Skip to main content

Biztonságos kábelmegvezetés a tájolás irányától függetlenül: az igus új e-chain koncepciója mozgó csapokkal

Megjelent: 2018. november 19.

igus lidAz igus új fejlesztése a lokchain elnevezésű energialánc-egység, amely kitolódó és visszahúzódó csapjaival új távlatokat nyújt a gépésztervezők számára. Az igus új lokchain energiaellátó rendszerének célja az üzembiztonság automatikus fokozása. Az újdonság arra is alkalmat ad, hogy számos mozgó alkalmazásban újragondoljuk az energia-, adat- és közegellátás eddigi módjait. Az automatikusan kitolódó csapok biztonságosan a megvezetésben tartják az e-chain egységet, így merőben új megoldások kidolgozását teszik lehetővé a függőleges, függesztett vagy körmozgást végző alkalmazásokban.

 

Legyen szó akár csúcstechnikájú, akár a jól bevált megoldásokra alapozó alkalmazásokról, az igus folyamatosan újabb és újabb energialánc-megoldások kifejlesztésén munkálkodik, eleget téve az ipari alkalmazások speciális követelményeinek, vagyis rugalmasságot, megbízhatóságot és alacsony költségeket garantál. Ebből kiindulva fejlesztette ki a motion plastics anyagok szakértőjeként ismert cég a lokchain rendszert, amelynek újdonsága abban rejlik, hogy egy e-chain egységet automatikusan kitolódó csapokkal és kompakt vezetővályúval szerelnek fel az energy chains rendszerek dinamikus megvezetése érdekében. Ezzel a rendszer oldalirányú gyorsulások jelenlétében és anélkül is egyaránt használható függesztett, függőleges vagy oldalra szerelt kivitelben. A mozgó alsó láncszakasszal megvalósított hosszú elmozdulások is megoldhatók; ehhez a lokchain egységet rögzíteni kell a felső láncszakasz vályújában. A rendszer függőleges körkörös alkalmazásokban is használható.
A lokchain például kézenfekvő választás akkor, ha a forgó C-karos röntgenszkennerek korlátozott helyviszonyaihoz keresünk megfelelő megoldást. Rugalmassága révén ez az e-chain merőben új gépészeti koncepciók kidolgozását teszi lehetővé.

 

igus

A lokchain alapelve: automatikusan kitolódó csapok (kékkel jelölve) fixen a vezetővályúban tartják a lokchain egységet. Ha a lánctagot meghajlítják, akkor a csap automatikusan visszahúzódik (zölddel jelölve) és elengedi a láncot. Rugalmassága révén az energialánc jól használható például forgó C-karos röntgenkészülékekben (Forrás: igus GmbH)

 

A lokchain alapelve: automatikus reteszelőcsap-rendszer

A lokchain alapelve nagyon egyszerű: az oldalsó lánctagokba épített csapok fixen a vezetővályúban tartják az energialánc-egységet. Ha a lánctagot egy bizonyos sugárnyival meghajlítják, akkor a csap automatikusan visszahúzódik és kiengedi a láncot a vezetővályúból. Ha a lánctag kiegyenesedik, akkor a csap kitolódik és automatikusan visszarögzül a vályúba. Ez szükségtelenné teszi a drágább vezetővályú-rendszereket. A gépkonstruktőr ezáltal költségtakarékosabb megoldást alkalmazhat.

 

Halk működés és hosszú élettartam, szűk hajlítási sugarak esetén is

A lokchain speciális felépítésének köszönhetően alig jelentkezik súrlódás és kopás, ezáltal az e-chain élettartama meghosszabbodik. A prototípus sikerrel bizonyította tartósságát az igus 2750 négyzetméteres laboratóriumában végzett teszt során.
Az új e-chain rendszer másik előnye a lánctagok mozgathatósága. Segítségükkel az energy chain egység biztonságosan és csendesen üzemeltethető, még szűk hajlítási sugarak és nagy elmozdulási távolságok esetén is. Az új e-chain jelenleg még csak prototípusként létezik, így ügyfeleink aktívan közreműködhetnek a méretek és a kialakítás véglegesítésében. Az egyedi kéréseket mindig szívesen fogadjuk és gyorsan teljesítjük – a prototípusoktól és a kis tételektől kezdve egészen a sorozatgyártásig.

 

Az igus-ról

Az igus GmbH a világ vezető gyártója az energialánc-rendszerek és a polimer-siklócsapágyak terén. A kölni székhelyű családi vállalat 35 országban tevékenykedik és kereken 3 800 főt foglalkoztat világszerte. 2017-ben az igus a motion plastics, azaz a mozgatott alkalmazásokhoz szolgáló műanyag komponensek területén 690 millió eurós árbevételt ért el. Az igus üzemelteti a legnagyobb tesztlaborokat és gyárakat az ágazatban, hogy vevőinek újszerű és személyre szabott termékeket és megoldásokat tudjon a legrövidebb időn belül felkínálni.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

Még több igus®