét méri – hasonlóan a cipőboltokban használt lábhosszmérőhöz. A számítógépes tervezőszoftver a mérési adatok alapján testre szabja az ortézis 3D modelljét. A 3D nyomtató ezután kinyomtatja a sínt.

 

igus egyénre szabott ortézisek 3D nyomtatóval kép újj mérő készülék

Az igus kenésmentes drylin N lineáris vezetők segítségével az ortézisek mostantól méretre gyárthatók (Forrás: igus GmbH)

 

Az igus lineáris vezetői lehetővé teszik az ujjak pontos és higiénikus mérését

A Trier 3D nyomtatási rendszerének kulcsa az egyszerűség. Minden alkatrésznek a lehető legkönnyebben kezelhetőnek kell lennie, ugyanakkor a legkisebb beépítési helyen is üzembiztosan, alacsony karbantartási igénnyel és higiénikusan kell működnie. Nem gyerekjáték. Az egyik tervezési kihívás például a mozgatható csúszkák vezetése volt, amelyek csúcsai az ujjak mérésekor a felragasztott centiméterskálák mentén mozognak. „A kísérletek, hogy mi magunk készíthessünk vezetést a 3D nyomtatóval, nem voltak kielégítőek” – mondja Allan Schmitz diák. A csapat ezért a lineáris vezetők specialistájához, az igus-hoz fordult. A drylin N sorozat 17-es beépítési méretű, beépítésre kész miniatűr vezetőrendszereinek segítségével nagyon egyszerű volt megvalósítani a mérőlemezekhez szükséges vezetőket. A diákok három, mindössze 17 milliméter széles alumíniumtalapzatot csavartak a platformra, amelyeken az ujjak hosszát, szélességét és magasságát mérték. A kompakt kocsikra szerelt, 30 milliméter hosszú és mindössze 6 milliméter magas csúszók a síneken nagy teljesítményű műanyagból készült csúszófelületeken keresztül mozognak. Ebbe a műanyagba mikroszkopikusan kicsi szilárd kenőanyagokat építettek be, amelyek idővel automatikusan felszabadulnak, és lehetővé teszik az alacsony súrlódású száraz futást. „A kenésmentességnek köszönhetően miniatűr lineáris vezetőink hosszú évekig pontosan, zökkenőmentesen, karbantartás nélkül és különösen higiénikusan működnek az orvosi területeken” – mondja Michael Hornung, az igus drylin lineáris és hajtástechnika termékmenedzsere.

 

igus – YES támogatási program

A diákoknak nem kellett semmit sem fizetniük a lineáris vezetőkért, mivel az igus ingyenes alkatrészekkel támogatta az orvostechnológiai projektet – a YES program részeként. Ez a fiatal szakembereknek szóló támogatási program anyagokat, az igus szakértőinek vendégelőadásokat és workshopokat, gyárlátogatásokat és karrierlehetőségeket – például belépést a szakmai világba – tartalmaz. „Nagyon fontos számunkra, hogy befektetünk a jövő fiatal tehetségeibe és támogatjuk a projekteket. A jövő szakemberei így megismerik az igust, (és értékelhetik, hogy minden lineáris vezetőnk kenőanyagmentes) és így a fenntarthatóság és újrahasznosítás terén végzett tevékenységünket is” – mondja Hornung.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

#f48221