Skip to main content

Ecolink kábelek bemutatása

Megjelent: 2018. november 26.

IFM lidAz automatizált berendezések hosszútávú működése csak megbízható alkatrészek beépítésével garantálható. A mechanikai alkatrészek, érzékelők és vezérlések mellett a megfelelő kábelek kiválasztása is nagyon fontos a berendezés zavartalan működése szempontjából. A kábelek maximális élettartama az adott alkalmazáshoz és környezeti feltételekhez illeszkedő anyagú kábelek alkalmazása esetén biztosított. A hosszú élettartam mellett, a kábelekkel szemben támasztott további követelmény a villamos energia, illetve a jelek lehető legkisebb veszteséggel és időkésleltetéssel történő továbbítása. A fentiek maradéktalan teljesítése érdekében az ifm electronic csak kiváló minőségű és folyamatosan ellenőrzött anyagokat használ fel a különböző anyagú és kialakítású kábeleinek gyártásánál.

 

A vezérlési és automatizálási rendszerek folyamatos működése kizárólag kitűnő minőségű alkatrészek használata esetén garantálható. Egy ilyen rendszernek szerves részét képezik a beépített kábelek is, mivel az érzékelők és aktuátorok tápellátása, adatok kétirányú kommunikációja, valamint vezérlőjelek továbbítása is ezeken keresztül történik. Ennek köszönhetően a kiépített automatizálási hálózatban alkalmazott szenzorok, vezérlések és kommunikációs eszközök kiválasztása mellett az egyes elemeket összekötő kábelek minőségére és megfelelő kiválasztására is nagy hangsúlyt kell fektetni. Fontos az is, hogy mindig az adott alkalmazáshoz, környezeti feltételekhez, illetve speciális igényekhez legjobban illeszkedő kábelt kell használni. Sokszor nem tekintik fontosnak megfelelő minőségű kábelek használatát, pedig kábelszakadás vagy sérülés esetén fellépő zárlat is okozhat akár olyan következményekkel járó működéskiesést, mint amelyet a legköltségesebb, legbonyolultabb rendszerelemek. Az ifm electronic a különböző alkalmazási területek előírásainak és elvárásainak, illetve környezeti körülményeinek megfelelően alakította ki kábeleinek termékpalettáját. A típusválaszték a hagyományosnak mondható M8-as, M12-es, M18-as típusoktól egészen a szelepdugóval szerelt megoldásokig terjed.

 

Abra 1

1. ábra  EVC típusú, olajos és zsíros környezetben használható PUR-kábelek

 

Az ecolink kábelek

Az ecolink kábelek gyártásánál felhasznált jó minőségű anyagok, a folyamatos gyártásközi és végellenőrzés garantálják a kábelek megbízható működését és a szélsőséges környezeti feltételekkel szembeni ellenállóképességet. A csatlakozók szerelésénél általában két hiba fordulhat elő: ha nem eléggé vagy túlságosan meghúzzák a rögzítő anyát. Mindkét eset a csatlakozó nem megfelelő tömítését eredményezi, azzal a különbséggel, hogy túlhúzás esetén a tömítést biztosító O-gyűrű károsodik, így későbbi korrekcióra sincs már lehetőség. Ennek kiküszöbölése érdekében az ecolink kábeleket mechanikai ütközővel látták el, amely megvédi az O-gyűrűt a túlhúzásból eredő mechanikai károsodástól, ezzel megőrizve annak tömítési funkcióját. Vibráció esetén is biztosított a csatlakozók megfelelő tömítése az aszimmetrikusan kialakított fűrészfogas rázkódásvédelemnek köszönhetően. Rázkódás esetén a fogak mozdulatlanul tartják a meghúzott hollandi anyát. A megfelelően meghúzott anya karbantartás vagy érzékelőcsere esetén egyszerűen, szerszám nélkül oldható. Az ecolink kábelekre a könnyű szerelhetőség és nagy üzembiztonság jellemző. A kábelek megbízhatóságát és az alkalmazott anyagok minőségét az is bizonyítja, hogy az EVxxxx sorozatú kábelek energialáncokban is használhatók.

 

Ecolink változatok

Az ecolink kábelek borításának gyártásánál három különböző anyagot használnak fel. Így mindenki megtalálhatja a saját alkalmazásához és a környezet körülményeihez legjobban illeszkedő kábel típusát.

 

Abra 2

2. ábra  Egyenes csatlakozós, ledes kábelek négy alkalmazási területhez

 

EVC

A kábelek az ipar követelményeinek megfelelően minőségi PUR anyagból készülnek. Az alkalmazott anyagnak köszönhetően ellenállnak a hűtő- és kenőanyagoknak, olajoknak, zsíroknak, hidraulikaolajoknak és az UV sugárzásnak. A kábeleken található csatlakozók szilikon- és halogénmentesek. A kábelek kiválóan alkalmazhatók általános ipari környezetben, gyárautomatizálásnál, gépgyártásnál és hidraulikai alkalmazásoknál.

 

EVT

Olyan területeken, ahol a legfőbb követelmény a könnyű tisztíthatóság, a vízzel és tisztítószerekkel szembeni ellenállóképesség, ott a PVC-ből készült köpennyel rendelkező EVT kábelek használata javasolt. A hosszú élettartamot szolgálja a V4A hollandi anya és az aranyozott érintkezők. Ellenáll az élelmiszeriparban alkalmazott fertőtlenítőszereknek.

 

Abra 3

3. ábra  MPPE kábelek higiéniás és nedves területekre

 

EVF

A kábelek higiénikus és nedves környezetben használhatók a PVC borítású kábelekkel együtt. Itt azonban a kábelszigetelés jó minőségű MPPE-ből a csatlakozóház pedig PP-ből készült, így a szokványos tisztítószerek mellett perecetsavat és hidrogénperoxidot tartalmazó tisztítószereket felhasználó palackozó üzemeknél is használhatók. A hollandi anya speciális kontúrkialakításának köszönhetően még nedves ujjakkal is rögzíthető.

 

EVM

A kimondottan zord környezetben használt építészeti gépekben és munkagépekben a kábeleknek nem csak az olajokkal, zsírokkal, hűtő-kenőanyagokkal és hidraulikaolajokkal szemben kell ellenállni, hanem a mostoha környezeti körülményekkel szemben is. A korrózióálló hollandi anya V4A acélból készült.

 

EVW

Hegesztés környezetében fontos, hogy a hegesztés során fröccsenő forró olvadék ne olvadjon vagy égjen bele a kábel köpenyébe, vagy a csatlakozóba. Az EVM kábelek halogénmentes PUR kábel borítása és a csatlakozó teflon bevonata meggátolják ezen cseppek beégését és letapadását.

 

Abra 4

4. ábra  EVT kábelek tisztítási folyamat közben

 

ENC..A (Atex)

Kék színű kábelköpennyel rendelkező kábelek 1D/G Atex besorolású gyújtószikramentes áramkörökben használhatók.
A kábelek alacsony kapacitásának és induktivitásának köszönhetően nagyobb kábelhosszúságokat igénylő alkalmazásokhoz is lehet használni. A kábelköpeny anyaga csökkenti a surlódás okozta statikus feltöltődés veszélyét.

 

Abra 5

5. ábra  Az ecolink kábeleken kialakított rázkódásvédelem

 

EVC..A – Atex

2D, 3D és 3G Atex besorolású robbanásveszélyes területeken alkalmazható kábelek.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

Még több ifm electronic