Skip to main content

Beszéd helyett tettek!

Megjelent: 2021. november 05.

Murr lidA telepítési technika mint egység megközelítése új perspektívákat nyit az automatizálástechnikában, amelyek felnyitják a szemünket és költségtakarékosak is egyben. Érdemes rendszerszemlélettel megközelíteni a feladatokat, amelyhez a Murrelektronik két specialistája, Martin Lanz és Wolfgang Wiedemann további felvilágosítással is szolgál. Egyenesen felszólítanak rá, hogy a gépek rendszerbe csatlakoztatásakor a klasszikus gondolkodásmódot újítsuk meg a rendszertervezés előnyeivel. És tegyük mindezt még azelőtt, minthogy a konkurencia meglépné!

 

 

 

Murr munkatarsak

Martin Lanz, a Murrelektronik svájci értékesítési vezetője és Wolfgang Wiedemann, Application Sales Consulting vezető több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a költségek csökkentése területén a gépek és rendszerek telepítésének elemzésével kapcsolatban. Mindketten tudják, HOL és HOGYAN kell rendszermegoldást alkalmazni az installációs technikában és MILYEN utakon vezethető az áram, az adatok és a jelek. Most eleget tettek kérésünknek, hogy egy gyors kérdezz-felelekben felfedjék és növeljék az installációs technikában rejlő potenciálokat.

 

 

Uraim, Önök szerint mi az első lépés annak érdekében, hogy a komponensekről a rendszerre irányítsuk a figyelmet, és így még hatékonyabbá tegyük a gépek rendszerbe foglalását?

Martin Lanz: „Először is annak a felismerése, hogy a terepen, a műszaki tervezésben és a folyamatokban valódi költségforrások rejlenek. A felhasználónak ki kell finomítania az érzékét, hogy észrevegye a költségcsapdákat. Mindenütt javítható a szerelési munka és a telepítési idő, ahol kapocssorok, sokpólusú csatlakozók, vastag kábelkötegek és sorkapocsdobozok vannak beépítve.”

Wolfgang Wiedemann: „A fejlesztés érdekében változtatni kell a műszaki tervezés során a folyamatokon is. Ezért az az álláspontunk, hogy optimalizálni kell a telepítési technikát – természetesen van rá technológia, amely segítséget nyújt ebben. A gépgyártóknak sokkal érzékenyebbé kell válniuk a tekintetben, hogy a dolgokat ne részleteiben, hanem összefüggéseiben szemléljék. Ha az ember mindkét oldalt ismeri, alkatrészgyártóként és berendezések gyártójaként is, akkor a gépek rendszerbe kapcsolása kreatív játszóterévé válik annak, hogyan lehet a gépi világot okosan és egyszerűen összekapcsolni egymással.”

 

A kimondott szót tettekre is kell váltani. Hogyan valósítható meg az elmélet a gyakorlatban, vagyis hogyan mondjuk meg a gépgyártónak, mit, hogyan, hol változtasson meg?

Wolfgang Wiedemann: „Megmutatjuk az ügyfeleinknek az innovációkat és legfőbb hatásaikat, amelyeket a tanácsadásunk, rendszermegoldásaink és termékeink alkalmazásával nyerhetnek. Ha sikerrel járunk, élhetünk a lehetőséggel, hogy átbeszéljük a rendszerszemléletű megközelítést, hogyan lehet a gépekkel szemben támasztott követelményeket már a műszaki tervezés szakaszában moduláris és rugalmas egységekre felbontani és megvalósítani.”

Martin Lanz: „Ez kicsit olyan, mintha a szemüveget távcsőre cserélnénk. Hol vannak a gépek és a kapcsolószekrény között a megtakarítási potenciálok a klasszikus ponttól pontig való telepítés során? Aztán, ahogy Wolfgang is említette, második lépésként a Murrelektronik szakértői kidolgoznak egy személyre szabott rendszermegoldást.”

 

A műszaki tervezés melyik pontján érdemes megvalósítani az installációs technikában ezeket a hozzáadott értékeket?

Wolfgang Wiedemann: „Az alkalmazások és az ügyfelek igényei eltérőek, ezért nem csak egy üdvözítő megoldás létezik, amit javasolhatunk. Úgy vélem, pontosan most van az az időpont, amikor változtatni kell, ugyanis ritkán van egymáshoz ennyire közel egy válság és a lehetőség, mint a tavalyi évben volt. A fizikai valóságban létező gazdaság teljes erővel befékezett, mialatt a digitalizálás egyre gyorsított.”

Martin Lanz: „Partnerként tekintünk egymásra a cégekkel, és konkrét megoldási javaslatokat dolgozunk ki a műszaki mérnökök számára, amit közvetlenül fel tudnak használni biztos és gyors döntéstámogató segédletként az egyedi gépgyártásban vagy még inkább a sorozatgyártott gépeknél – mivel a telepítési és szerelési költségeknek akár a 70%-át a jó vagy a rossz installációs rendszer kiválasztása határozza meg.”

Wolfgang Wiedemann: „Óriási felelősség, ugyanakkor nagyon hatásos eszköz is, amivel meghatározó és tartós megtakarítások érhetők el. Ezért amilyen korán csak lehet, már a konkrét műszaki tervezés előtti tervezési koncepciókidolgozási szakaszában beszélni kell ezekről a megoldásokról. Világos jelzés ez arra, hogy a költségnyomás időszakában megkérdőjelezzük a hagyományos eljárási módokat a Murrelektronik hathatós segítségével.”

 

Azt mondják: „A okos ember tudja, amit tud. A bölcs ember teszi, amit tud." Milyen tanácsot adnának a felhasználóknak, ha változtatást szeretnének elérni a tervezésben?

Wolfgang Wiedemann: „Nyilvánvalónak tűnik, hogy a határidők tartós szorításában és szakemberhiánnyal küzdve szívesen nyúlnak az elmúlt évek klasszikus koncepcióihoz. Ha így döntenek, akkor azonban el kell búcsúzniuk az éppúgy szükséges költségmegtakarításoktól, és annak a lehetőségétől is, hogy olyan korszerű technológiák nélkül boldoguljanak, mint az IoT vagy az Ipar 4.0. Az ügyfelek számára gyakran csak azután válik nyilvánvalóvá a Murrelektronik rendszertechnikai megoldásai által nyert előnyök teljes skálája, amikor üzembe helyezték az első gépet. Csak akkor szembesülnek azzal, hogy a lényegesen rövidebb vagy akár elhagyható folyamatoknak köszönhetően minden területen rengeteg munkaidőt spórolnak meg és – nem alábecsülendő – sok hibaforrást küszöbölnek ki!”

Martin Lanz: „Hogy egészen konkrétak legyünk – egy klasszikus pont-pont közötti telepítési koncepcióval megvalósuló kis gép is ideális terep lehet az első sikeres költségcsökkentésre. Egy összedugható decentrális telepítési megoldással automatikusan és jelentősen csökken a kapocspontok száma, a kábelezési munkák, a méretre vágás, köpenyeltávolítás, szigeteléseltávolítás, krimpelés és csatlakoztatás kiesésével rengeteg idő spórolható meg. Ugyanez érvényes az elhagyható sorkapocsdobozokra a telepítéskor.”

Wolfgang Wiedemann: „Az a lehetőség, hogy a decentrális telepítési technikával új koncepciók valósíthatók meg, az első lépés. Ezt követi annak átgondolása, hogy a gép milyen fokú rugalmasságát lehet ehhez figyelembe venni és harmadik lépésként az a tény, hogy a felügyelet során jobban áttekinthető a rendszer és kevesebb a kábelezési hiba.”

 

Még beszélnünk kell az emberek szemléletének megváltozásáról. A vállalat mely pontjain kell változtatni, hogy előmozdítsuk a decentralizációt?

Wolfgang Wiedemann: „Amint már mondtuk, a Murrelektronik rendszermegközelítésű koncepciói minden területen előnyöket jelentenek, ezért az ügyfél cégének minden döntéshozója és aktív dolgozója számára feladatot és felelősséget jelent, a műszaki mérnökökkel egyetemben, hogy az eddigi működésmódot újragondolva és egy új nézőpontből cselekedve változásokat érjenek el.”

Martin Lanz: „Az ügyvezetőknek hangsúlyt kell fektetniük arra, hogy tudatosan támogassák a költségcsökkentés ilyen nyilvánvaló magas labdáinak kihasználását. Hiszen a cég a megtakarított szerelési idő mellett a további szinergiákat is rejtő rövidebb fejlesztési ciklusokból is profitál, és így több kapacitása szabadul fel a saját újdonságok és innovációk fejlesztésére.”

 

Kérem, végezetül fejezzék be a következő mondatot: Ha tényleg növelni szeretném a lehetőségeinket az installációs technikában, akkor azt kell tennem, hogy...

Wolfgang Wiedemann: „...a megfelelő döntési segédleteket átadom az ügyfeleimnek. A Murrelektronik bizonyított know-how-val rendelkező rendszerpartner. Nem ritka, hogy egy gyártási folyamat összes területét tekintve akár 30% költség is megtakarítható, mert a versenyképesség már a megfelelő kábelezés kiválasztásánál elkezdődik.”

Martin Lanz: „... és Wolfgang válaszát kiegészítve az ügyfelek szemszögéből izgalmas, ha a Murrelektronik meg tudja mutatni a költségmegtakarításhoz vezető utat. A hatékony installációs technika melletti érvelésük minden érintett számára érdekes, nem igaz? Go – A jövő most kezdődik!

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Práter utca 9.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu