Skip to main content

Csak gyakorlatiasan…

Megjelent: 2017. augusztus 02.

2 abra CControlsIII. Computer Controls Roadshow

Minden eddigi rendezvényüknél színesebb és mozgalmasabb roadshow-t hozott össze június közepén a Computer Controls Hungary Kft. Az egész napos szakmai találkozón vendégelőadók,valamint a magyarországi képviselet munkatársai által tartott technológiai demonstrációkkal és projekt bemutatókkal párhuzamosan – most első ízben – az érdeklődők konzultációk keretei között kaphattak azonnali válaszokat egyedi kérdéseikre a Computer Controls szakembereitől.

 

Budapesten, a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház közelében található La Vida Rendezvényház LOFT részlegébe szervezte a Computer Controls Hungary Kft. idei első roadshow-ját (amely már a harmadik, a cég hazai leányvállalatának ilyen jellegű partnertalálkozói sorában). A magyarországi képviselet munkatársai szokásukhoz híven most is számos különlegességgel tették egyedivé az – előzetes regisztráció után – ingyenesen látogatható rendezvényt. A cég szakemberei mellett meghívott vendégelőadók tartottak prezentációkat, hatásosan kiemelve a Computer Controls termékportfoliójának egyedi alkalmazási környezeteit. Szintén újdonság, hogy a roadshow ideje alatt – a technológiai részletekre fókuszáló előadásokkal és demonstrációkkal párhuzamosan futó – konzultációkra is lehetőséget biztosítottak mindazok számára, akik ilyen irányú igényeiket előzetesen jelezték, és időpontot egyeztettek. A konzultációk keretei között az érdeklődőknek módjuk nyílt arra, hogy nyugodt körülmények között tehessék fel egyedi kérdéseiket, amelyekre azonnali válaszokat kaphattak a Computer Controls munkatársaitól.

 

1 abra CControls

 

Mindezek a törekvések jól jellemzik a forgalmazott termékeiket (legyen az hardver vagy szoftver) használó partnereik iránti azon elkötelezettségüket, hogy a vásárlás után folyamatos utógondozással is biztosítsák a felhasználói elégedettséget.
Zsikla Miklós ügyvezető és termékmenedzser a roadshow-t elindító bevezető előadásában cége kereskedelmi tevékenységéhez kapcsolódó pozitívumként emelte ki az általuk nyújtott mérnöki támogatást és szaktudást, valamint a piaci környezet beható ismeretét, amelyek „hozzáadott értéket” jelentenek a Computer Controls Hungary Kft. termékeinek vásárlásakor. Ezt erősítik tovább szolgáltatásaikkal (hardver- és szoftverfejlesztés, konzultáció, tréningek, ingyenesen elérhető online anyagok, regisztráció után látogatható webináriumok, Altium szkript fejlesztés, PDN szimuláció), amelyek meghatározó szerepet játszanak abban, hogy teljes egésszé váljon termékkínálatuk.

Szolgáltatásaik körét bővíti Altium Designer tanfolyami portfoliójuk is, amely többlépcsős oktatási formában segít a NyÁK-tervező szoftver felhasználói szintű kezelésének elmélyítésében, az Altium Designer használatához kapcsolódó alkatrész- és könyvtárkezelési, valamint nagysebességű NyÁK tervezésével foglalkozó, kiegészítő tanfolyamokkal támogatva.

Napjainkban egyre többet emlegetett fogalom a dolgok internete (Internet of Things – IoT), amely az információszerzés, majd a közösségi jelenlét webes „korszakait” követve, a világháló által biztosított lehetőségek legmeghatározóbb alkalmazási formája lesz majd, egymással, továbbá a felhasználókkal kommunikáló eszközök milliárdjaival. Az Altium már jelenleg is támogatja az IoT eszközök innovációját egységes formatervezési környezettel és az ellátási lánc integrációjával, valamint olyan szolgáltatásaival, mint a natív 3D motor, illetve a Draftsman.

Az Altium Designer speciális tervezési környezetekben

A rendezvény első prezentációját vendégelőadó, Lazányi János, a PCB Design Kft. ügyvezetője jegyezte, aki a Computer Controls Hungary Kft. Altium Designer tanfolyami portfoliójában is tevékeny részt vállal, a nagysebességű NyÁK-tervezéssel kapcsolatos ismereteket bővítő, kiegészítő tanfolyam oktatójaként. Bemutatta a nagy rétegszámú, bonyolult, nagyfrekvenciás digitális áramkörök tervezése során alkalmazásra kerülő Altium Designer funkciók lehetőségeit, többek között olyan, a hullámimpedanciát állandó szinten tartó megoldásokat, mint a rétegsorrend (Stack-up) kialakítása, a net-ek (netcsoportok) és differenciális párok hosszkiegyenlítése, és a mikroviák használata. Emellett konkrét áramkörtervezési hibák demonstrálásával szemléltette a megfelelő termináció, illetve topológia kialakításának fontosságát.

Más megközelítésben, de szintén az Altium Designer fejlesztőmérnöki alkalmazásának példáját mutatta be Járai Tamás, az Enterprise Group Industry üzletágának igazgatója, a cég MyArtoo projektjének ismertetésével. A Star Wars filmekből ismerős, hordó alakú kis droidjuk megalkotásával egy mozgó, kommunikáló, érzékelésre és adatközvetítésre is alkalmas eszköz létrehozása volt a céljuk, amely – mint Járai Tamás elmondta – jelenlegi állapotában a legelső Star Wars klasszikus IV. epizód valamennyi jelenetét „el tudná játszani”. A kis robot teljes elektronikai rendszerét az Altium Designer segítségével tervezték meg és készítették el. Természetesen az Enterprise Group R2-es droidja „személyesen” is megjelent a roadshow-n, táblagépre telepített saját fejlesztésű vezérlő szoftverek utasításainak végrehajtásával színesítve a délelőtti kávészünetet.

Ezt követően egy népszerű témáról, az alacsony fogyasztásról hallhattak Tokovics Ákos és Budai Gábor támogatómérnökök előadásában. A Silicon Labs 32 bites mikrokontrollerével élő demonstráció keretében mutatták be, hogyan érhető el az ultra alacsony, akár 20 nA áramfelvétel a CPU különböző alvó fázisainak optimalizálásával. Ezalatt a perifériák önállóan működnek, így biztosítják a zökkenőmentes működést. Arról is szó esett, hogy a Silabs platformja, a Simplicity Studio miként segít a fogyasztási értékek monitorozásában.

Tápintegritás szimuláció az Altium Designer keretében

Az Altium Designerbe ágyazott PDN Analyzer kiegészítő modul alkalmazási lehetőségeit szemléltette Kiss Dávid, a Computer Controls Hungary Kft. Altium tanfolyamainak fő oktatója által bemutatott tápintegritás szimulációs demonstráció. A PDN Analyzer használatával a fejlesztőmérnök még a prototípus legyártása előtt – tervezői környezetben – azonosíthatja és megoldhatja a megépítendő nyomatott áramkörnek a feszültségeséssel és az áramsűrűség megnövekedésével összefüggő problémáit. A CPU/FPGA resetet, az FPGA konfigurációhibát, memóriaproblémákat, súlyosabb esetekben via kiégést, NyÁK delaminálódást, NyÁK égést okozó tervezési tévedések kiküszöbölésére a PDN Analyzer olyan megoldásokat kínál, mint a szimulálható feszültségesés, a nagy áramsűrűségek felderítése, viák mennyiségének és méreteinek meghatározása, valamint a nem, illetve rosszul bekötött rézfelületek azonosítása. A CST (Computer Simulation Technology) szoftver-alapokon futó analizátorprogram azt is lehetővé teszi, hogy a mérnök natív 3D nézetben tekinthesse meg a feszültségesés és áramsűrűség kritikus helyeit. Emellett az analízis előkészítését automatizált beállítások is segítik, amelyekkel gyorsabban elvégezhető a komplex net-ek és poligonok (rézalakzatok) analizálása. A PDN Analyzer teljesen beépítve, a NyÁK szerkesztőben fut, így a szükséges módosítások azonnal elvégezhetők és ellenőrizhetők az analízis újrafuttatásával.

Az IoT egyre nagyobb térnyerésére készülődve…

A dolgok internetének (IoT) fogalma már a roadshow bevezető előadásában is felmerült, az ebédet követő délutáni programsorozat nyitányaként pedig Tokovics Ákos támogatómérnök „IoT ökoszisztéma” című előadásában pontosabb körvonalakkal vázolta a Computer Controls IoT stratégiáját. Ennek alapjául az IoT piaci előrejelzések, valamint az egyedi termékek előállítása iránti igények szolgálnak, illetve az a tény, hogy az IoT világában az egyes eszközökön túl, az eszközök által nyújtott információk adatforgalmára, adattárolására, valamint az IoT eszközök közötti és a felhasználó felé történő kommunikációra és eszközvezérlésre használandó hálózatot és ennek elemeit összességében kell áttekinteni egy IoT rendszer fejlesztési folyamatában. Legfőbb feladatukként ebben segítenek eligazodni, komplett portfoliót kínálva úgy a hardver eszközök, mint az operációs rendszerként és eszközkezelő platformokként működő szoftverek, az IoT mobilalkalmazás-fejlesztés és a felhőeléréssel kapcsolatos lehetőségek szegmenseiben.

Az IoT egyik több szempontból (mint az időszakos kommunikáció, az alacsony fogyasztás, az egyszerű, megbízható és biztonságos működés, a széleskörű eszköz-kompatibilitás) figyelemreméltó kommunikációs protokollja a Bluetooth Low Energy (BLE). A BLE alatt gyakorlatilag a Bluetooth 4.0 utáni változatok értendők, valamint az új Bluetooth 5 verzió, amely még az előző generációhoz (Bluetooth Smart) képest is négyszeres hatótávolságú (2,4 GHz-en 585 m), kétszeres adatátviteli sebesség mellett. A Bluetooth 5 protokollt megnövelt „hirdetési” (advertisement) kapacitása – 37 új advertisement csatorna segít tehermentesíteni a 3 elsődleges advertisement csatornát – különösen alkalmassá teszi az újfajta „beaconing” alkalmazásokra.

A BLE protokoll működésének szemléltetésére szolgált a roadshow egyik élő demonstrációja, melynek során egyszerű soros kommunikáció biztonságos megvalósítása volt a cél, amihez az általuk forgalmazott Silicon Labs Blue Gecko SoC alapú kiteket használták.  

 

2 abra CControls

Altium Designer 17 – új funkciók a gyakorlatban

A tavaly november eleji második roadshow budapesti helyszínén még elméleti szinten eshetett csak szó az Altium Designer 17. verziójának újdonságairól (lásd a 2016/12 lapszámunk „NyÁK-varázslatok” című írását), hiszen az új változat hivatalos bevezetése csak később, 2016 decemberének elején történt meg. Érthető tehát, hogy a harmadik roadshow látogatói fokozott érdeklődéssel figyelték Zsikla Miklós részletekbe menő gyakorlati demonstrációját. Ebben behatóbb ismeretséget köthettek az Altium Designer 17 olyan új funkcióival, mint az irányított huzalozási mód (ActiveRoute) és az e mögött működő interaktív huzalozási algoritmus (New Route Glossing Tool), a viák fölösleges vezetőfelületeinek megszüntetésére szolgáló Back Drilling, a poligonok megrajzolását segítő, és átszerkesztését megkönnyítő Smart Copper, valamint a gyártási dokumentációk elemeinek létrehozását támogató Draftsman.

Természetesen a mostani roadshowra ellátogató szakembereket az is rendkívüli módon érdekelte, hogy merre tart az Altium Designer fejlődése. Zsikla Miklós egyelőre ódzkodott attól, hogy e témában határozott tényekként említsen a jelenlegi funkciókat és szolgáltatásokat érintő továbbfejlesztéseket. Ám annyit talán már most, előre elárulhatott, hogy a komplex NyÁK-tervező platform rövidtávon lehetséges változtatásaival kapcsolatban elképzelhető ötletként merült fel a magasabb szoftverarchitektúra, a több nyomtatott áramkör egyidejű megtervezését támogató funkció megvalósítása, a térbeli ábrázolást segítő motor, valamint a felhasználói felület továbbgondolása és még jónéhány egyéb idea, melyekről remélhetőleg konkrétumokként is beszámolhatunk a közeljövőben.

 

Szerző: Herceg János

Még több Computer Controls