Skip to main content

easyE4 – az Eaton vezérlőreléinek következő generációja

Megjelent: 2019. február 26.

eaton easye4 lidA jelenleg forgalmazott easy500, easy700 és easy800 sorozatok helyébe lépő easyE4 vezérlőrelék számos alkalmazási területen használhatók a nagy teljesítményű hardvernek, a rugalmas bővíthetőségnek, az átfogó kommunikációs lehetőségeknek és az IIoT (Ipari Dolgok Internete) rendszerek üzemeltetéséhez hozzáférést biztosító integrált Ethernet interfésznek, valamint az eszköz programozására szolgáló easySoft 7 szoftvernek köszönhetően.

 

Alapfelszereltség

Minden easyE4 alapkészülék négy digitális kimenettel, négy analóg/digitális bemenettel 12-bites felbontással és négy gyors digitális bemenettel rendelkezik, amelyek például nagy teljesítményű számlálók kivitelezéséhez használhatók.
Valamennyi bemenet interrupt bemenetként is használható, ami azt jelenti, hogy megadható egy megszakítási rutin egy meghatározott eseményhez a számlálóban, időben vagy élvezérlés üzemmódban. A NET funkcióval együtt tehát a vezérlőrelé képes elérni olyan válaszidőket, amelyek a mikrovezérlőkével vetekednek. Az easyE4 további új jellemzője a DCF77 rádiójel használatának lehetősége. Ez biztosítja a dátum és idő pontos megjelenítését bármely alkalmazáshoz. A pontos dátum és idő kijelzése automatikusan frissül, például a téli-nyári időszámítás-váltáskor.

 

Bővítőmodulok

Minden alapkészülék akár 188 I/O -ra bővíthető bővítőmodulok segítségével. A felhasználás megkönnyítése érdekében az AC, DC és UC easyE4 készülékek vegyesen is kombinálhatóak egymással. Ugyanez érvényes az analóg és a digitális bővítőkre is. A bővítőmodulok az új easyConnector segítségével elölről csatlakoztathatók, ami mind a telepítést, mind a szétszerelést jelentősen megkönnyíti. Az alapegység és a bővítőmodulok mindössze 14 konfigurációjával az Eaton lecsökkentette az elérhető verziók számát az előző sorozathoz képest, ugyanakkor kiterjesztette a készülék funkcionalitását. Ennek eredményeként jelentősen csökkennek a beszerzési és raktározási költségek.

 

mikro SD kártya

Az alapegységben található mikro SD kártya további alkalmazási lehetőségeket nyit meg. A programfrissítések és karbantartási funkciók ezért könnyen elvégezhetőek. Arra is van lehetőség, hogy a felhasználó előre beállít egy induló programot a mikro SD kártyán, amely akkor indul el, amikor bekapcsol a vezérlőrelé. A kiegészítő memóriakártya adatnaplózáshoz is használható, ami lehetővé teszi a gép állapotának dokumentálását működés közben.
Ezenkívül a mikro SD kártya a vezérlőrelé testreszabását is lehetővé teszi – például indításkor megjeleníteni kívánt vállalatspecifikus képeket is fel lehet tölteni.

 

Ethernet interfész

Az integrált Ethernet interfészen keresztül az easyE4 bármely szabványos LAN/WLAN routerhez, átjátszóhoz vagy dLan rendszerhez csatlakoztatható, ami IIoT hálózatok építését is lehetővé teszi. A vezérlőrelé által szolgáltatott információk megjeleníthetők HTML-5 alapú weboldalakon, vagy felhasználhatók az integrált „easy” webszerveren keresztül történő vizualizációhoz. A felhasználók saját felületet hozhatnak létre, és okostelefonon, táblagépen vagy laptopon keresztül is hozzáférhetnek az easyE4-hez. Bármilyen típusú megjelenítő csatlakoztatható közvetlenül Etherneten keresztül, például a Modbus-TPC protokoll használatával. Ezenkívül maximálisan 8 easyE4 eszköz kommunikálhat egyetlen hálózaton az Ethernet interfészen és az integrált NET hálózati szolgáltatáson keresztül.

 

eaton easye4

 

Az easyE4 egyéb jellemzői

Az easyE4 sorozat különféle alkalmazásokhoz és különböző piacokra készült, ezért különböző tápfeszültségeket lefedő eszközöket tartalmaz: 85 V-264 V AC, illetve 24 V DC.
Különlegesség az UC (univerzális feszültség) verzió, amely 12 V DC, 24 V DC vagy 24 V AC feszültségekhez használható. A készülék kijelzője szövegek, értékek és paraméterek megjelenítésére alkalmazható, és könnyen testre szabható az easySoft 7 szoftver segítségével.

 

easySoft 7 szoftver

Az easyE4 programozására szolgáló easySoft 7 esetében a felhasználók négy programozási nyelv közül választhatnak: a kapcsolási rajzot létre lehet hozni funkcióblokk, létradiagram, az Eaton saját „easy” programozási nyelvén vagy strukturált szöveg (ST) segítségével. Ez utóbbit gyakran használják az automatizálás során, és további funkciókat is tartalmaz bonyolultabb alkalmazásokhoz. Az easySoft 7 számos hasznos új funkcióblokkot tartalmaz, mint például az adatnaplózás, a min/max funkció, a riasztásmodul, a háromlépcsős vezérlő vagy az e-mailes figyelmeztetések. Ez jelentősen bővíti az easyE4 alkalmazási területét. Emellett a felhasználók saját funkcióblokkokat is létrehozhatnak. A korábbi easy eszközök (az easy500, -700 és -800 sorozat) meglévő programjai egyszerűen átvihetők az easySoft 7-re.

 

Forrás: az Eaton sajtóanyaga