Skip to main content

Digi-Key – a szuperszerviz-disztribútor

Megjelent: 2020. március 18.

Arek RatajBeszélgetés Arkadiusz Rataj úrral, a Digi-Key Electronics közép-kelet-európai régióért, valamint Törökországért felelős értékesítési vezetőjével

A Digi-Key Electronics az elektronikai alkatrészek választékát, elérhetőségét és szállítását tekintve is piacvezető. Több mint 2,2 millió raktári termék, online lehetőségek lenyűgöző tárháza és kivételes ügyfélszolgálat mellett a Digi-Key elkötelezett, hogy mindenkor a lehető legszélesebb körű elektronikus alkatrészválasztékot kínálja azonnali szállítással.

 

Magyar Elektronika: Mit gondol, eléggé ismerjük a Digi-Key Electronics céget?

Arkadiusz Rataj: Úgy gondolom, hogy a Digi-Key márkanév az egész világon jól ismert, különösen ebben az iparágban, de még mindig vannak olyan emberek, akik azt mondják: „Ó, a Digi-Key, az egy brókercég, amely az Amerikai Egyesült Államokból küldi az árukat, elkerülhetetlen a vámolás, a többletköltségek ... nem hinném, hogy vásárolnék tőlük”. Részben (a Digi-Key soha nem volt bróker) igazuk is volt három-négy évvel ezelőtt, amíg be nem vezettük a vámkezelési eljárást a UPS-szel közösen. Most tehát – habár a raktárunk továbbra is az Amerikai Egyesült Államokban van – két-három napon belül képesek vagyunk Magyarországra szállítani.
A legfontosabb üzenetünk: igen, a Digi-Key az Amerikai Egyesült Államokból származik; disztribútorok vagyunk; ma már helyi szinten jelen vagyunk, gyorsan elérhetők, mert két-három napon belül szállítunk. A 24 órán belüli áruszállítással kapcsolatos ügyfélelvárások a teljes piac igényeinek mindössze egy százalékát teszik ki. Egyébként, ha az ügyfél pénteken rendel, és hétfőre kéri a szállítást, akkor hétfőn meg is kapja az árut. Célunkat, a két-három napos kézbesítést sikerült megvalósítanunk. Úgy gondolom, hogy ez az egyik legnagyobb érték, amit adhatunk az ügyfeleknek, hiszen mi rendelkezünk a legnagyobb készlettel és a legszélesebb választékkal a piacon, de a rendelkezésre állás és a logisztikai szolgáltatás gyorsasága az igazi erősségünk.

 

2abra digi key

 

M.E.: Az értékesítés, vásárlás helyi fizetőeszköz igénybevételével is lebonyolítható?
A.R.: Igen, értékesítünk forint-, euró- és amerikai dolláralapon is. A helyi valutában történő fizetéssel bonyolított értékesítés fontos tényező, és potenciális lehetőségnek látom az ügyfelek számának növelése szempontjából. Lengyelországban ugyan nem igazán növekedett a helyi pénznemben bonyolított üzleti tevékenységünk, de sikerült növelnünk az ügyfeleink számát. Magyarországi partnereink fizetőeszközként túlnyomórészt szintén az amerikai dollárt és az eurót részesítik előnyben. A rendelt áruk kifizetése természetesen magyar forintban is lehetséges, de a gyakorlati tapasztalatok alapján ennek nem nagy az előfordulása. Ettől függetlenül jónak tartom, hogy ez a lehetőség is biztosított, mert megadja a választás szabadságát.

 

M.E.: Ön felelős az egész közép-kelet-európai régióért, hogyan lehetséges ezt egyetlen személyként koordinálnia?
A.R.: Igen, 16 országért vagyok felelős. Ugyan jómagam vagyok az egyetlen helyszíni értékesítéssel foglalkozó személy, de 40 kollégát foglalkoztatunk Münchenben, és ezek közül négyen Kelet-Európának dolgoznak. Irodánk van Enschede-ben, Hollandiában, újabb 50 fővel, ahol egy csapat a kelet-európai tevékenységünket segíti. Van egy irodánk Izraelben, Izrael és Oroszország kiszolgálására, és természetesen az Amerikai Egyesült Államokban, a központban is dolgozik egy nemzetközi csapat, amelynek egy része szintén ezt a régiót segíti. Ha első pillantásra nem is látható át, ez nem egyetlen személy, hanem egy nagyobb csapat tevékenysége, munkája.
Visszatérve a kérdéshez – Hogyan lehetséges ez? Valójában a modell működik, a megoldás nagyon jó. Az ügyfelek elsősorban dolgozni akarnak, nem szeretnék, hogy hetente vagy havonta valaki meglátogassa, feltartsa őket és rendeléseket kérjen. Technikai támogatásunkkal – amelyről nem akarom azt mondani, hogy a legjobb a disztribúcióban, de azt hiszem, nagyon közel állunk hozzá – igyekszünk minél több tevékenységet automatizálni. Például chat-szobánk a hét hét napján, a nap 24 órájában működik. A weboldalunkon elérhető nagy mennyiségű adat és a technikai támogatásunk segítségével az ügyfeleink azonnali műszaki segítséget kaphatnak.
Tegnap meglátogattam az egyik ügyfelemet, akivel utoljára 5 évvel ezelőtt találkoztunk személyesen, ennek ellenére az üzleti kapcsolatunk hatalmasat fejlődött, hiszen e-mailben, telefonon kapcsolatban vagyunk. A legjobban működő modell az, amikor az ügyfelek háborítatlanul dolgoznak, de tudják, ha történik valami, szükségük van valamire, akkor azonnali támogatást kapnak. Mindenképpen szeretném javasolni partnereinknek a chat-szobánk által biztosított „csevegést”, mert ez a leggyorsabb, leghatékonyabb módszer a szükséges információ megszerzéséhez.

 

 

Arek Rataj

 

Arkadiusz Rataj, a Digi-Key Electronics közép-kelet-európai és törökországi értékesítési vezetője, több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik az elektronikai ipar üzleti kapcsolataiban. Az ügyfelek kiszolgálása számos különböző iparágban – autóipar, az ipari és orvosi, valamint a gyorsan változó fogyasztási cikkek ágazata – lehetővé tette számára, hogy megértse a partnerek igényeit, és azt összeegyeztesse a disztribútor képességeivel. Több nyelven is kommunikál, ami lehetővé teszi számára a Digi-Key Electronics széles körű műszaki és logisztikai lehetőségeinek szakértői tolmácsolását. Arkadiusz Rataj a Poznańi Egyetem Közgazdasági és Üzleti Szakán szerzett mesterfokozatot. Képzettsége, tapasztalata és kiváló termékismerete kiemelkedő ügyfélszolgálati és üzleti kapcsolatokhoz segítette. A Digi-Key Electronics céget hét éve képviseli régiónkban.

 

 

M.E.: Zavaró hírek érkeznek az ellátási lánccal kapcsolatban. Mit gondol, milyen évünk lesz?
A.R.: Erre az évre egy kisebb métékű növekedést vártunk. A 2019. évi megtorpanás ellenére a többéves tendencia pozitív. Ma minden partnerünk a koronavírus járvány várható hatásairól kérdez, ami valószínűleg befolyással lesz tevékenységünkre. Úgy gondolom, hogy sajnos egy furcsa, „egészségvezérelt” allokáció fog bekövetkezni. Az allokáció talán túl erős szó, de bizonyos alkatrészek hiánya már látható a piacon. Nálunk most is – de alapjában véve folyamatosan – téma az ügyfeleink védelme, ezért egyfajta exkluzív szolgáltatásként készletbázisunkban némi tartalékkészletet tartunk fenn számukra.
Az kétségtelen, hogy a koronavírus kereskedelmi életre gyakorolt kihatásai miatt kissé nehéz év előtt állunk.

 

M.E.: Mondhatjuk azt, hogy a Digi-Key katalógusdisztribútor?
A.R.: Nem mondanám, hogy „katalógus”, inkább a „High Service Distributor” elnevezést szeretjük magunkra alkalmazni, de az ügyfelek még sokszor katalógusdisztribútorként gondolnak a Digi-Key cégre. Egyébként már régóta nem nyomtatunk katalógusokat – túl nagy és nehéz lenne – ma már minden online. Manapság nagy a mozgás a disztribútorok között a kis, közepes és nagyobb mennyiségek gyártásával foglalkozó vásárlók irányában. Ha úgy gondolkozunk mint „katalógus”-disztribútor, a nagyobb mennyiségek elérése még mindig könnyebb út, mert a tekercsek vágása helyett az egész tekercset adhatjuk el. A többi disztribútor is elkezdte kiépíteni az üzletvitelük „katalógus” módját, de a fordított út, a kis mennyiségekkel való „bajlódás” sokkal több nehézséggel jár.

 

3abra digi key

 

M.E.: Hogyan tudják támogatni a fejlesztéseket, start up cégeket?
A.R.: A Digi-Key a globális üzleti tevékenységét a tervezőmérnökök igényei alapján építette fel, ideértve a központosított műszaki támogatást. Sok beszállítónk számára „mintaküldési” tevékenységet is végzünk. Cégünk weboldala a műszaki erőforrások hatalmas gyűjteményét, multimédiás tartalmakat és nagy értékű tervezőeszközök széles választékát kínálja.
A DigiKey.com az iparág legnépszerűbb weboldala a termékkereséshez és a NyÁK-szintű tervezés támogatásához – a prototípustól a gyártásig.
Cégünk bejegyzett védjegyei a „Prototype to Production®” és „From Prototype to Production®” kifejezések. A Digi-Key élvonalbeli üzleti modellje egyedülálló azon képességével és erejével, hogy támogatja a terméket a tervezési fázistól kezdve az úgynevezett nagy alkatrész-variáció / kis sorozatszám („High Mix / Low Volume”) típusú gyártásig.

 

4abra digi key

 

M.E.: Hogyan különböztethető meg a Digi-Key más disztribútoroktól?
A.R.: Ha a Digi-Key árszínvonalára gondol, akkor nem mi vagyunk a legolcsóbbak, nem is törekszünk erre. Vannak más értékek, amelyek nagyon jó disztribútorrá tesznek minket. Ami számunkra fontos, az a minőség, a szolgáltatás, a rugalmasság és az ügyfelekről való gondoskodás. Két-három napon belül szállítunk Magyarországra, vámkezeléssel. Jelentősen lecsökkentettük az ingyenes szállítási küszöböt, most ötven euró / hatvan dollár.
A tendencia egyre inkább a nagy alkatrész-variáció / kis sorozatszám vagy az ultra-nagy alkatrész-variáció / ultra-kis sorozatszám-típusú gyártás. Ügyfeleink közül nagyon sokan – néhányan Magyarországon is – csak mintasorozatokat gyártanak, és ez a típusú üzlet jelentősen növekszik. Nem mi vagyunk a legolcsóbb árakat nyújtó partnerek, de ügyfeleink rendkívüli rugalmasságot és garantált minőséget kapnak tőlünk. Ugyanakkor egyes áraink valóban pozitív módon meglepőek lehetnek az ügyfelek számára, de szeretném hangsúlyozni, hogy disztribútori tevékenységünk szempontjából nem ez a leginkább lényeges. Az ügyfél minőségi kiszolgálása és elégedettsége a legfontosabb!
Mindenkinek tudnia kell, hogy a Digi-Key nem bróker, hanem disztribútor – minden termék gyártójával franchise szerződésünk van, tervezett megrendeléseket is veszünk fel, a rendelt árukat két-három nap alatt szállítjuk vámkezelten, akár helyi pénznemben is kifizethető módon. Fontos üzenetünk az, hogy itt az automatizálás. Az API-n (alkalmazásprogramozási felületeken) keresztül végzett szolgáltatással minden adatunk (ár, elérhetőség, átfutási idő, képek, stb.) rendelkezésre áll, az összes információ a partner kezében lehet.
Ha a „Panda” online eszközünket használva közvetlenül a Digi-Key weboldalára feltöltik a rendelkezésre álló BOM teljes excel-táblázatát, minden alkatrésztípus beárazásra kerül. Az API segítségével az összes létező adat letölthető a saját ERP rendszerbe vagy egy számítógépre.
Egyes BOM-oknál csak egy kattintás, máris több száz típus ára a kezünkben van, és azonnal koncentrálni lehet a stratégiai fontosságú, nagy értékű összetevőkre – ami különösen hasznos ebben a nagy alkatrész-variáció / kis sorozatszám-típusú gyártást egyre inkább előtérbe helyező világban. A kérdés nem az, hogy szükség van-e erre a szolgáltatásra vagy nem. A kérdés az – mikor fogják a cégek ezt meglépni. Az üzenetem: kérem, összpontosítson az automatizálásra és ellenőrizze az erőforrásainkat. Lehet az a Panda vagy az API.
A Digi-Key magánvállalat, rugalmas, folyamatosan bővítjük beszállító gyártóink körét. Ha fejlesztéseikhez, termékgyártásaikhoz szükségük van valamire – beszélgessünk. Ügyfeleink igényeinek támogatása a legfontosabb célunk.

 

Arek, köszönöm a beszélgetést.

 

Szerző: Harmath Csaba

 

 

A Digi-Key-ről

Ronald Stordahl rádióamatőrként létrehozott egy digitális kulcsot, amelynek alkalmazása javított a Morse-kód továbbításán. Miután az úgynevezett „Digi-Keyer készletét” sikeresen eladta más rádióamatőröknek, 1972-ben elindította saját elektronikai alkatrészekkel foglalkozó üzletét.
Tőle származik az ötlet, hogy bármilyen mennyiségű alkatrész értékesíthető! Amikor más cégek csak csomagmennyiségeket voltak hajlandók szállítani, és valakinek csak egyetlen tranzisztorra vagy kondenzátorra volt szüksége, azt Stordahl elküldte. Ron Stordahl továbbra is a Digi-Key egyetlen tulajdonosa, bár a cég napi irányítási tevékenységekkel kapcsolatos feladatait régen átadta másoknak. Minden nap bemegy az irodába, sőt nehéz helyzetekben még az alkatrészek csomagolásában is segít. A Digi-Key 1996-ban elindított weboldala tökéletes online lehetőséget kínál a teljes termékválasztékhoz való hozzáféréssel együtt.
A Digi-Key központja az Amerikai Egyesült Államokban, Thief River Falls-ban található. A létesítmény 74 000 m2 alapterületű, és több mint 3 400 alkalmazottat foglalkoztat. 2017-ben a cég egy újabb, több mint 90 000 m2 -es bővítésbe kezdett, várhatóan 200 és 300 millió dollár közötti beruházási értékben. A Digi-Key disztribútor központja 800-nál is több gyártó, több mint 2,2 millió termékét raktározza, és a világ 170 országába szállít. A vásárlók több mint 8 millió termékhez férhetnek hozzá a Digi-Key online katalógusából. A Digi-Key kiszolgálja a tervezőmérnököket és a prototípuspiacot, de növekvő szerepet tölt be az eredeti gyártók és a szerződéses gyártók által igényelt alkatrészmennyiségek szállításában is.


A Digi-Key a világ ötödik legnagyobb elektronikai alkatrészforgalmazója

 

 

 

Digi-Key Electronics
Angol nyelvű kapcsolat
Arkadiusz Rataj
Sales Manager Central Eastern Europe & Turkey
Digi-Key Electronics Germany
Tel.: +48 696 307 330
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.digikey.hu

 

még több Digi-Key Electronics