Skip to main content

Egy valódi változás előkészítése

Megjelent: 2022. április 19.

Danfoss lidAz olyan ipari kifejezések, mint az „intelligens karbantartás” és a „holnap gyára” a mindennapos nyelvhasználati szótár részévé váltak. Ezek olyan kulcsszavak, amelyek minden vállalkozás számára a végcélt jelentik – a rendkívül hatékony és jól működő gyártást.

 

 

 

-

 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy akadályok nélkül megléphetők: az elméletről a gyakorlatra való áttérés az intelligens gyármodellt bevezető élelmiszer- és italgyártók számára inkább óriási ugrásnak, mint lépésnek tűnhet. A kihívások ellenére a HEINEKEN Netherlands Supply sörgyártó vállalat mégis úgy döntött, hogy a szilárdabb és fenntarthatóbb jövő biztosítása érdekében vállalja, hogy ismeretlen területre lépjen az innovációt választva. Céljait a Danfoss VLT® frekvenciaváltók integrált állapotalapú felügyeleti (CBM – condition-based monitoring) képességeinek felhasználásával érte el.

 

Danfoss Heineken kep 1

 

A piac késztetése

Mivel az európai sörpiac 2025-re várhatóan 15,2%-kal fog növekedni, a HEINEKEN tisztában van azzal, hogy a kereslet kielégítéséhez a gyártósorainak mindig az aktuális feladathoz megfelelőnek kell lennie – minden eszközzel szemben alapvető elvárás, hogy folyamatosan megbízható és kiváló teljesítményt nyújtson.
A Den Bosch sörgyárban azonban – amely az első helyszín volt, ahol a korszerűsítést elvégezték – a kemény munkakörnyezet számos kihívást jelentett, ugyanis a Danfoss Drives közreműködése előtt fellépő minden egyes géphiba költséges és hosszú állásidőket eredményezett, mivel:

  • minden művelet nedves és zord körülmények között zajlik, emellett
  • az összes elektromos motor rejtett és vészhelyzetben nehezen hozzáférhető.

A Danfoss Drives feladata volt tehát segítséget nyújtani a HEINEKEN számára az állapotalapú felügyeletet az eljárásaiba integrálni, hogy:

  • megvalósuljon az üzemidő növelése,
  • csökkenjenek a rezsiköltségek,
  • javuljon a pótalkatrészek és a raktárkészlet kezelése,
  • új szintű gépadatokhoz férjenek hozzá,
  • növekedjen az alkalmazás és a rendszer teljesítménye.

 

A megoldás

2019 augusztusában a Danfoss Drives javasolta a HEINEKEN-nek, hogy telepítsen beágyazott intelligenciával, csatlakoztathatósággal és érzékelő képességekkel rendelkező VLT® meghajtókat. A telepítés a Danfoss Drives által biztosított helyi alkalmazási és globális termékmenedzsment-szakértők, valamint a Hansford Sensors rezgésszakértőjének támogatásával történt.

 

-


Az állapotalapú felügyeleti jeleket ezután a sörfőzde karbantartási rendszerébe integrálták a peremhálózati számítástechnikán (edge computing) keresztül – így a hajtások a felhőtől vagy bármely PLC-től függetlenül működhetnek –, amivel minimálisra csökkentették a működési komplexitás kockázatait.
A sörfőzde 4-20 mA-es rezgésérzékelőket kapott a Hansford Sensors-tól, a Danfoss Drives pedig további támogatást nyújtott a projekt meghatározásában, az üzembe helyezésben és a képzésben, valamint „Az ügyfél hangja” workshopokat tartott a HEINEKEN igényeinek legmegfelelőbb megoldás meghatározásához.
A VLT® frekvenciaváltók támogatják a már meglévő kommunikációs interfészeket és szoftvereket is, mint például a terepbusz, a helyi vezérlőpanelek és a VLT® Motion Control Tool MCT 10, ami azt jelenti, hogy a HEINEKEN-nek nem kellett új párhuzamos rendszerbe beruháznia a frissítés részeként.

 

Miért válasszunk integrált állapotfelügyeletet?

 

Danfoss tabl

 

Az eredmény

A VLT® Motion Control Tool MCT 10 plug-in valódi változást hozott, mivel a következetes paraméterbeállításokkal lehetővé tette a zökkenőmentes üzembe helyezést. Így – a Danfoss Drives erőfeszítéseinek köszönhetően – minden eddiginél több kritikus alkalmazási adat valós idejű összegyűjtésének lehetőségével a HEINEKEN képessé vált optimalizálni a Den Bosch gyártósorát, ami megoldást jelentett annak összes fájdalmas pontjára, és valódi értékteremtés valósult meg.
Ezen túlmenően a Danfoss Drives digitális szakértelme lehetővé tette a HEINEKEN számára, hogy folytassa a fejlesztést, és a többi üzemében a meglévő többi hajtás is utólagosan állapotalapú felügyeleti funkcióval legyen felszerelve.
Habár a Den Boschnál az emberek mindig is kulcsszerepet fognak játszani a helyszínen – ám ami azt illeti, megtanulják, hogyan oldják meg a problémákat maguk, ahelyett, hogy külső segítséget hívnának – a munkájuk mostantól könnyebb és hatékonyabb lesz, miközben tőlük kevesebbet kell megkövetelni.
Összefoglalva, a Den Bosch frissítése azt mutatja, hogy az állapotfigyelés már nem egy olyan prémiumtermék, amely csupán néhány kritikus eszköz számára készült, hanem egy mindenki számára elérhető, megfizethető megoldás – a Danfoss Drives innovatív és előremutató megközelítésének köszönhetően.

 

Állapotalapú felügyelet

A frekvenciaváltók sokkal többre képesek, mint egyszerű „telje­sítmény­feldolgozók”, amelyeket – beépített csatlakozási képességeik mellett – úgy terveztek, hogy érzékelőként és érzékelő­köz­pontként működjenek az adatok feldolgozásához, tárolásához és elemzéséhez. Az állapotalapú felügyelet segíthet az automatizá­lási rendszerek korszerűsítésében és optimalizálásában.

 

  

 

„Amikor a Den Bosch gyártósor fejlesztéséről tárgyaltunk, el kellett döntenünk, hogy az állapotalapú felügyeletet használjuk-e a telepített bázis ellenőrzésére, vagy maradjunk a régi rutinnál, a tartalékszivattyúk raktározásánál. A következtetésünk? Az állapotalapú felügyeletet találtuk a tökéletes megoldásnak, ami nagyszerű kiegészítője az amúgy is nagyon jó hajtásnak. Mostantól a HEINEKEN szabványosítja a VLT® AutomationDrive FC 302 frekvenciaváltót” – osztotta meg a konklúziót Jan Brouwers a HEINEKEN Den Bosch sörgyárának részletmérnöke.

 

 

 

Danfoss Kft.
1139 Budapest, Váci út 91.
Tel.: +36 1 450 3566
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://drives.danfoss.hu