Skip to main content

Cree: retrofit ledes világítótest

Megjelent: 2013. május 24.

creeA ledes világítás bevezetéséhez  „a legkisebb ellenállás” irányába mutató megoldásnak a régi izzószálas „villanykörte” helyére csavarható  „retrofit” megoldásokat tartják, amelyeknek azonban az „izzólámpaszerű” világítástechnikai paramétereken kívül az ár területén is ki kell vívniuk  „helyüket a nap alatt”. A Cree most úgy véli, az összes követelményeknek megfelelő megoldást talált.

 

Az izzólámpás elődök energiafogyasztásának 84%-át megtakarító új eszközök átlagos élettartama 25 000 üzemóra, 25-szöröse az izzólámpáktól várható üzemidőnek. Ma minden ledes világításra ehhez hasonló „álomadatokat” közölnek, de a Cree állításának 10 év korlátozott garan­ciával ad hitelt. Az innovatív Filament Tower konstrukció a hagyományos izzólámpák izzószálát tartó szerkezet elrendezését követi
a megszokott fényeloszlás megközelítése érdekében, a felhasznált melegfehér ledek pedig az izzólámpa színhatását kísérlik meg visszaadni. A jelenleg ajánlott 6 és 9 W-os típusokkal a 40 és 60 W-os izzólámpa-kategória – illetve a számos kompromisszumra kényszerítő fluoreszcens fényforrások – leváltására ajánlanak eszközöket. Az utóbbiakkal ellentétben az új eszközökhöz nem használnak higanyt. A 60 W-os izzót helyettesítő eszköz 9,5 W-ot fogyaszt, fényárama 800 lm, 2700 K-s melegfehér és 5000 K-es napfény színhőmérsékletben kapható.
A 40 W-osok helyére kitalált melegfehér színhatású eszköz 6 W-ot fogyaszt. A fogyasztói ár kb. 10 és 15 USD közé esik, és a számítások szerint a háztartás leggyakrabban használt öt izzóját ledesre cserélve évente 60 USD a megtakarítás.

www.creebulb.com