Skip to main content

Disztribúció – hozzáadott érték és fenntarthatóság

Megjelent: 2020. április 24.

Heilind lidAz elektronikus alkatrészek disztribúciója manapság sokkal több, mint a termékek kényelmes piaca. Valójában az elektronikus alkatrészek forgalmazóinak okos kiválasztása számos hozzáadott értékkel, előnnyel járhat, és nemcsak az alkatrészek szállításának módjára, hanem az általuk nyújtott fenntarthatósági adatokra vonatkozóan is.

 

 

 

A hozzáadott értékekre számos kiváló példa említhető mint az alkatrész-módosító, kitting és összeszerelési szolgáltatások, amelyek csökkentik a készletmennyiséget, valamint a hosszú szállítási határidővel rendelkező „specialitásoktól” való függőséget, emellett megszüntetik a gyári minimális rendelési mennyiségeket, és felszabadítják a gyártási erőforrásokat a prioritást igénylő feladatok számára. Az alkatrész-módosítás a színkódolástól kiterjedhet az egyedi jelölésig és címkézésig.

 

Heilind 2


Jelentős hozzáadott értéket képvisel a – neves forgalmazók körében egyre inkább elterjedt – konszignációs raktár, amely az automatikus feltöltés koncepciójának egy változata. Az automatikus készletfeltöltés folyamatában a gyártáshoz szükséges anyagokat kiszállítják az ügyfeleknek a raktárkészletek csökkenése alapján, szemben azzal, amit az MRP (Material Requirements Planning – anyagigény-tervezés) szerint a gyártásnak követnie kellene. Az automatikus készletezéshez hasonlóan minimális mennyiségű biztonsági készlet marad az ügyfél raktárában, illetve a gyártás területén. A konszignációs készletezés legkiemelkedőbb előnyei közé tartozik, hogy a biztonsági készlet a forgalmazó tulajdona, nem pedig az ügyfélé, továbbá a számlázás csak fogyasztáskor történik, csökkentve ezáltal az átlagos készletszintet, a fennálló tartozásokat és a gyártási ciklusidőket. Az ügyfelek igényeire érzékeny disztribútorok gyakran támogatnak többféle konszignációs modellt, hogy ügyfeleik a legmegfelelőbb, a gyártási koncepciójukhoz legjobban illeszkedő megoldást választhassák.
A növekvő piac elvárásainak megfelelően az ellátási lánc további szolgáltatásai magukban foglalják a fenntartott készletek kezelését is, hogy azok megfeleljenek a specifikus igényeknek és a fogyasztási adatoknak – a VMI-t (Vendor Managed Inventory – eladó által kezelt készlet), ezen belül az MRP-integrációt, illetve az anyagkészlet egyéb feltöltési rendszerét használják a készletáramlás kezelésére.
Az elektronikus adatcsere (EDI) – akár formális, akár nem formális formátumú – további előnyöket kínál az ügyfelek számára mind az idő, mind a fenntarthatóság szempontjából. Bármely EDI kereskedelmi partnerség célja, hogy csökkentse a kézi dokumentumkezelést, amely költséges, lassú, hajlamos a hibákra, és növeli a papírhulladékot. Ezzel szemben az EDI megvalósítása mindkét partner számára lehetővé teszi a rutintranzakciók automatizálását, kiküszöbölve ezzel a költséges, hozzáadott érték nélküli papírkezelést. Az EDI tartalmazhat olyan funkciókat, mint például a számlázás, előrejelzések, árajánlatok, megrendelések, szállítási értesítések és így tovább.
A papírhasználat csökkentése egyértelműen a környezet megóvását szolgálja, ám az elektronikai ellátási lánc valódi fenntarthatósága sokkal messzebb megy ennél, a „zöld” tevékenységek mindent magukban foglalnak az újrahasznosítástól és az energiahatékonyságtól kezdve egészen a környezetbarát termékekig.
Az elektronikai ágazat egyre több vállalkozása egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz a fenntartható megoldások beszerzésére – például a konfliktusmentes régiókból.
Környezettudatos szemlélettel érdemes tájékozódni a forgalmazók esetében arról, hogy ásványaik illetve fémszármazékaik fémművekből vagy más, esetleg konfliktusvidéken található beszerzési forrásokból származnak-e. Előfordult már, hogy egy-egy fegyveres konfliktust ilyen források kinyerésével finanszíroztak. A disztribútoroknak nem árt tisztában lenniük e téren a rájuk háruló felelősséggel, mivel biztosítaniuk kell a szükséges átláthatóságot annak érdekében, hogy az ügyfelek biztonságos beszerzést végezzenek azzal a tudással és meggyőződéssel, hogy termékeik hozzájárulnak a világ erőforrásainak békés, tisztességes és fenntartható felhasználásához.

 

Heilind


Az újrahasznosított műanyagok fokozott használata révén további területeken javíthatja környezetvédelmi hitelességét az elektronikai ellátási lánc, ugyanakkor találkozhatunk egyfajta bizonytalansággal is, ami abból fakad, hogy sokféleképpen definiálható, mi teszi az elektronikus terméket fenntarthatóvá. Az újrahasznosított műanyagok használata önmagában előre mutató trend a környezettudatosság területén, de ha a termék újrahasznosítása magas energiafelhasználású, az valóban nyereség-e a környezet számára, és valódi fenntarthatóságot jelent? A fenntarthatóság fogalmához sok tényező tartozik, ideértve az alkatrészek súlyát, a csomag típusát, a belső komplexitást és a logisztikát, hogy csak néhány példát említsünk.
A beágyazott energiát általában az adott termék előállításához felhasznált energiamennyiségként definiálják. Egyéb megfontolások között szerepel az optimális energiafelhasználás, valamint az alkatrészek várható élettartama. De vajon meddig lesz hozzáférhető egy alkatrész, mikor szűnik meg a gyártása? Az elektronikus termékek egyre növekvő számú felhasználása sok esetben meghaladja azt a funkciót, amelyre tervezték, például: olykor az élettartam növekszik azáltal, hogy a terméket meg lehet javítani, amikor elromlik, vagy valami másra lehet használni, illetve lehet újrahasznosítani.
Neves disztribútorok értékeléseket készítenek az ellátási lánc egészének fenntartható működéséhez a legszélesebb körű kérdésekre keresve a választ, mint a beszállítói fenntarthatósági teljesítmény, a szabályozott anyagok kezelése, konfliktusvidékekről származó ásványok beszerzésének kiváltása, körkörös beszerzés, a munkakörülmények javítása, valamint a felelős beszerzési kezdeményezések bővítése. A vállalati szintű fenntarthatósági stratégiának az értékelés alapján történő építése elősegíti a disztribútor helyzetének létfontosságú témákban, megfelelő pozicionálását.
A Heilind négy, hozzáadott értéket képviselő központot működtet (Hongkongban, Németországban, New Jerseyben és New Hampshireben – Amerikai Egyesült Államok) a szolgáltatások széles választékát kínálva, házon belüli nagy tapasztalattal rendelkező műszaki szakemberekkel.

 

Szerző: Traian Moga – termékmenedzser, Heilind


Heilind Electronics GmbH
Pfarrer-Huber-Ring 8
D-83620 Feldkirchen-Westerham
Telefon: +49 8063 8101 100
E-Mail Mil/Aero: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
E-Mail Industrial: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.