Skip to main content

digitalFACT.2018 Konferencia – összefoglaló

Megjelent: 2018. október 04.

Untitled 1

A piacon nagyon sok információ kering az Ipar 4.0-ról, sokféle tudományos, gazdasági vagy egyéb más megközelítés létezik, ezért a graphIT Kft.-nél úgy gondolják, hogy az ipari szereplőknek olyan konkrét tényekre van szükségük, ami alapján meg tudják ítélni, mik azok az alkalmazható technológiák vagy piaci előnyök, amiket fel tudnak használni arra, hogy előre lépjenek az Ipar 4.0 kérdésében.

 

A graphIT Kft. 20 éves tapasztalattal rendelkezik mérnöki megoldások terén, mint a Siemens Smart Expert Gold Partnere, a Siemens koncepcióján keresztül mutatta be az ipari digitalizáció témakörét.
A 2018. szeptember 26-án megrendezett első digitalFACT. Konferencia célja az volt, hogy a cégvezetők, műszaki vezetők, termelési vezetők és informatikai döntéshozók számára átfogó információt nyújtson az ipari digitalizációs megoldásokról, amelyek támogatják az Ipar 4.0 gyakorlati bevezetését és az egyre korszerűbb gyártási módszereket. A konferencia tematikája ennek függvényében úgy épült fel, hogy az ipar különböző területeiről származó példákat mutasson be a résztvevők számára. A digitalizáció mindenre kiterjed és ezt a tényt az előadók által bemutatott változatos ipari megoldások teljes mértékben alátámasztották.

Kovács Imre, a Siemens Industry Software Channel Sales Executive előadásában a digitalFACT. Konferencia látogatói megismerhették a Siemens Digitális Vállalat koncepcióját, amin belül megtalálható a Siemens PLM és hozzá kapcsolható digitális fejlesztési, gyártási és automatizálási megoldásai. Ehhez kapcsolódott Boros Péter, a Siemens Zrt. Sales Specialist szakemberének előadása, amely a konferencia helyszínéül is szolgáló Siemens Zrt. székház Ipar 4.0 laborjában megtalálható automatizálási eszközein mutatta be az Ipar 4.0 koncepció gyakorlati megvalósítását.

digitalfact 2018 konferencia boros peter sales specialist siemens zrt

Boros Péter Sales Specialist, Siemens Zrt.


A graphIT Kft. egy PLM cég, amely két olyan témakört képvisel, mint a digitális termékfejlesztés és digitális gyártás, amelyekkel közvetlenül kapcsolódik az Ipar 4.0 koncepcióhoz. Ebben a két témakörben mutattak be példákat a vendég előadókon keresztül.

 

digitalfact 2018 konferencia graphit kft tenyek


Az Ipar 4.0 és a mai kor legfrissebb informatikai trendjei és vívmányai kapcsán a nagy adatmennyiség és ennek kezelése kerül előtérbe a digitalizáció során. Erről szólt Dr. Németh András, az AQ Anton Kft. ügyvezető igazgatójának előadása, amelyben bemutatta, hogy cégüknél az adatok alapján milyen döntéséket hoznak, illetve milyen öntanuló rendszerek bevezetését tervezik, amelyekkel növelhető a hatékonyság és csökkenthetők a költségek.

digitalfact 2018 konferencia dr nemeth andras ugyvezeto igazgato aq anton kft

Dr. Németh András ügyvezető igazgató, AQ Anton Kft.

 

A második példa a virtualizáció volt. Kozó Gábor, az evopro Kft. fejlesztési vezetője, előadásában a mai Ipar 4.0 koncepciója egyik csúcsát mutatta be, a digitális ikerpárt. Ezt a legfejlettebb cégek, mint például az autóipari OEM-ek virtuális üzembehelyezésnél szokták alkalmazni egy gyártócella, gyáregység vagy akár egy teljes gyár működésének vizsgálatára még az üzembehelyezés előtt. A továbbiakban hasonló technológiai példát láthattak a digitalFACT. Konferencia résztvevői más szegmensekből, mint például logisztikából vagy akár egy valós gyárból. A BorgWarner-től, ahol turbófeltöltőket gyártanak, Balogh Csaba termelés tervező mutatott be szoftvermegoldást a termelésütemezés, mint gyártási probléma, hatékonyságának növelésére.

 

digitalfact 2018 konferencia pillanatkep

Pillanatkép a digitalFACT.2018 Konferenciáról

 

Nyilvánvaló, hogy minden ilyen technológiai fejlődésnek vannak üzleti vonatkozásai. Ezekről beszélt a GKI Digital Kft.-től Madar Norbert, aki elmondta, hogy a 2 éve és az idén végzett általános digitalizációs felmérés, amit számos Siemens közeli magyarországi vállalatnál végeztek, milyen eredményeket hozott. A felmérésből kiderül, hogy az érintett ipari cégeknél még nem nagyon változott a digitális felkészültség, viszont jobban tisztában vannak már azzal, hogy mire kell felkészülniük, és milyen lehetséges akadályokba futhatnak bele a digitalizáció során. Érdekes volt továbbá egy tanácsadó cég prezentációja, amelyben két esettanulmányon keresztül mutatták meg, hogy a digitalizáció csúcsát jelentő szoftverekkel milyen közvetlen üzleti előnyökre tudtak szert tenni az ügyfeleik. A digitális gyártás csúcsát jelentő folyamatszimuláció révén az ügyfelek jelentős költséget takaríthatnak meg.

 

digitalfact 2018 konferencia eloadoi

A digitalFACT.2018 Konferencia előadói

 

A digitalFACT.2018 Konferencia egy sorozatindító rendezvény volt és az elkövetkező években egyes speciális témakörökre próbál majd hangsúlyt fektetni és azoknak a területeknek a részleteit feldolgozni.

 

graphIT Kft.

1027 Budapest, Medve u. 17.
Telefon: +36 1 436 9600
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.graphit.hu

www.facebook.com/graphitltd

www.youtube.com/graphitltd


www.digitalFACT.hu