Skip to main content

Csináljuk okosabban, biztonságosabb kommunikációval

Megjelent: 2021. december 09.

Microchip lidMiközben a világ új kihívásokra válaszol, az elektronikus végtermékek új generációjának magas elvárásokkal kell szembesülnie, és még nagyobb biztonsági igényt kell kielégítenie. Ezekről osztja meg gondolatait Mike Ballard, a Microchip Technology okosotthon-termékekkel és azok biztonságával foglalkozó részlegének felsővezetője.

 

 

Ahhoz, hogy a felhasználók valódi változásokat hozó, úttörő termékeket fejlesszenek ki, a legújabb beágyazott eszközök használatánál többre van szükség. Egy új eszköz kiválasztása csak az első lépés, és a különböző méretű eredeti berendezésgyártóknál (OEM-eknél) dolgozó mérnököknek képesnek kell lenniük felismerni az egyes új alkatrészek által feltárt lehetőségeket. Ehhez az OEM-eknek meg kell érteniük, hogyan integrálhatják alkalmazásaikba a legújabb eszközök funkcióit és képességeit. A sikerhez a piacuk és az azon belüli trendek mélyreható ismeretére is szükségük van.

 

Microchip


Az egyre okosabb és kommunikációképesebb eszközök használati élménye a fejlesztők és a végfelhasználók mindennapi életének része. És ahogy folyamatosan növekszik a kifinomult működés és a kommunikáció szintje, egyre nő az igény az intelligensebb, fejlettebben kommunikáló alkalmazások biztonsága iránt is.

 

A piacismeret hajtóereje

A Microchip számos piac jelenkori és jövőbeni igényét és trendjeit azonosítja és értelmezi. Ahhoz, hogy ügyfelei reagálhassanak ezekre a trendekre, minden új megoldás technológiai értékeit pontosan, egyértelműen és gyorsan kell elérhetővé tenni számukra. A különböző trendek nyomon követésével szerzett áttekintés minden méretű ügyfél számára hasznos lehet a nagy multinacionális cégektől az alulról építkező innovációban érdekelt, induló vállalkozásokig. A technológia gyorsan fejlődik, és az új termékek és alkalmazások fejlesztéséhez vezető utat a lehető legkönnyebben járhatóvá kell tenni.
A Microchip széles ügyfélkörében mindenféle méretű ügyfél megtalálható minden piaci szektorból, ami betekintést enged a különféle alkalmazások egyedi igényeibe. Ez a rálátás teszi lehetővé szakmaspecifikus részlegeink számára, hogy olyan új eszközöket hozzanak létre, amelyek megfelelnek ügyfeleink jelenlegi és a ma még csak tervezett végtermékei által támasztott igényeknek.

 

A technológia mozgó célpont

A technológia folyamatos fejlődésével a biztonságnak ugyanolyan sebességgel vagy még gyorsabban kell fejlődnie, hogy a mérnökök biztonságos kapcsolatot hozhassanak létre a mikrovezérlők és a felhőszerverek között.
A felhőkapcsolatok elterjedése megnyitja a lehetőséget az OEM-termékek támadása előtt. A fejlesztőkkel szemben ez azt a követelményt támasztja, hogy az általuk létrehozott termékeknek meg kell őrizniük IP-címük biztonságát, és ezzel magas szintű biztonságot kell fenntartaniuk a végfelhasználók számára. A kihívás az, hogy a feltörekvő technológiákat úgy kínáljuk fel az OEM-ügyfeleknek, hogy a biztonság a technológia elsődleges szempontjává váljon.
A jövő termékeinek létrehozása során a fejlődés sebességét össze kell hangolni annak megértésével, hogyan „mozog” a technológia a piac különféle területein. Az első okostelefonok megjelenése drámaian meváltoztatta a fogyasztók elvárásait. Az első érintőképernyő még lázba hozta a piacot, de azóta ezt a technológiát a piac alsó kategóriájú termékeibe is integrálták. A csúcskategóriás alkalmazásokhoz kifejlesztett élvonalbeli technológiák az olcsóbb készülékekben is hamar elérhetőkké válnak.
A valóság az, hogy a jelenkor csúcstechnológiája három vagy négy éven belül a „fősodorbeli” átlagtermékekben is megjelenik. Ezért a termékfejlesztőknek előre kell látniuk, milyen irányt szabjanak a fejlesztéseiknek, és melyeket kell már most elkerülniük.

 

A játékszabályokat megváltoztató technológiák

Manapság a felhasználói élményt a legnagyobb mértékben átalakító technológiák az arcfelismerés, a hangutasítások, a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia és a tárgyak internete (IoT). Ha ezeket a technológiákat a csúcskategóriáról a tömegpiac egyes alkalmazásaira is kiterjesztjük, azzal személyre szabottabb felhasználói élményt hozhatunk létre, és egyúttal magasabb elvárásokat is támaszthatunk.
Vajon mit tesznek majd ezek a jövőbeni alkalmazások? A bejárati ajtó például felismerheti a tulajdonost, és automatikusan kinyitja előtte a zárat. Az Amerikai Egyesült Államokban például nagy trend a videó-ajtócsengő, amely már azt is lehetővé teszi, hogy az ott lakó úgy is beszélhessen az ajtóban álló személlyel, ha közben egy másik helyen tartózkodik. Az arcfelismerés és a gépi tanulás kombinációja azt is lehetővé teheti, hogy a kávéfőző felismerje Önt, majd elkészítse a kedvenc kávéját.
A technológia új hajtóerői sokszor váratlan forrásokból érkeznek. A Covid-19-zárlat például néhány hét alatt megváltoztatta a világot, és hatására új piaci trendek jelennek meg. Hogyan reagál vajon az elektronikai ipar ezekre a változásokra?
Mivel az otthoni munkavégzés új normává, az otthon elhagyása pedig kockázatosabbá vált, kevesebb autó járt az utakon és ez a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkenését is eredményezte. Lehetséges, hogy a vállalatok a jövőben jobban magukévá teszik ezt a koncepciót, és ezzel olyan termékek válnak szükségessé, amelyek megkönnyítik az egymástól távol levő emberek együttműködését. Az egyetemek működésmódja is megváltozhat azzal, hogy a tanulócsoportok az online kapcsolatok révén vesznek részt a foglalkozásokon; egyre növekszik az egészségi állapot otthoni megfigyelésére szolgáló termékek használata, sőt a virtuális egészségügyi rendelések iránti igény is.
Vajon ezeknek a változásoknak az lesz a hosszú távú eredménye, hogy az élet egy inkább kommunikációalapú modellre tér át? Egy telefonos telekocsi-alkalmazás használata felváltja az autót? És az új termékek képesek lesznek önállóan tanulni és sajátmagukat programozni?

 

A jövő megteremtése

A mérnököknek remek ötleteik vannak az új lehetőségeket kiaknázó alkalmazásokhoz, azonban gyakran nem rendelkeznek a kidolgozásukhoz szükséges belső tervezési erőforrásokkal és szakértelemmel. A szoros együttműködés egy olyan jelentős globális partnerrel, mint a Microchip, valódi változást hozhat abban, hogy az új generációs termékektől elvárt képességeket a fejlesztők a megfelelő piacokon, a megfelelő időben kínálhassák.
Ahhoz, hogy a vállalatok új alkalmazási területeket meghódító termékeket hozhassanak létre, magas színvonalú fejlesztéstámogató erőforrásokhoz, bevált szoftverekhez és szilárd biztonsági platformhoz kell hozzáférniük. A piac szinte minden szektorát elérő, széles körű partnerkapcsolatai a Microchipnek olyan piaci betekintést nyújtanak, amelyet közvetlenül vagy harmadik félként közreműködő partnerein keresztül oszt meg az ügyfeleivel. Fontos a mérnököknek, hogy hozzáférjenek az új eszközök építőelemeihez, és ezekkel olyan biztonságot valósítsanak meg, amely védi a végterméket előállító felhasználókat, és ezáltal termékeiket és hírnevüket. Ez azzal a követelménnyel jár együtt, hogy egy új termék vagy alkalmazás minden biztonságspecifikus elemét fel kell használni a legerősebb biztonsági szint elérése érdekében.
A támogatás, amely segít az ügyfeleknek kihasználni a legújabb technológiák és eszközök alkalmazását, a legkülönbözőbb piacokra teszi lehetővé az alkalmazások kidolgozását. Ezen ügyfelek mérete a jelentős erőforrásokkal és bevételekkel rendelkező nagyvállalatoktól a kisebb kezdő vállalkozásokig terjed, amelyek az innovációra és az egyéni jellegre helyezik a hangsúlyt. Ebbe még egy egyetemi hallgató is beleérthető, aki esetleg egy könnyen használható deszkamodellező készletet használ forradalmian új alkalmazásának kifejlesztéséhez.
Egy új eszköz millióféle célt szolgálhat. A Microchip szerepe az, hogy összehozza a különféle forrásokból származó információkat az egyes új eszközök képességeinek kialakításához az ügyfelek számára, hogy lépést tarthassanak a technológiával az új termékeik fejlesztése során.

 

Mike Ballard Microchip TechnologySzerző: Mike Ballard,
biztonsági vezető –
okosotthon-automatizálás,
Microchip Technology

 

www.microchip.com