Skip to main content

Egy siófoki négycsillagos szálloda épületfelügyeleti rendszere

Megjelent: 2016. november 10.

1abraA siófoki Hotel Yacht**** Wellness & Business a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében, az egészségturizmusra fókuszálva született meg a régi Hotel Yacht Club teljes felújításával és kibővítésével. Az idén március végén átadott szálloda wellness, business és gyógyturisztikai szolgáltatásokat egyaránt nyújt vendégeinek. A vendégek kényelméről és megfelelő komfortérzetéről egy teljes körű épületfelügyeleti rendszer is gondoskodik.

A Siófok Medihotel**** projekt

A Balaton partján 1988-ban nyitotta meg kapuit a Hotel Yacht Club*** 29 szobájával Siófok vitorláskikötőjében. A kedvelt szálloda 2005-ben egy átfogó rekonstrukció keretében apartmanokkal és családi szobákkal is bővült. A felújítás során a barátságos, otthonos belsőt sikerült a modern komfort követelményeivel ötvözni. Közel 10 évvel később megszületett a Siófok Medihotel*** gondolata, amelynek megvalósítására a 400 millió forintos saját tőke mellett állami támogatást is igénybe vett a tulajdonos. „Az egészségügyi turizmus szolgáltatásainak fejlesztése a konvergencia-
régiókban” című pályázatnak köszönhetően a projektet az Európai Unió is közel egymilliárd forinttal támogatta. Az EU-s pályázaton Siófok Medihotel *** projektnévvel indult az új szállodai és gyógyászati szolgáltatások nyújtására szánt háromcsillagos szálloda, amelynek alapkövét 2015. május 11-én tették le.

1abra

1. ábra A szálloda Siófok kikötőjében

Az új 5898 m2 alapterületű szálloda a Hotel Yacht Club teljes felújításával és egy új, erkélyes szobákat tartalmazó szárny építésével, alig tíz hónap alatt jött létre. Az átépítés és bővítés végére a régi és új szállodarész közös recepcióval, étteremmel, valamint wellness- és konferenciarészleggel gazdagodott. A 205 férőhelyes szállodai rész mellett helyet kapott egy 354 m2-es wellness-részleg a feltöltődni vágyók számára, valamint egy közel 500 m2-es – összenyitható termekből álló – konferenciaközpont is a különböző családi és üzleti rendezvények lebonyolítására. A projekt középpontjában álló komplex egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó részleg 436 m2-en valósult meg.
A projekt végére a szálloda (1. ábra) neve Medihotelről – elődjét idézve – Hotel Yachtra változott. 2016. júniusában pedig az eredetileg háromcsillagosra tervezett hotel megszerezte a négycsillagos HotelStars védjegyet, és ezzel a hivatalosan bejegyzett neve Hotel Yacht**** Wellness & Business lett.

Az épületgépészeti és az épületfelügyeleti rendszer

A közel 2600 m2 alapterületű új szárnyban kaptak helyet a kiszolgáló területek mellett a gépészeti és villamos berendezések is. A földszinten találjuk a kazánházat, a recepció mellett pedig a személyzeti irodát. Utóbbit azért érdemes megemlíteni, mert az automatikához tartozó – közel 750 db fizikai adatpontot kezelő – diszpécseri számítógépet is ott helyezték el (2. ábra).

2abra

2. ábra A kazános fűtési rendszer megjelenítő képe

Az ábrán látható megjelenítő képet a Vision SCADA szoftver felhasználásával terveztük, és a fűtési rendszer kazánköreit mutatja. A kazánról táplált rendszerhez a használati melegvíz, a fan-coilok, valamint a légkezelők fűtési körei tartoznak. A tetőn található két hőszivattyúhoz a hűtési feladat ellátására csak a légkezelők, valamint a fan-coilok tartoznak. A két hőtermelőhöz külön automatika tartozik. Míg a két kazánnal egy-egy Saia PCD1 vezérlőegység kommunikál (3. ábra), addig a tetőn található két hőszivattyúval egy PCD3 logikai vezérlő tartja a kapcsolatot (4. ábra). Utóbbi feladata a konyhai és a konferenciatermek légkezelőinek vezérlése is.

3abra

3. ábra PCD1 vezérlőegység

4abra

4. ábra Vezérlőszekrény

5abra

5. ábra A tetőtéri nyitott kazánház


Érdemes megemlíteni, hogy a hőszivattyúk 500 literes puffer-tartálya szintén a tetőn van elhelyezve (5. ábra) aminek az az érdekessége, hogy a tetőn lévő „gépház” nem fedett. A gépészeti berendezéseket a szálloda tetején, a napelempark mellett a szabad levegőn telepítették. A puffertartály téli fagyvédelmét (szoftveres úton) úgy oldották meg, hogy a hőszivattyú igyekszik 30 °C körüli hőmérsékleten tartani a keringtetett vizet.
A fűtés-hűtésen kívül az automatikához tartozik a világításvezérlés, valamint a megfelelő minőségű szellőztetőlevegő előállítása is. A hatékony működés érdekében a szabályozás nemcsak a közösségi terekben, hanem a szobákban is helyiségenként történik.

Helyiségenkénti vezérlések

A hetven vendégszobában, a konferenciatermekben, valamint a közösségi terekben egyaránt érzékelő-szabályozók vannak elhelyezve. A figyelmes szemlélő már a recepciónál is felfedezheti a helyiségenként történő szabályozás első jeleit, ahogy az a 6. ábrán is látszik. A tetszés szerint változtatható méretű konferenciatermek esetében a szabályozás jelentett némi kihívást, hiszen még a legkisebb helyiségrészben is külön érzékelő-szabályozó található. Amikor nagyobb térre van szükség, és az elválasztó falakat elhúzzák, akkor egy több érzékelő-szabályozóval felszerelt helyiségben találjuk magunkat. Az első gondolat a megfelelő fűtési-hűtési igények kielégítésére az volt, hogy a termosztátok átlagértékeire történik a szabályozás. A megvalósítás azonban nem ez lett, hanem az, hogy mindegyik érzékelő-szabályozó a saját „felségterületén” a saját értékei alapján szabályoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a megoldás megfelelő az eltérő helykihasználtságú rendezvények esetében is.

6abra

6. ábra A recepció fali érzékelő-szabályozója


A vendégszobákban elhelyezett PCD7.L600-1 típusú szobavezérlők (room controller) a telepített PLC-ken keresztül a Visionben teszik láthatóvá az adott szoba fontosabb információit: a rendszerállapotot, a pillanatnyi és a kívánt hőmérsékletet, a ventilátorfokozatot, a hűtési és fűtési szelepek, valamint az ablaknyitás-érzékelő állapotát is (7. ábra).

7abra

7. ábra Az első emeleti szobák információi


A rendszerállapot legfontosabb alapinformációja a jelenlét, vagyis ha nincs a szobájában a vendég, akkor a rendszer csökkentett üzemmódban működik. Ennek érzékelésére az érzékelő-szabályozó jelzést kap a szállodai szoba vezérlőrendszerétől, hogy benne van-e a kártya. Az érzékelő-szabályozóba épített kontaktusok egyikének feladata a megfelelő időtartamú fürdőszobai szellőztetés a kis szellőzőventilátor vezérlésével.
A Hotel Yacht**** Wellness & Business a hagyományos éves országos rendezvénysorozatunk egyik állomása lesz, tehát az érdeklők 2017-ben közelebbről is megismerhetik a kiépített épületautomatikai rendszert. A helyszíni bejárást a kivitelezők és az üzemeltetők „Első kézből” származó tapasztalatai egészítik majd ki.

 

Dudás AnitaSB-Controls Kft.

SB-Controls Kft.
2038 Sóskút, Ipari Park 3508/64 hrsz.
Tel: +36 23 501170
Fax: + 36 23 501 180
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.sb-controls.hu
www.saia-pcd.com

 

Még több SB-Controls