Skip to main content

Eaton megoldás nagy méretű, nyitott területek biztonsági világítására

Megjelent: 2019. március 08.

eaton beamtech led lidAz új BeamTech többfunkciós biztonsági világítási lámpatestek a lehető legkisebb helyigény és esztétikus megjelenés mellett képesek a felhasználói igényeknek megfelelő irányban és kiterjedésben megvilágítani a biztonsági szempontból kritikus területeket.

 

 

 

 

A BeamTech termékcsalád tagjai 12 LED-et tartalmazó flexibilis lámpafejekkel rendelkeznek, amelyek fényszórási tulajdonsága elektronikusan változtatható, így egyetlen lámpatest univerzálisan alkalmazható pánik elleni világításként, illetve menekülési útvonalak megvilágítására, vagy akár biztonsági berendezések, például tűzoltó készülékek megvilágítására egyaránt.
Az általános antipánik világítási üzemmódban az egyes lámpafejek fénye egy-egy maximum 30 m²-es területet fed le, amihez telepítéskor 36,8, illetve 43,1 méteres világítótestek közötti optimális távolsággal elegendő számolni.
Előbbi esetben a megvilágítás mértéke 1 lux, míg az utóbbi esetben 0,5 lux.
Az IP65 védettséggel és IK03 ütésállósággal rendelkező új termékcsalád ideális ipari alkalmazásokhoz, például gyárak vagy raktárak biztonsági világítási megoldásaként, emellett a lámpatestek esztétikus megjelenésüknek köszönhetően akár olyan területeken is használhatók, mint például szórakozóhelyek vagy bevásárlóközpontok.

 

Integrált készülékház-kialakítás

Az új külsőt a kisebb méretű, hosszú élettartamú Li-Ion vagy NiCd akkumulátorok és a magas fényáramú LED lámpafejek egyetlen, közös készülékházba szerelésével érték el. Ez a kialakítás merőben eltér az ilyen alkalmazásokban megszokottól, mivel a hasonló funkciót ellátó termékeknél általában különálló házban helyezik el az akkumulátorcsomagot, és annak a tetejére szerelik fel a LED lámpafejeket, ami hatékony megoldás, ám esztétikai szempontból kimondottan előnytelen.
A BeamTech egyedi lámpafejei 360°-ban elfordíthatók és 90°-ban dönthetők, így azonos funkcionalitású, előnyösebb külsejű alternatívát jelenthetnek a korábbi megoldásokhoz képest.

 

eaton beamtech led

 

Telepítés gyorsan és szerszámmentesen

A BeamTech lámpatestek esetében az Eaton egyszerűsítette a telepítési folyamatot, és minimálisra csökkentette a szükséges szerszámok számát. A rögzítési pontok a készülékházon kívül helyezkednek el, így nincs veszélye annak, hogy a lámpatest IP65 besorolása veszélybe kerülne, a beépített vízszintjelző pedig biztosítja a lámpatest egyenes felszerelését.
A világítótest bekötése egyszerű, a készülék belseje könnyen hozzáférhető, mivel a készülékház szerszám nélkül szétpattintható, valamint a készülékház oldalán és hátsó részén is kialakítottak bemeneteket a vezetékezéshez. A kábelbevezetés mindkét esetben beépített tömszelencén keresztül történik, amelyeket úgy helyeztek el, hogy a lehető legközelebb legyenek a tápegység bekötési sorkapcsához, így nem sérült az IP-védettség, de az esztétikus megjelenésről sem kellett lemondani. A lámpatesten nincsenek perforált részek, és nincs szükség külön tömszelence telepítésére. A push fit technológiának köszönhetően a bekötési sorkapcsok csavarmentesek.
Az üzembe helyezés során a lámpafejek a megfelelő irányba pozicionálhatók, azután rögzíthetők, majd ki kell választani a kívánt fényszórási üzemmódot. A lámpafejek megfelelő beállítása egy tesztgomb segítségével ellenőrizhető. A lámpatest arra is lehetőséget ad, hogy amíg az egyik lámpafej széles fényszórási üzemmódban pánik elleni területvilágításként működik, addig egy másik lámpafej keskeny fényszórási üzemmódban biztonsági eszköz, vagy tűzoltókészülék minimum 5 lux fényerejű megvilágítását biztosítsa az EN 1838:1 szabvány követelményeinek megfelelően.
Az új BeamTech saját akkumulátoros többfunkciós, biztonsági világítási lámpatestek rendelkeznek ENEC minősítéssel, megfelelnek az EN60598-2-22 szabványnak és jelenleg egy vagy két LED lámpafejjel szerelt, 250 lm, 500 lm, illetve 1000 lm fényáramú változatokban kerülnek forgalomba.

 

Forrás: az Eaton sajtóközleménye