Skip to main content

Belső szállítási feladatok megoldása kollaboratív robotokkal

Megjelent: 2018. augusztus 29.

MiR100 UR3 warehouse lidA belső szállítási feladatok esetében még mindig újszerű megoldásnak számít az együttműködő robotok (kollaboratív robotok, vagy kobotok) alkalmazása. Sok vállalat nyitott az automatizációra és a robotikára, azonban a legtöbb esetben csak a gyártási folyamatokra fókuszálnak. Az anyagmozgatást és a belső szállítást még mindig emberek végzik, akik így értékes időt töltenek azzal, hogy kocsikat juttassanak el „A”-ból „B”-be. Ezek a feladatok könnyen, eredményesen és költséghatékony módon automatizálhatók az együttműködő robotokkal.

 

A Mobile Industrial Robots (MiR) mobil robotjai nyitott felülettel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy az adott feladat követelményeinek megfelelő, testre szabott modulok szerelhetők rájuk. Az alábbiakban bemutatjuk a mobil robotok belső szállítási feladatok megoldásával összefüggő, öt leggyakoribb alkalmazási módját:

 

Polcegységek

A polcegységek dolga, hogy félkész vagy kész termékeket szállítsanak a gyártósorok között, a gyártósor és a raktár között, valamint a raktáron belül. A polcegységeket általában félautomata megoldással használják, amelynek során a munkatárs a robot interfésze vagy egy telepített gomb segítségével magához hívja a robotot, rápakolja a termékeket és mindössze egy gombnyomással útjára küldi azt. A polcegység emelő funkcióval is használható, így a robot önálló kerekes polcokat is képes felvenni, majd letenni.

 

Egy MiR200 sebeszeti eszkozoket szallit

Egy polcegységgel ellátott MiR200 sebészeti eszközöket szállít a gyártóterületről a raktárba a Chicago-i Argon Medical-nél.

 

Szállítószalagok

A mobil robotok szállítószalag modulokkal is elláthatók, így azok rögzített gyártósorok között is képesek termékek szállítására. Ezek legtöbbször teljesen automatizált folyamatok, ahol a robotok a tételeket a gyártósorok között mozgatják, vagy a gyártósorról a kiszállításhoz viszik azokat. A mobil robot jelenti az igazítható láncszemet a hagyományos szállítószalagok és a modern megoldások között, aminek köszönhetően a vállalatok hatékonyabbá válhatnak, mivel rugalmasabban képesek termékeiket szállítani a különböző gyártósorok között.

 

MiR100 a Kamstrupnal

A dán Kamstrup-nál a MiR100 teljesen automatizálva működik. A robot egy robotcellánál felveszi a félkész termékeket és egy futószalag segítségével elszállítja azokat a gyártósorhoz.

 

Automata raklapvilla

A logisztika területén a mobil robotokat előszeretettel használják raklapok vontatására raklapvilla segítségével. A robot megkeresi a raklapvillát, és önállóan a kívánt helyszínre szállítja azt. Így az alkalmazottaknak mindössze a villára kell pakolniuk a raklapokat, majd lepakolni azokat, ezáltal értékes időt spórolnak meg, mivel nem nekik kell a szállítást elvégezni.

 

Egy MiRHook kampoval felszerelt MiR100 raklapot vontat n

Egy MiRHook kampóval felszerelt MiR100 raklapot vontat. A robot megtalálja a raklapvillát, és önálló módon a kívánt helyre szállítja.

 

Robotkar

A mobil robotok az olyan gyártási és logisztikai feladatoknál alkalmazott robotkaroknak is mobilitást adnak, amelyek során automatizálható a termékek a raktárból történő ismétlődő felvétele és a megadott helyre való szállítása. Kiskereskedelmi raktárak esetében is használják ezeket, ahol a robotok különböző helyekről szedik össze a rendelt tételeket, amiket aztán a kiszállítási területre visznek. Ezek olyan monoton feladatok, amelyeket a robotok gond nélkül elvégeznek, így a felszabaduló emberi erőforrás sokkal értékesebb feladatokra fordítható. Mind a mobil robotok, mind a robotkarok kollaboratívak, az emberek közvetlen közelében működnek, bármiféle extra biztonsági óvintézkedés nélkül.

 

MiR100 UR3 warehouse

Egy UR3 robotkarral felszerelt MiR100 termékeket szed össze egy raktárban.

 

Biztonsági egységek

A biztonsági egységeket leginkább a kórházakban alkalmazzák, ahol olyan gyógyszereket szállítanak önállóan, amelyeket elzárva kell tartani. A kórházak általában nagy területű intézmények, így a mobil biztonsági egységeknek köszönhetően az alkalmazottaknak nem kell hosszú utakat végigjárni a gyógyszerekkel. Mivel a robotok képesek kommunikálni az ajtókkal és liftekkel is, nagyobb távolságokra is tudnak szállítani, bármiféle emberi közbeavatkozás nélkül. A biztonsági egységeket más iparágakban, egyéb bizalmas tárgyak szállításával is meg lehet bízni.

 

MiR100 alkalmazsa a vermintak szallitasara

A dán Dél-Jütlandi Kórház egy MiR100 robotflottát alkalmaz a vérminták és a rákgyógyszerek szállítására. Az alkalmazott a telefonján magához hívja a robotot, és amikor a robot megérkezik, beleteszi a tételeket, majd útjára küldi.

 

 

Forrás: a Mobile Industrial Robots (MiR) sajtóközleménye