Skip to main content

Biztonsági elemek és tartozékok automatizálási rendszerekhez

Megjelent: 2022. június 07.

TME lidTöbbfunkciós PILZ biztonsági relék

Ipari környezetben, különösen a gyártósorokon és a gyártóműhelyekben rendkívül fontosak azok az elemek, amelyek a dolgozók biztonságáért felelnek. Ezek közé tartoznak az érzékelők (a veszélyek észlelésére, mint például az emberi jelenlét a veszélyes zónában), valamint a gépvészleállító relék. Természetesen az ilyen alkatrészeknek megbízhatónak és hatékonynak kell lenniük, ugyanakkor meg kell felelniük a nemzetközi normáknak és hazai OHS előírásoknak.

 

Az automatizált gyárak karbantartásáért felelős egységekben felhasznált termékeknél a szabványosítás és a széles körű funkcionalitás is fontos – hogy a védőelemek sokrétű, összetett alkalmazási területen legyenek használhatók, védve mind a dolgozókat (anyagokat), mind a folyamatok (gépek) megszakítás nélküli működését. Ilyen esetekben a legjobb megoldás megbízható gyártó által tervezett elemek és teljes rendszerek megvalósítása. A biztosítékok kölcsönös kompatibilitása, csatlakoztathatósága, valamint a bővítőmodulok elérhetősége lerövidíti a telepítési és karbantartási időt, valamint csökkenti az állásidőt.

 

PZ kezdo


Az alábbiakban bemutatjuk a PILZ két biztonsági reléjéhez tartozó termékcsaládját és mágneses érzékelősorozatát. A PILZ egy az automatizálási rendszerek védelmét szolgáló, több mint 70 éves tapasztalattal rendelkező német cég, a világ egyik vezető vállalata. A bemutatott termékei felhasználhatók új, komplex rendszerek építésére, de a meglévő géptelepítések korszerűsítésére és karbantartására is.

 

PNOZ X sorozat

A PNOZ X biztonsági relék speciális, DIN-sínre szerelt modulok. Funkcióik közé tartozik a vész-, vég- és nyomásérzékeny kapcsolók, ajtók és redőnyök, fénysorompók, nyomásérzékeny alátétek és a munkahelyeken használt automatizált védelem egyéb összetevőinek felügyelete. 2–6 bemenettel és 2–11 kimenettel (NO) rendelkeznek. Mindegyikük 2 elektromechanikus, potenciálmentes érintkezővel van felszerelve. A modelltől függően a relék 12 V DC, 24 V AC vagy DC tápfeszültséghez, valamint 24…240 V és 100…240 V AC / DC közötti tartományra vannak kialakítva. Változó hőmérsékleten is működhetnek -10 °C és 55 °C között. Vannak azonban olyan változatok is, amelyek hőtűrése akár -35 °C-os üzemi hőmérsékletet is lehetővé tesz, aminek köszönhetően ezek a termékek a vegyipar és a hűtőipar zord körülményei között is használhatók. Bizonyos termékek további relécsatlakozókkal (1–4 NC kimenet) rendelkeznek. A TME katalógusában kompatibilis bővítőmodulok is találhatók, amelyek lehetővé teszik az egyes kimenetekhez tartozó csatlakozások számának növelését – ezek a komponensek relékkel működnek visszacsatoló hurok üzemmódban. A PNOZ X sorozat egyes változatai programozható késleltetésű (akár 30 másodperces) kimenettel vannak felszerelve.

 

PZ 774540

PZ-774540 – DIN-sínre szerelt modul 5 kimenettel

 

 

PNOZ Sigmasorozat

A PNOZ Sigma biztonsági relék tervezésekor a kompakt kialakítás, sokrétű funkcionalitás és professzionális szerszámok használata nélkül történő gyors rögzítés volt a középpontban. A DIN-sínre szerelt modulok szélessége 12,5 mm és 45 mm között változik. Az előlap LED-jelzőkkel van felszerelve. Az elektromos bekötések rugósterhelésű kapcsok segítségével történnek, amelyek lehetővé teszik a vezetékek bekötését, ami jelentősen megkönnyíti a folyamatot. A paramétereket az átlátszó, zárható burkolatok mögött elhelyezett gombokkal állíthatjuk be.

 

PZ 750101

PZ-750101 –12,5 mm széles modul – tranzisztoros kimenettel felszerelt modell

 


A modulok bővítőcsatlakozókkal vannak felszerelve a test felső részén – ez egy újabb módja a szerelési idő lerövidítésének. A szükséges vezetékezést is (a gyártó szerint akár 20%-kal is) az adott alkalmazás által megkövetelt minimumra csökkenti. A mag- és bővítőmodulok 3–9 kimenettel (egyes modelleknél ezek tranzisztoros jelkimenetek) és 1, 2 vagy 3 vezérlőbemenettel rendelkeznek. A sorozat termékeinek tápfeszültsége 24 V DC-től 48… 240 V AC / DC tartományban változhat. A PNOZ Sigmasorozat egyes modelljei vészleállító rendszerekhez készültek, kapuk és sorompók vezérlésére, kétkezes vezérlés felügyeletére (a gépkezelő végtagjainak védelme miatt). A PILZ az egyidejűség és a forgási sebesség figyelésére is tervezett bizonyos változatokat.

 

PSEN magsorozat

A PSEN magérzékelőket hosszú élettartam és robusztus felépítés jellemzi. Megfelelnek az ISO 13849-1 (a gépek biztonsággal kapcsolatos részeihez) és az EN 62061 (biztonsági integritási szint) szabványok követelményeinek. Ezeket az érzékelőket a védőburkolatok, ajtók és sorompók helyzetének figyelésére használják. Úgy vannak beállítva, hogy zord, ipari környezetben is működjenek – bizonyos modellek IP69-es besorolással és -25 °C és 70 °C közötti hőtűréssel bírnak. Ezenkívül a gyártó olyan változatokat is tervezett, amelyek biztonságosan használhatók robbanásveszélyes környezetben is (ATEX tanúsítvánnyal).

 

PZ 570500

PZ-570500 – Mágneses biztonsági kapcsolókészlet

 


Az érzékelők M8 vagy M12 csatlakozókkal és 10 m-es csatlakozókábellel vannak felszerelve. A komponensek 3 mm-től 12 mm-ig terjedő működési távolságú változatokban és 24 V DC kapcsolási feszültségig kaphatók. Ez a sorozat 2 vagy 3 NO kapcsolóval vagy egy pár NO és NC kapcsolóval rendelkező érzékelőket tartalmaz. Az érzékelők téglalap alakú, rögzítőrésekkel ellátott házakban vagy hengeres, menetes tokozásokban (M12 vagy M30) lettek tervezve. Ennek a változatos kínálatnak köszönhetően a vásárlók biztosan megtalálják az adott alkalmazási területüknek tökéletesen megfelelő termékeket.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
(https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/45281/tobbfunkcios-pilz-biztonsagi-relek/)