Skip to main content

DC tápcsatlakozók az Amass cégtől

Megjelent: 2020. március 18.

tme lidVannak olyan elektronikai alkatrészek, amelyeket még az amatőrök is jól ismernek, nem beszélve az elektronikai mérnökökről és technikusokról. Ezek az alkatrészek általánosan ismertek, ám jellemzően nem fordítunk rájuk figyelmet, és soha nem jut eszünkbe, hogy ki lehet a gyártójuk. Nagyon jó példái ennek a különböző berendezések XT30, XT60 vagy XT90 jelű erősáramú csatlakozói (csatlakozódugók és -aljzatok). Ki az, aki meg tudná mondani a gyártóik nevét?

 

Az Amass cég az erősáramú csatlakozók és azok különböző akkumulátorokhoz való tartozékainak teljes portfóliójával rendelkezik. Ez azzal is magyarázható, hogy a cég központi székhelye olyan helyen fekszik, ahol számos Li-Ion és Li-Po akkumulátorokat előállító gyártócég is található. Létezésének 18 éve alatt az Amass cég az élenjáró gyártók egyik ismert tagjává vált. Aktuális portfóliójuk több mint 300 különböző típusú csatlakozóból áll: tesztelő (klipszes, mérő-, és tesztcsatlakozó), banán-, műszerfalpanel-, gépjárműipari és számos egyéb csatlakozó.
A lítiumakkumulátorok jelentősen növekvő elterjedése miatt nagyon jól értékesíthetők az Amass által különböző kiviteli változatokban kínált és számos berendezésben (többek között játékokban is) használt, fentebb említett, XT típusú csatlakozók.
A termékeiket 63 országba exportálják, és olyan cégek késztermékeiben alkalmazzák, mint a Qinghua, a Ponovo, a Fluke, a Mac Tool és mások. Szó szerint minden lépésnél találkozhatunk velük.

 

1abra

1. ábra  XT30 csatlakozó

 

Akkumulátorcsatlakozók

Az utóbbi években egyre növekedik a tölthető berendezések iránti igény. Ezeknek az eszközöknek különböző tápfeszültségű, kapacitású és teljesítményű akkumulátorokra van szüksége. A problémák az áramerősség növekedésével tovább fokozódnak, mert ilyenkor kezd szerepet játszani a kapcson bekövetkező feszültségesés, és ezzel együtt a teljesítményveszteség. Ez nemcsak az energiaveszteségek miatt lényeges, hanem azért is mert túlmelegedhet a csatlakozó. A túlmelegedés lehetősége miatt, az ilyen fajta csatlakozók esetében óriási jelentőséggel bír az áramforrás és fogyasztó közötti kapcsolat tartóssága és stabilitása. Ebből adódóan számos helyen nem felelnek meg a tipikus egyenáramú csatlakozók, sőt, azok akár a berendezés károsodását is előidézhetik. Akkumulátorcsatlakozók alkalmazására példaként említhetők a legkülönbözőbb feladatok elvégzésére – pl. madártávlatból történő videózásra, fotózásra, légtéri monitorozásra, stb. – tervezett multirotoros drónok.

 

3abra

2. ábra  MR30 csatlakozó


Az Amass cég által kínált csatlakozóválaszték rendkívül széles, amelyből mindenféle akkupakkhoz vagy tápellátó szárazelemhez kiválasztható a megfelelő csatlakozó. Fontos megemlíteni, hogy még a legkisebb XT30 (1. ábra) vagy MR30 (2. ábra) típusú csatlakozók is használhatók 15 A erősségű egyenáramot igénylő alkalmazásokban, az „AS” sorozat pedig akár max. 90 A-ig is használható! A felhasznált anyagok magas minősége és a stabil gyártástechnológia együttesen biztosítják, hogy a végtermékek a legmagasabb igényeket is kielégítsék. Az ún. „banáncsatlakozók” kivételével az összes csatlakozó polaritásjelzéssel van ellátva, jól látható „+” és „-” jelekkel a csatlakozók burkolatain.

 

4abra

3. ábra  XT60E-M csatlakozó

 

4abra

4. ábra  XT30G-F csatlakozó

 

Minimális veszteségek és optimális üzemi hőmérséklet

Az Amass csatlakozók kidolgozása fokozott gondossággal történik. A gyártó nagy figyelmet fordít a megfelelő anyagok kiválasztására. Nemcsak az elektromos áramot vezető anyagokéra, hanem a csatlakozóházakéra is annak érdekében, hogy az érintkezők a forrasztás közben megengedhető hőmérséklet-tartományban se olvadjanak ki a csatlakozóburkolatokból, és ne deformálódjanak, ne oxidálódjanak. Az érintkezők felülete aranyozott, ami biztosítja, hogy az XT30-as csatlakozó esetében az érintkezési ellenállás alig 0,70 mΩ, az XT90-es csatlakozónál pedig csak 0,30 mΩ!
A kínálatban számos szerelési változatot találunk. Vannak PCB lemezre forrasztható, kábelvégre szerelhető vagy akár egy berendezés kezelőpaneljára rögzíthető verziók (pl. a 3. ábrán látható XT60E-M és a 4. ábrán lévő XT30G-F csatlakozók).

 

5abra

 5. ábra  ICX301 csatlakozó

 

Lítiumakkumulátorokhoz való csatlakozók

Az Amass cég különös figyelmet fordít az akkumulátorok nagyon gyorsan fejlődő piacára, ahol követelmény a nagyon jó minőség, a megfelelő paraméterek megőrzésének képessége, valamint – egyre gyakrabban – speciális kivitelek gyártása. Például, az akkumulátorpakkokat nem ritkán további – ún. monitorozó – segédérintkezőkkel is fel kell szerelni. Ezek a megoldások megtalálhatók az Amass kínálatában. Ilyenek pl. az ICX301, illetve az XT90I csatlakozók (5. és 6. ábra).

 

6abra

6. ábra  XT90I csatlakozó 


Érdemes hozzátennünk, hogy az Amass összes érintkezője aranyozott. Egyedüli kivétel az AS250.
Az Amass csatlakozók kínálatáról további információk találhatók a https://www.tme.eu/pl/katalog/p,amass_1260/ linken.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.tme.hu