Skip to main content

Eaton-rendszerrel az energiabiztonságért

Megjelent: 2017. május 16.

EA000628 Image 1 source AirbusAz Eaton az Airbus európai repülőgép-összeszerelő üzemében segíti az energia-megbízhatóság korszerűsítését

A kisfeszültségű áramelosztó rendszer legszigorúbb szabványoknak megfelelő korszerűsítésével az Eaton jelentős segítséget nyújtott a villamos hálózat megbízhatósága és a kezelőszemélyzet védelméhez az Airbus legnagyobb németországi gyártóüzemében. Az energiaellátó rendszerekkel foglalkozó vállalat teljes körű megoldásra kapott felkérést, amelybe a kapcsolóberendezés felügyelete, a szekrények kritikus pontjain végzett folyamatos hőmérséklet-figyelés és az ívzárlatvédelmi rendszer kiépítése is beletartozott.

 

A Hamburg Finkenwerder kerületében elhelyezkedő Airbus-telephelyen, a kilences számú csarnokban végzett szerelési munkálatok minden eddiginél alaposabb betekintést engedtek a vállalat karbantartási és energiagazdálkodási csapata számára a kisfeszültségű áramelosztó rendszer működésébe. Céljuk az volt, hogy a lehetséges problémák – például a túláram, feszültségkiesés, túlterhelés és zárlat (ívzárlat) – gyorsan észlelhetők, ellenőrizhetők és áthidalhatók legyenek. Mindez garantálja a biztonságos áramellátást, valamint megvédi az alkalmazottakat az ívzárlatok okozta lehetséges veszélyektől.

 

EA000628 Image 1 source Airbus
Az Airbus hamburgi szerelősora

A megrendelő technológiai rendszere

A telephely kilences csarnokában működő szerelősor négy építési állomásból áll, amelyeken a repülőgép több nap leforgása alatt halad át. Ezeken az állomásokon szerelik össze például a repülőgéptörzs szakaszait és a szárnyakat, valamint itt zajlik a függőleges vezérsík, a magassági kormányok, a hajtóművek, a futómű és az ülések beszerelése. A folyamat zökkenőmentessége érdekében az önálló ellátóállomások igény szerint engedhetők le, illetve emelhetők fel.

 

A megrendelő elvárásai

Az A320-as típus végső összeszerelésére szakosodott telephely a hét minden napján 24 órában üzemel, ezért elengedhetetlen a műszaki rendszer maximális megbízhatósága. Az Airbus az épület felügyeleti rendszeréhez kapcsolódó átfogó rendszer- és eszközmegfigyelést kívánt megvalósítani, valamint fokozott védelmet nyújt a személyzet számára.
A meglevő kapcsolóberendezés megtartása, valamint az állásidő minimalizálása érdekében az új megoldást szoros határidővel, mindössze két nap alatt kellett megvalósítani.

A megoldás fő elemei

A megoldás sarokkövét az Eaton elektronikus kioldóegységgel és integrált mérési funkcióval rendelkező 630-4000A-es IZMX-megszakítói képezték. Ezek a hálózati megszakítók képesek részletes adatokat továbbítani a BreakerVisu naplózási és megjelenítési rendszernek. Ez a folyamat az Eaton intelligens vezetékezési és kommunikációs rendszerének, a SmartWire-DT megoldásnak köszönhetően még egyszerűbbé vált. A BreakerVisu és az épületfelügyeleti rendszer közötti közvetlen kapcsolat jóvoltából az Airbus csapata egy weblapon keresztül most már minden fontos áramellátási adatot részletesen le tud kérdezni.
Az Eaton hőmérséklet-figyeléshez kapcsolódó diagnosztikai rendszere első alkalommal tette lehetővé a kapcsolóberendezés kritikus területein a hőmérséklet folyamatos megfigyelését. Ez a rendszer egy diagnosztikai vezérlőre, az összes gyűjtősínt és csatlakozási pontot megfigyelő önálló hőmérséklet-érzékelőkre, valamint egyéb mérési pontok hőmérséklet-érzékelőire épül. A projekt részeként a 9. csarnok kap-csolóberendezésében csaknem 80 db hőmérséklet-érzékelő telepítésére került sor. Eltérések esetén a rendszer figyelmeztet a fellépő hibáról, vagy bizonyos küszöbértékek túllépésekor riasztást küld.

A főelosztó berendezés megfelelő működése elengedhetetlen a személyzet biztonsága szempontjából, ezért beépítették az Eaton Arcon ívzárlatvédelmi rendszerét.

EA000628 Image 2 NS HV

Eaton-kapcsolószekrény az Airbus-üzemben

 

EA000628 Image 3 IZM

Bepillantás egy nyitott kapcsolószekrénybe

A projekt „utóélete”

Az Airbus olyannyira elégedett volt az Eaton által fejlesztett megoldással és annak gyors beszerelésével, hogy jelenleg a koncepció kiterjesztését tervezi a finkenwerderi telephely egyéb csarnokaira is.

 

EA000628 Image 7 BreakerVisu

A Breaker Visu felügyeleti szoftver használata

 

 Néhány szó az Eaton vállalatról


Az energiagazdálkodással foglalkozó Eaton vállalat villamosipari ágazata globálisan vezető szerepet tölt be, és szakértői tapasztalattal rendelkezik az áramelosztásban, az áramkörök és a biztonsági áramforrások védelmében; az irányításban és automatizálásban; a világításban és biztonságban; a strukturális megoldásokban és a kábelező-eszközökben; a szélsőséges és veszélyes környezetekhez nyújtott megoldásokban és a projekttervezési szolgáltatásokban. Az Eaton vállalatot globális megoldásai alkalmassá teszik arra, hogy választ adjon napjaink legégetőbb villamosenergia-gazdálkodási kihívásaira.
Az Eaton 2016-os árbevétele elérte a 19,7 milliárd amerikai dollárt. Energia-hatékony megoldásaival ügyfelei eredményesebben, biztonságosabban és fenntarthatóbb módon oldhatják meg elektromos, hidraulikus és mechanikus energetikai feladataikat. Az Eaton körülbelül 95 000 munkatársat alkalmaz, és több mint 175 országban értékesíti termékeit az ügyfeleknek.

További információkért látogasson el a www.eaton.eu webhelyre.

 

 

Az Eaton energiaminőségi megoldásairól a www.eaton.eu oldalon olvashat. A vállalatunkkal kapcsolatos legújabb hírekért kövesse @ETN_EMEA nevű Twitter-fiókunkat, vagy keresse az Eaton EMEA céges oldalát a LinkedInen.

 

Eaton Industries Kft.
Electrical Sector
1123 Budapest, Nagyenyed utca 8-14.
Krisztina Palace, 2. emelet
Tel.: +36 1 450 3800
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.eaton.eu

Még több Eaton