Skip to main content

Egy „kiérlelt” megoldás a sajtgyártás számára

Megjelent: 2020. november 11.

MurrelektronikF&B Pro a Kaesaro vállalatnál

A svájci Kaesaro vállalat a sajtérlelő pincékben dolgozó robotokba az érzékelők és működtető egységek csatlakoztatásához a Murrelektronik élelmiszeripari területre kifejlesztett F&B Pro-csatlakozóit építi be – és profitál a nagyobb karbantartási intervallumoknak köszönhetően és a tisztaság tekintetében.

 

 

Az érlelés fontos folyamat a sajtgyártásban. Minél tovább érik a sajt, annál fűszeresebb, kialakul jellegzetes aromája. Az érlelési folyamat azonban sok munkával jár. A gurigákat rendszeresen meg kell kenni sóoldattal és át kell kefélni. Régebben ezt szinte mindenütt kézzel csinálták, és jelentős erőt igényelt. A modern sajtpincékben időközben már természetesen automatizálták a folyamatot.

 

Murrelektronik 1


A svájci Diepoldsau im Rheintal városkában (St. Gallen kantonban) működő Kaesaro cég csúcstechnológiás sajtpince-robotokat fejleszt és gyárt, az üzemen belüli logisztikai rendszer számára, amelynek feladatait a robotok veszik át. Ezek szállítják a sajtgurigákat – néha egyenként, máskor akár 250 gurigát is egyszerre – és továbbítják azoknak a robotoknak, ahol különböző keménységű kefékkel és sóoldattal kezelik őket.
Ezután visszaviszik őket a tárolóhelyükre, majd – a kívánt érettségtől függően – több hónap, vagy akár több mint egy év elteltével a gurigák elhagyják a tárolót és a kereskedelembe kerülnek. A gépek folyamatos üzemben dolgoznak: napi 24 órában, heti 7 napon át.

 

Murrelektronik 2


A sajtpincerobotokhoz és a belső logisztikai berendezésekhez szükséges csatlakoztatási technológiánál adódik néhány izgalmas kihívás az élelmiszeripari környezetben. Először is: rendkívül higiénikusan kell működnie a folyamatoknak, ezért rendszeresen takarítanak, nagynyomással és agresszív tisztítószerekkel is. Másodszor: a sajtgurigák állandó mozgatása során a csatlakozókat is gyakran mozgatják.
A Kaesaro illetékesei úgy döntöttek, hogy a sajtpincerobotokhoz és a belső logisztikai rendszerekhez szükséges érzékelőket és működtető egységeket a Murrelektronik F&B Pro-termékcsaládjának M12-csatlakozóival csatlakoztatják. Ezeket a termékeket speciálisan az élelmiszerfeldolgozó-iparban történő használatra tervezte a Murrelektronik. Az F&B Pro könnyű tisztíthatósága a csatlakozó higiénikus kialakításából adódik, amelynek a megtervezésénél az EHEDG előírásait követte a Murrrelektronik. A rövidítés a European Hygienic Engineering and Design Group (Európai Higiéniai Mérnökök Tervezői Csoportja) angol elnevezéséből jön.

 

Murrelektronik 3


A szakmai csoport annak a kérdésével foglalkozik, hogy hogyan kell kialakítani a termékeket ahhoz, hogy a leghatékonyabban tisztántarthatók legyenek. Az F&B Pro-termékeknél következetesen kerülik a sarkokat és éleket, amelyeknél lerakódhatnak a szennyeződések. Az sem véletlen, hogy a vezetékeket kék színű kábelköpeny veszi körül: a színárnyalatnak köszönhetően könnyen észrevehetők a tej, vagy a sóoldat, illetve a penész által okozott szennyeződések. A Kaesaro ügyfelei újra és újra szembetalálkoznak ezekkel a problémákkal sajtpincéikben. Mostantól egyszerűbben el tudják távolítani a szennyeződéseket.
Az F&B Pro-csavarkötései V4A (1,4404) rozsdamentes acélból készülnek, ennek köszönhetően maximálisan védettek a korrózióval és más környezeti hatásokkal szemben. Ha meghibásodás lép fel, a vezetékek könnyen lecsavarozhatók és kicserélhetők. A szerelhető előkonfekcionált vezetékek ezenkívül azzal az előnnyel is járnak, hogy sokkal gyorsabban elvégezhető a karbantartás, mint az egyedi vezetékezésnél. Ezzel egyidejűleg magas IP65, IP66K, IP67, IP68 és IP69K védelmi besorolású összeköttetések alakíthatók ki.

 

Murrelektronik 4


A PP anyagból készült F&B Pro-vezetékek nagy teherbíróképessége segít megelőzni a kábelszakadásokat. 5 millió hajlítási ciklusra és 2 millió torziós ciklusra (± 360°/m) tervezték őket. Ez csökkenti a karbantartási ráfordításokat is, mivel hosszabb karbantartási ciklusokat tesz lehetővé – egy folyamatos rendelkezésre állásra tervezett rendszernél ez nagy előnyt jelent.
A Kaesaronál mindenesetre nagyon elégedettek a Murrelektronik F&B Pro-típusú szerelhető csatlakozóival, ezért mára – bizonyos értelemben a sajtok előállításához nagyon illően – megérett a döntés, hogy a jövőben mindenütt alkalmazzák, ahol a Kaesaro berendezései az élelmiszerek előállításán dolgoznak.

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Közép u. 16.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu

 

még több Murrelektronik