Skip to main content

Biztonsági berendezések ipari automatizálási rendszerekhez

Megjelent: 2022. július 18.

TME lidSchmersal biztonsági kapcsolók

A dolgozók, a gépkezelők és még az illetéktelen személyek védelme is kiemelt feladat azoknak, akik iparágtól függetlenül, gépi környezetben terveznek és építenek berendezéseket. Sőt, a megfelelő biztosítékok használatával egy gyártási folyamat, raktár vagy akár egy egyedi gép a nagyobb termelékenység, a rövidebb állásidők és (például az élelmiszer- vagy gyógyszeriparban) a magas higiéniai szabványok előnyeit élvezheti.

 

Az illetéktelen személyek jelenlétének megakadályozása és a kezelők védelme többek között a biztonsági kapcsolóknak – az automatizált folyamatok felügyeletére szolgáló elemeknek – köszönhetően lehetséges. Fontos funkciójuk miatt jól beváltnak és megbízhatónak kell lenniük. Ezért ajánljuk ügyfeleinknek a Schmersal, ipari védelemre szakosodott német márka megoldásait. Kiváló minőségű, hosszú élettartamú kapcsolók és érzékelők ezek, amelyeket modern automatizálási, (például az AS-Interfész-szabványt használó ipari hálózatok által felügyelt) rendszerekben való használatra terveztek. Az alábbiakban ezeknek a termékeknek az áttekintése látható, beleértve a kompatibilis biztonsági reléket és számos kapcsolódó tartozékot.

 

TME kezdo

 

Biztonsági kapcsolók

Mindenekelőtt vegyük számba a Schmersal kapcsolók széles választékát. A TME szabványos (mágneses) kapcsolókat és RFID technológiát alkalmazó precíziós digitális kapcsolókat egyaránt kínál. A beszállító portfóliója különböző elektromos és mechanikai jellemzőkkel rendelkező sorozatokra oszlik.

 

Reteszelőkapcsolók

A reteszelőkapcsolók megakadályozzák a hozzáférést a veszélyes területekhez: a gyártási folyamat részei, távvezetékek, valamint helyiségek és kamrák, ahol környezeti veszélyek (magas hőmérséklet, füst jelenléte stb.) állhatnak fenn. A kapcsolók érzékelhetik, ha egy működtetőkulcs eltörik vagy elválik az ajtóra szerelt helyzetétől, jelet továbbítanak a vezérlőegységnek, és bezárják az ajtót/fedelet. A TME ajánlatában szereplő Schmersal termékek reteszelőereje 500 N-tól 10 kN-ig terjed. A kapcsolók többsége magas behatolás elleni védelemmel (IP67 vagy IP69) rendelkezik, így sikeresen használhatók mechanikai feldolgozó üzemekben, fényezőműhelyekben, CNC gépekben, stb.

 

TME 1

Az AZM 400 diagnosztikai kimenettel, LED-jelzőkkel és 10 kN szorítóerővel rendelkezik

 


Magas hőtűrés is jellemzi őket; sok modell -25 °C és 60 °C közötti hőmérsékleten használható. A kapcsolók 24 V AC/DC és 230 V AC között működnek, és 1-4 kimenettel rendelkeznek NO, NC vagy NO-NC érintkezőkonfigurációval. A Schmersal termékek megfelelnek az ipari reteszelőelemek optimális jellemzőit meghatározó ISO 14119 nemzetközi szabvány követelményeinek.
Itt kell megjegyezni, hogy a kiterjedt Schmersal kínálatban további funkciójú kapcsolók is megtalálhatók: komplex védelmi rendszer kiépítését teszik lehetővé a gépkezelők számára, gyorsítják az ellenőrzést (pl. könnyen leolvasható LED-ekkel jelzik a készülék állapotát), és további biztonsági funkciókat nyújtanak. Például egyes termékek (beleértve az AZM 300-as sorozatot is) RFID technológiát alkalmaznak, amely gyakorlatilag megakadályozza, hogy véletlenül elinduljanak. Az összetett telepítések számára előnyös a sorba kapcsolt kapcsolók használata – az MZM 100 sorozat például nemcsak max. 200 m hosszú szenzorláncot tesz lehetővé, de a teljes sorozat intelligens diagnosztikáját is. A Schmersal egyes termékei AS-Interfész-kommunikációs modulokkal felszereltek, ezért működtetőként használhatók a népszerű szabványnak megfelelő ipari hálózatokban. A gyártó termékpalettájában találhatók még (modelltől függően) háromirányú kapcsolók is, amelyek nem megfelelő reteszelés elleni védelemmel, elektromágneses reteszeléssel és kompakt kialakítással rendelkeznek.

 

Kulcsos kapcsolók

Ezek a kapcsolók hasonló funkciót töltenek be, mint a rete­szelőkapcsolók, de eltérnek a működtetés módjában: az észlelés, zárás és reteszelés egy kulcsnak a kulcsnyílásba való behelyezésével történik. Ezt a megoldást leginkább tolóajtókhoz és fedelekhez használják. Ezeket a típusokat kompakt méret (akár 30 × 60 × 30 mm), szélesebb hőtűrés (bizonyos modelleknél akár -30...90 °C) és alacsonyabb energiafogyasztás jellemzi.
A Schmersal termékek bármilyen pozícióban felszerelhetők, és magas behatolásvédelmi besorolással (IP67) rendelkeznek. Legfeljebb 3 érintkezőjük van. Ezenkívül a gyártó termékeit egymillió ciklusos, kivételesen hosszú élettartam jellemzi, ami csökkentett karbantartási költségeket eredményez. A TME a Schmersal termékekhez dedikált kulcsokat is kínál.

 

TME 2

Kulcsos kapcsoló peremmel, IP67 behatolás elleni védelemmel

 

 

Mágneskapcsolók

Az ilyen típusú biztonsági érzékelők (általában állandó mágnes által generált) mágneses mezőt érzékelnek, amely egy védőelem (burkolat) helyzetének változásáról tájékoztatja a rendszert. Bár ezek az elemek önmagukban nem tartalmaznak mechanikus zárat, kialakításuk számos iparágban előnyösnek bizonyul. Mindenekelőtt ellenállóak a mechanikai kopással szemben. Ezenkívül láthatatlan helyekre is felszerelhetők, és a szennyeződésekkel szemben teljesen érzéketlenek maradnak (valamint az ütésekkel szemben is, így a behatolásvédelmi besorolásuk IP69K). Ezek a tulajdonságok azt jelentik, hogy gyakran használják őket az élelmiszer- vagy kozmetikai iparban; a Schmersal BNS 40S és BNS 120 sorozata ezekhez az alkalmazásokhoz készült.

 

TME 3

Az érzékelő M8 csatlakozóval van felszerelve, míg a ház IP67 besorolású

 


A reteszelőkapcsolókhoz hasonlóan a beszállító számos mágneses érzékelője csatlakoztatható az AS-Interfészhez, és így biztonságossá tehető a gyártósor. A maximális kapcsolási feszültség a kiválasztott modelltől függ, és 24 V DC és 100 V AC/DC között van. A Schmersal mágneskapcsolók M8 és M20 csatlakozókkal és előre telepített kábelekkel vannak felszerelve, 1 m és 10 m között. A kiválasztott modelltől függően az érzékelő maximális tartománya 5–10 mm.

 

RFID biztonsági kapcsolók

Az RFID biztonsági kapcsolók akkor lépnek működésbe, amikor az aktuátor közel kerül az érzékelő kapcsolási távolságának határához – ami azt jelenti, hogy gyakorlati szempontból nem kapcsolhatók ki véletlenül (vagy akár szándékosan a biztonsági funkciók „megkerülésére”). A fent leírt modellekkel ellentétben csak digitális kimenettel rendelkeznek (tranzisztor, PNP), és vezérlőmodulokkal való együttműködésre lettek tervezve. Jellemzőjük a viszonylag nagy hatótáv (12 mm-ig), alacsony tápfeszültség (24 V DC) és nagyon magas rezgés-, ütés- és szennyeződésállóság.

 

TME 4

Az RFID biztonsági kapcsolók deaktiválás-biztosak

 

 

Forgócsapos kapcsolók

A forgócsapos biztonsági kapcsolók tökéletes megoldást jelentenek panelelemekhez és alumíniumprofilokhoz. Három pár (kettő alaphelyzetben zárt és egy alaphelyzetben nyitott) érintkezővel rendelkeznek, valamint maximális áramparaméterekkel: 1 A 24 V DC feszültségig és 2 A 230 V AC feszültséghez. Üvegszállal megerősített műanyagból és (csak a forgócsap) alumíniumból készülnek, aminek köszönhetően olaj- és petróleum-szesz-állóság jellemzi őket. Az érintkezők ezüstből készülnek, ami biztosítja a nagyfokú tartósságot (egymillió ciklus). A pozitív törésszög 14°.

 

TME 5

A kapcsoló rögzítőelemeinek tartozékai

 

 

Biztonsági relék és bővítőmodulok

A Schmersal biztonsági relék vészleállító rendszerekhez az EN 60947-5-1 és IEC 61508 szabványok szerint készültek, amelyek a feldolgozóipar és a gépipar legfontosabb biztonsági előírásai. Ezek az elemek együttműködhetnek biztonsági függönyökkel, kapcsolódó aktív optoelektronikai védőeszközökkel (AOPD), valamint potenciálmentes kimenetű érzékelőkkel (ilyen az áramkör zárása). A készülékek 3 vagy 4 biztonsági érintkezővel rendelkeznek (pl.: 0. leállítási kategória) vezetékszakadás és földzárlat észleléséhez; státusz LED-ekkel és külön (kiegészítő) jelzőkimenettel is fel vannak szerelve. A beszerelés sorkapcsok segítségével történik (egyértelműen felcímkézve a ház elején). A relék DIN-sínre, kapcsolószekrénybe szerelhetőek (IP20 bemeneti védelem). Tápfeszültségük 24 V AC/DC.

 

TME 6

A relén jól láthatóan fel vannak tüntetve a csatlakozási és vezérlési jelölések

 

 

Tartozékok

Magukon a kapcsolókon és reléken kívül a Schmersal a kiegészítő cikkek teljes skáláját is szállítja – az egyszerű mechanikai alkatrészektől a működtetőkig, amelyek a leírt kapcsolókkal használhatók. A kiválasztott termékek megrendelésekor érdemes átnézni a TME által kínált tartozékokat, amelyek használata megkönnyíti a biztonsági eszközök telepítését, miközben biztosítja azok teljes hatékonyságát.

 

Működtetők

Minden biztonsági kapcsolóhoz, amelynél (kulcsos működtetésű, RFID, mágneses) működtetőelemre van szükség, rendelkezésre állnak a Schmersal által gyártott, saját működtetők. A TME kínálata a fent leírt érzékelőkkel együttműködő cikkeket is tartalmaz. Használatuk előnye, hogy garantálják a készlet helyes működését és a könnyű beszerelést (kompatibilis rögzítőfurat-távolság, stb.). A TME katalógusában az AZM 201 reteszkapcsolókhoz való külső működtetők, azaz vészkijárati fogantyúk is megtalálhatók.

 

Záróreteszek

Opcionális elemek, amelyek megakadályozzák az ajtó/burkolat véletlen becsukódását (például javítás vagy karbantartás során). A Schmersal reteszelők kompatibilisek az AZ 16, AZ 201, AZM 201 és AZM 400 sorozatú termékekkel.

 

Kábelek

Az AZ 15, AZ 201, AZM 201, AZM 400 sorozatokhoz való saját Schmersal kábelek a TME-nél is megtalálhatók. Ezek a kábelek egyik végükön kerek csatlakozóval, a másik végükön érintkezőkkel vannak szerelve. A termékek 2 m-től 10 m-ig terjedő hosszban kaphatók.

 

Mágnesek és rögzítőelemek

Végül meg kell említeni, hogy a TME a rögzítőelemek széles választékát is kínálja a Schmersal kapcsolók beszerelésének megkönnyítésére. Ezek a gyártó által szállított mechanikus elemek, mint például cserecsavarok vagy ajtókilincsek (vészkijáratokhoz), valamint dugók és központosító eszközök (amelyek lehetővé teszik az ajtó vagy fedél egyenletes zárását). A TME online katalógusa rögzítőkészleteket is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a kiválasztott kapcsolók nem szabványos felszerelését (pl. kulcsos kapcsoló felszerelése a burkolat felületére merőlegesen). Ebbe a termékcsoportba tartoznak még a mágnesek reed kapcsolókhoz.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/45448/schmersal-biztonsagi-kapcsolok/