Skip to main content

Cincon áramátalakítók különleges képességei

Megjelent: 2023. október 06.

TME lidAlkatrészek ipari, vasúti és katonai alkalmazásokhoz

A Cincon márka által kínált kompakt áramátalakítók használata számos előnnyel jár – mindenekelőtt csökkentik a tápegység-áramkörök tervezésével töltött időt, és megkönnyítik az elektronikus és elektromos berendezések tervezését.

 

Az alábbiakban a Cincon termékcsalád három termékcsoportját mutatjuk be. Ezek AC/DC és DC/DC átalakítók – integrált, sokoldalú és robusztus tápegységek nagy teljesítményű és széles körű képességekkel. Ez a termékcsalád különösen érdekes lehet az elektronikai berendezésgyártók számára, még akkor is, ha szűkebb területekre specializálódtak, mint amilyenek például a vasúti műszerek vagy akár a katonai berendezések. Kérjük, ismerkedjen meg egy bevált beszállító egyedülálló kínálatával.

 

TME CINCON áramátalakítók 0

 

Ebben a cikkben olyan témákkal foglalkozunk, mint:

  • elektronikus eszközök tápellátása közvetlenül a hálózatról;
  • rezgésekkel és nedvességgel szemben ellenálló áramátalakítók a vasút számára;
  • katonai szabványoknak megfelelő kompakt áramátalakítók.

 

CBM150S sorozatú AC/DC áramátalakítók

A CBM150S áramátalakítókat közvetlenül a hálózatról (90 V-264 V AC) táplált és viszonylag nagy, akár 150 W szintű teljesítményt igénylő készülékekhez készítették. Ezek az eszközök 12 V, 24 V, 28 V, 36 V vagy 48 V DC stabilizált kimeneti feszültséget képesek biztosítani. A maximális kimeneti áram így a modelltől függően 3,1 A és 12,5 A közötti lehet. Az alkatrész megfelelő hőszabályozásának biztosítása érdekében a korpuszon található menetes rögzítőfuratokat lehet felhasználni, például a következőkhöz: hűtőbordák vagy egyéb hőelvezető alkatrészek felszerelése. (A gyártó hangsúlyozza, hogy aktív, ventilátorral támogatott hűtésre nincs szükség).

 

TME CINCON áramátalakítók 1

1. ábra Az áramátalakítók THT kivezetések segítségével vannak felszerelve (CBM150S240)

 
A CBM sorozatú áramátalakítók legfontosabb előnye az integráltság. Az összes szükséges tápegység-összetevő – egyenirányító áramkör, áramátalakító, védelem (hő-, túláram-, túlfeszültség- és rövidzár elleni védelem) – egy 116,8 × 61 × 19,7 mm méretű házba van beépítve. Ez lehetővé teszi, hogy a célkészülék gyártója a készülék funkcionalitására összpontosíthasson. Az áramátalakítók összeszerelése furatgalvanizált THT technológiával történik. Ezenkívül meg kell jegyezni, hogy az ilyen típusú áramátalakítókat akár 93%-os hatásfok és alacsony üresjárati energiafogyasztás jellemzi (kevesebb mint 0,5 W).

 

CQB sorozatú DC/DC áramátalakítók

A TME által kínált CQB áramátalakítók két teljesítményváltozatban kaphatók: 75 W és 100 W (ezek a CQB75W14 és a CQB100W14 sorozathoz tartoznak). Elektromos paramétereiktől eltekintve hasonló kialakításúak, 47,2 × 34,8 × 12,7 mm-es, THT-vezetékekkel ellátott tokozásban vannak elhelyezve. Teljesítményüktől függetlenül széles hőmérséklet-tartományban (40 °C és 105 °C között) működnek, és a 12...160 V DC tartományba tartozó feszültséggel táplálhatók. E termékek fő rendeltetései a vasúti alkalmazások (az EN50155 szabványnak való megfelelés), ezért úgy lettek kialakítva, hogy kemény mechanikai és környezeti körülmények között is működjenek (ütés- és rezgésállóság, 95%-ig terjedő környezeti páratartalom), és 3000 V AC szigeteléssel vannak ellátva. Lehetővé teszik a rögzített, meghatározott feszültségek használatát az 5 V-tól 54 V DC-ig terjedő feszültséget igénylő különféle áramkörök táplálására.

 

TME CINCON áramátalakítók 2

2. ábra Az alsó részen lévő menetes furatok a tartósabb rögzítést szolgálhatják (CQB100W14-72S05)

 
Az ismertetett AC/DC átalakítókhoz hasonlóan beépített védelemmel rendelkeznek OCP (túláram), OVP (túlfeszültség), SCP (rövidzárlat) és OTP (átmeneti leállás túlmelegedés) esetén. Ezenkívül az elemek távolról (digitális jel segítségével) kikapcsolhatók egy külön vezetéken keresztül. A fent említett vasúti szabványon kívül az áramátalakítók a következő szabványoknak megfelelően készülnek: UL62368 (szigetelés), EN55032/EN55035 (multimédiás berendezések), EN45545 (tűz- és füstállóság).

 

EC5DAW sorozatú kompakt áramátalakítók

Az EC5DAW (EC) áramátalakítók a legkompaktabbak (24,2 × 13,7 × 10 mm) a bemutatottak közül, és legfeljebb 10 W teljesítményt nyújtanak. Ezek 9...36 V DC vagy 18...74 V DC (modelltől függően) egyenáramú forrásból táplálhatók, és 3,3 V, 5 V, 12 V vagy 15 V DC kimeneti feszültség elérésére szolgálnak. Ezen túlmenően a beszállító a készülékek második, -12 V vagy -15 V DC kimenettel rendelkező – azaz szimmetrikus tápellátást kínáló – változatait is elkészítette, ami szükséges számos készülék, például, jelgenerátorok és rádiójel-, illetve audiójel-erősítők megfelelő működéséhez. Mivel az alkatrészek megfelelnek a nemzetközi IEC/EN/UL62368 szabvány követelményeinek, sikeresen használhatók multimédiás eszközökben, adatkommunikációs hálózatokban. Itt kell megjegyezni azt is, hogy az EC5DAW sorozatú termékek a katonai berendezésekben használt alkatrészek mechanikai tartósságára vonatkozó STD-810F MIL-szabványnak megfelelően készültek.

 

TME CINCON áramátalakítók 3

3. ábra Az EC sorozat tartalmazza az itt bemutatott eszközök közül a legkompaktabbat (EC5DAW-24D12N)

 

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hungária körút 162.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/54951/cincon-aramatalakitok-kulonleges-kepessegei/

 

#0c2e7d