Skip to main content

ChipCAD IoT Szaknap 2018

Megjelent: 2018. június 11.

ChipCAD lidNagy érdeklődés övezte a ChipCAD Kft. által 2018 május 18-án megrendezett szakmai napot, ahol az eszközök internete, az IoT világában vezető szerepet betöltő cégek: Kerlink, Loriot, Quectel és Microchip képviselőinek színvonalas előadásait követhettük.

 

 

 

A LoRaWAN-technológiát 2015 decemberében próbálta ki a ChipCAD, az irodaépületük tetejére telepített Kerlink IoT-állomás és a Loriot hálózati kiszolgáló segítségével, majd 2016 februárban megnyitotta a Budapest méretű privát hálózatát a fejlesztő, kísérletező partnerei számára. Azóta már több nagyvárosban tette elérhetővé a ChipCAD hálózatot a hazai ipar, az elektronikai fejlesztő cégek és oktatási intézmények számára. A LoRaWAN technológia legnagyobb előnye energiahatékonyságában rejlik, szenzor és bázisállomás oldalon egyaránt. Az egyes szenzorok, adatforrások, képesek akár 5–10 évig is külső energiaforrás nélkül működni, és közben folyamatosan információt, mérési adatokat szolgáltatni a felügyelni kívánt területről, berendezésről. A kommunikáció két irányban is történhet.

1 ChipCAD


A jelenlévők üdvözlésével és az előadók bemutatásával Dr. Holman Tamás, a ChipCAD ügyvezető igazgatója nyitotta meg a szakmai napot. Az előzetes programtól eltérően az Antenna Hungária rövid bevezetőjével kezdődött az előadássorozat.
Az Antenna Hungária tavaly év végén indította el a LoRaWAN (Long Range Radio) technológiára épülő IoT-hálózatát, amellyel Magyarországon és a régióban is az elsők között épített ki országos jelenlétet biztosító lefedettséget. A cég adatai szerint a fejlesztések eredményeképpen a több mint száz bázisállomással üzemelő országos hálózat Budapesten, a megyeszékhelyeken és több nagyobb városban érhető el, az ország lakosságának közel felét lefedve. Az Antenna Hungária, mint IoT szolgáltató arra törekszik, hogy a fejlesztői közösségek minél szélesebb körével megismertesse az országos, LoRaWAN hálózatban rejlő lehetőségeket. Ennek érdekében nyitotta meg a folyamatosan bővülő hálózatát a fejlesztők előtt.
A következő részben Aurélien Seugnet (Key Account Manager Europe) és Vincent Blanchard (Sales Engineer) előadását hallhattuk a Kerlink cég, a LoRaWAN hálózati átjárók és szoftverek vezető szállítója tevékenységéről. A 15 éves tapasztalattal rendelkező francia cég az M2M technnológiák kommunikációs berendezéseinek specialistája 5 évvel ezelőtt kezdett a LoRaWAN technológiával foglalkozni és ma a nagy sorozatban gyártott Kerlink IoT bázisállomások – iFemtocell, Station, iBTS Compact, iBTS – a hálózati technológia ipari környezetben is megbízhatóan működő megoldásait jelentik. Megismertük a LoRaWAN geolokáció elméleti és gyakorlati eredményeit és a Wanesy Device Management alkalmazást, amely lehetővé teszi a szoftver és a firmware távoli frissítését, új funkciók, alkalmazások telepítését, beállítások és paraméterek konfigurálását, monitorozást és eszközök biztosítását, hogy optimális teljesítményt nyújtsanak.

2ChipCAD


A Loriot cég részéről Julian Strudel (Founder & CFO/COO) bemutatta a 2015 decemberében, Zürichben alapított céget, ahogy mondta: megértve ennek a technológiának az emberek és a társadalom szintjein, az élet minőségét pozitívan befolyásoló képességét, a Loriot hálózati szoftvere és felhőalapú kiszolgáló szolgáltatása jól skálázható megoldást nyújt a LoRaWAN szolgáltatást bérlő és a privát LoRaWAN szolgáltatást nyújtó cégeknek egyaránt. A cég ma több mint 120 országban, több mint 8000 partnert szolgál ki az IoT területén.

3ChipCAD


Markus Béla (Loriot, Budapest) a hazai geolokáció kísérleteiről és tapasztalatairól tartott előadást. A LoRaWAN geolokáció előnyei közé tartozik az alacsony ár, az energiahatékonyság és a biztonság. 2020-ra várhatóan 15 mrd összekapcsolt eszköz jelenti majd a geolokációs piac méretét, ahol legalább egyharmaduk esetében a hely fontos információ – mint vagyontárgyak követése, geofencing, mezőgazdaságban a haszonállatok követése, logisztika és nem mozgó tárgyak megfigyelése. Ismertetőt kaptunk a rendszerről, a technológiáról és a folyamatban lévő geolokációs pilot állásáról.

4ChipCAD


A Quectel cég – ma a világ első számú GPS, GSM/LTE/NB-IoT modul gyártója – bemutatását és termékújdonságainak áttekintését Tomaz Rehar kereskedelmi vezetőtől hallhattuk. A 2010-ben alapított cég több mint 40 értékesítési irodával, több mint 70 disztribútorral és több mint 3000 vevővel büszkélkedhet. Havi gyártása több mint 5 M db modul. Áttekintést kaptunk a gyártmányválasztékról, a modulok fejlesztési irányairól, tervezési példákról és fejlesztői KIT-ekről.

5ChipCAD


A Microchip előadás két részből állt. Elsőként Szarka Tibor (Sr. Embedded Systems Engineer) az IoT adatbiztonság fontosságáról, eszközeiről és megoldásairól beszélt. A növekvő számban összekapcsolt eszközök növelik a kiberbűnöző-támadások valószínűségét. Általános szabály, hogy a tervezésben minél később vesszük figyelembe a támadás lehetőségét, annál nagyobb költséggel, illetve veszteséggel számolhatunk. A Microchip biztonsági termékei egyszerűen beágyazhatók bármilyen rendszerbe. Nagyfokú rugalmasság, fejlett funkciók, innovatív, költséghatékony architektúrák és rendkívül biztonságos hardvervédelmi mechanizmusok teszik ideálissá a tervezésben a megbízhatóság növelésére. Kolinger Attila mérnök ismertette a Microchip MCU/MPU, memóriák, nagyáramú USB-PD tápellátás és analóg eszközök újdonságait.
A több mint száz érdeklődő elégedetten távozhatott a ChipCAD IoT Szakmai Nap rendezvényéről. Neves cégek képviselőinek nagyszerű előadásaiban lehetett része minden résztvevőnek. Minden elismerés továbbá az angol szöveget tökéletesen fordító Szombathy Csabáé, ritkán tapasztalható szakmai eseményeken ilyen könnyed, hozzáértő műszaki fordítás.

 

Szerző: Harmath Csaba

 

ChipCAD Kft.
www.chipcad.hu