Skip to main content

e-spool flex és autoglide 5 – igus energialánc-újdonságok

Megjelent: 2020. július 13.

igusAz igus új, e-spool flex elnevezésű vezetőcsigás kábeldobja folyamatosan, megakadás nélkül képes az energia, a közegek és az adatok továbbítására használt csövek, vezetékek és tömlők elvezetésére, fokozva a vezérlőpanelek kábeleinek biztonságát a manuális munkát végző területeken. Az intralogisztikai rendszerekben és darukban való felhasználásra tervezett autoglide 5 energialánc-megoldás különlegessége, hogy a tápellátó rendszer gyorsan beszerelhető, mivel nem kell hozzá vezetővályú, ehelyett a rendszer az e-chain körvonalaihoz igazodó acélsodronyon mozog.

 

Ahhoz, hogy a különféle szerszámokat, eszközöket és vezérlőpaneleket rugalmasan lehessen használni a termelésben, rendszerint hosszú kábelekre és csövekre van szükség. Sajnos azonban a kábelek és csövek gyakran átláthatatlan kusza rengetegként hevernek a műhely padlóján, mindenféle védelem nélkül, és könnyen meg is lehet bennük botlani. A csúszógyűrűvel ellátott kábeldobok eddig jó megoldásnak bizonyultak, ha energia továbbításáról volt szó, azonban gyakran csak az új kábelekkel együtt, csomagban rendelhetők és vásárolhatók meg. A csúszógyűrűs megoldás másik hátránya, hogy a nagy mennyiségű adat és közeg továbbítása meglehetősen nehézkes. Az igus ezért fejlesztette ki a csigás megvezető rendszerrel ellátott e-spool flex kábeldobot.

 

igus 1abra

A moduláris e-spool flex rendszerrel a kábelek gyorsan és biztonságosan elhelyezhetők, ahogyan például a robotvezérlő paneleknél is látható (Forrás: igus GmbH)


igus e-spool flex – teljes hosszban megvezetett kábelek csúszógyűrű nélkül

Az új e-spool flex kábeldobhoz semmilyen csúszógyűrűre nincs szükség, ebből adódóan a buszkábelek és a levegőt, illetve folyadékokat szállító tömlők problémamentesen, megakadás nélkül vezethetők el. „A meglévő kábel könnyen elhelyezhető a rendszerben. Ezzel jelentős költségek takaríthatók meg, és a munkahely is biztonságosabbá válik” – ismerteti a megoldás előnyeit Jörg Ottersbach, az igus GmbH e-chain energialáncokkal foglalkozó részlegének vezetője. A gyors összeszerelhetőség érdekében az igus csigás megvezetést alkalmaz, amelyben a kábelt vagy a tömlőt el kell helyezni. A megvezetést ezután néhány egyszerű mozdulattal bele kell helyezni az e-spool flex külső házába, ahol a feltekercselő szerkezet is helyet kapott. Ennek köszönhetően a kábelek rugalmasan és szabadon mozoghatnak, használat után pedig gyorsan el lehet azokat tenni az útból.
Az új e-spool flex kétféle változatban kerül kereskedelmi forgalomba. A kedvezőbb árú típusnál kézzel kell feltekerni a kábelt, míg a drágább változatnál egy rugóval és fékkel ellátott szerkezet automatikusan csévéli fel a kábelt a helyére.
Az e-spool flex három méretben kapható az 5 és 11 mm átmérőjű, valamint 5 és 15 méter között hosszabbítható kábelekhez. A kábelek bármikor gyorsan és egyszerűen cserélhetők. Azontúl, hogy az e-spool flex utólag is rászerelhető a meglévő kábelre, az igus chainflex kábelekkel együtt, a német gyártó teljesen készre szerelt kivitelben is kínálja a kábeldobot, kifejezetten az aktívan mozgó rendszerekben való felhasználásra.

 

igus 2abra

Az autoglide 5 biztonságos, gyorsan beszerelhető és költséghatékony megoldást biztosít a nagy távolságokon mozgó energiatovábbító rendszerekhez (Forrás: igus GmbH)

 

igus autoglide 5 – költséghatékony és gyors energiatovábbítás nagy távolságokra

Sok helyütt – például raktárakban az árucikkek be-, illetve kirakása során – gyűjtősínes rendszereket használnak tápellátásra és adatok továbbítására szűk helyeken, egyenes vonalban végzett gyors mozgásokhoz. Az ilyen megoldások egyik fő hátránya, hogy karbantartásuk meglehetősen költséges, alapesetben csak tápellátás biztosítására alkalmasak, és az érintkezési hibák megelőzése érdekében gyakori tisztításra szorulnak. Az igus által kifejlesztett autoglide 5 akár 4 m/s sebességű és 80 métert áthidaló mozgás mellett is biztonságosan vezeti a vízszintesen futó kábeleket, mindenféle vezetővályú nélkül. „Az autoglide 5 könnyen felszerelhető a folyosó hosszában futó sodronyra vagy profilra. Mindenekelőtt a roppant kedvező árat említeném előnyként, amihez még a vályús rendszerekhez képest 88%-kal rövidebb beszerelési idő is párosul, ráadásul ez a megoldás semmilyen karbantartást nem igényel” – részletezte a rendszer előnyeit Christian Strauch, az igus intralogisztikai iparági felelőse. – „Az új energiaellátó rendszer ezáltal valós alternatívát kínál a gyűjtősínes megoldások helyett.”

 

Energia és adatok továbbítása vezetővályú alkalmazása nélkül

Az autoglide 5 beszereléséhez az intralogisztikai szakembereknek csak a rendszerhez mellékelt fémsodronyt kell kifeszíteniük a folyosó padlóján (amely helyett egyébként műanyag sodronyos vagy profilos megvezetés is rendelhető).
Az e-chain simán és zökkenőmentesen képes mozogni a sodronyon, mert a megvezetéshez az igus mérnökei egy teljesen új megoldást fejlesztettek ki. A lánctagok alsó részének közepén egy vezetőelem kapott helyet, ami biztosítja, hogy az energialánc stabilan felfeküdjön a sodronyra. Ahhoz, hogy a lánc felső ága kopásmentesen és pontosan gördüljön el az alsó ágon, az igus szakemberei a cég által kínált autoglide rendszer elemeit építették be. A rendszer fésűfogakhoz hasonló, fröccsöntéssel előállított keresztlécekből áll, amelyek megakadályozzák, hogy az energialánc kicsússzon a helyéről. Ennek a speciális megoldásnak köszönhetően nincs szükség vezetővályúra.

 

igus 3abra

A vályús rendszerekkel összehasonlítva az igus autoglide 5 energialánc-rendszere 88%-kal rövidebb idő alatt beszerelhető (Forrás: igus GmbH)


Hosszú ideig használható, nem igényel karbantartást és könnyen tisztítható

Az áramsínes rendszerek vagy éppen az áramszedő érintkezői rendkívül hajlamosak a kopásra, ami komoly mértékben lerontja a működésüket, és emiatt már egy-két év eltelte után cserére szorulnak. Az igus autoglide 5 rendszere tartós és karbantartásmentes, nagy teljesítményű polimerekből előállított alternatívát kínál az energia továbbítására. Az új energialánc tartóssági tesztjei jelenleg is folynak az igus saját, 3800 m2 alapterületű tesztlaborjában. Laboratóriumi körülmények között az autoglide 5 egy szempontból már bizonyított, mert működése szinte zajmentes. 2 méter/mp sebességnél a zajszint mindössze 63 dB(A) volt. A rendszer további előnyeit Christian Strauch ismerteti: „Az áramsínekkel szemben az autoglide 5 megoldásnál az érintkezők egyike sincs fedetlenül szabadon, ezért a folyosót könnyű tisztán tartani”.
Az igus readychain formában, azaz teljesen készre szerelten kínálja az autoglide 5 energialánc-rendszert, amelyhez rendkívül flexibilis chainflex kábelek is tartoznak.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

még több igus®