Skip to main content

Beckhoff kontra koronavírus

Megjelent: 2020. május 06.

beckhoff lidA veszélyes tüdőbetegséget okozó Covid-19 vírus terjedésének megakadályozása érdekében sok ország kijárási korlátozásokat és egyéb drasztikus intézkedéseket vezetett be a lakosság körében. Közben a tudósok kutatják azt az oltóanyagot, amely megvédheti a veszélyeztetett csoportokat a koronavírustól, az orvostechnológiai cégek pedig világszerte fáradhatatlanul dolgoznak az égetően szükséges berendezések gyártásán, egyes esetekben a Beckhoff technológiáit is felhasználva.

 

Orvostechnológiai cégek támogatása


Lélegeztetőgépek a németországi intenzív osztályok számára

Annak érdekében, hogy az ország intenzív osztályain jelenleg használt 28 000 lélegeztetőgép számát körül-belül egyharmaddal megnöveljék, a német szövetségi kormány a közelmúltban felkért egy német családi vállalkozást 10 000 lélegeztetőgép legyártására. A lélegeztetőgép elvileg minden intenzív osztályos ágy alaptartozéka, és feltétlenül szükséges a Covid-19 vírus súlyos fertőzöttjeinek ellátásához. A cél az, hogy minden beteg megkaphassa a számára szükséges kezelést.
A rendkívül összetett lélegeztetőgépek gyártásához és teszteléséhez a vállalatnak Beckhoff ipari PC-kre van szüksége. A megrendelt hardverek gyors kiszállításán felül a Beckhoff a vezérlőszekrény kialakítása, az összeszerelési tevékenységek és a programozás terén támogatást is nyújt a vállalatnak, emellett mindent megtesz a megrendelés lehető leggyorsabb teljesítéséért, annak érdekében, hogy minél több életet lehessen megmenteni.

 

01beckhoff abra

A lélegeztetőgép érintőképernyős vezérlőfelülete

 

Koronavírus-tesztek az Amerikai Egyesült Államok betegei számára

Az Amerikai Egyesült Államokban is drámaian nőtt a koronavírussal fertőződöttek száma. A lehető legtöbb eset felismerése és kezelése érdekében egy amerikai vállalat jelenleg rohamtempóban gyártja a speciális koronavírus-tesztkészleteket. A tesztek iránti óriási igény teljesítése érdekében a vállalatnak gyors ütemben kell bővítenie gyártókapacitását egyrészt új gépekkel, másrészt a meglévők továbbfejlesztésével. A Beckhoff megbízható és nagy teljesítőképességű ipari PC-i ebben tudnak segítséget nyújtani.

 

A Beckhoff svájci leányvállalata támogatást kínál orvostechnológiai eszközökben érdekelt ügyfeleinek

Amíg a koronavírus jelenleg sok munkahelyen fennakadásokat okoz, az orvostechnológiai eszközök iránti igény gyors ütemben nő. Ennek következtében – az égetően szükséges orvosi berendezésekre leadott sürgős megrendelések teljesítése érdekében – ezen vállalatok számos területen több munkaerőt igényelnek.
A Beckhoff svájci leányvállalata két ilyen orvostechnológiai céget támogat: az egyik életmentő lélegeztetőgépeket, a másik diagnosztikai koronavírus-teszteket gyárt. Mindkét cég teljes mértékben számíthat a Beckhoff svájci leányvállalatának támogatására.

 

A Beckhoff aktívan részt vesz a CoroVent lélegeztetőgép fejlesztésében

 

A Beckhoff csehországi leányvállalata munkaerővel és termékekkel járul hozzá a koronavírus kezelésére alkalmas rendszer kifejlesztéséhez

A Prágai Műszaki Egyetem Orvosbiológiai Karán a Karel Roubík professzor vezette, korszerű lélegeztetéstechnikával foglalkozó NVT-csoport (Non-conventional Ventilatory Team) igen rövid idő alatt kifejlesztette költséghatékony, CoroVent elnevezésű lélegeztetőberendezésének prototípusát.
A cél az volt, hogy elkerüljék a cseh egészségügyi rendszer összeomlását a koronavírus-fertőzések számának meredek emelkedése esetén. Tomáš Halva, a Beckhoff csehországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, mennyire sürgető megvalósítani a projektet, amely több forrásból, például közösségi finanszírozásból is kap támogatást: „Nincs vesztegetni való időnk: napokon, de legfeljebb heteken belül szállítanunk kell a működő egységet. Az egész ötlet csak mintegy tíz napja merült fel, és igazán különleges teljesítmény, hogy mindössze egy héten belül megszületett a már tesztelhető prototípus.”

 

Szoros együttműködés a tudomány és az ipar között

A különféle vállalatok és egyetemek mintegy 15 szakértőjéből álló fejlesztőcsapatot Karel Roubík professzor és kollégái választották ki személyes kapcsolatok alapján és az Interneten keresztül. Közéjük tartozik Tomáš Halva is: „Személyesen ismerem az egyik kezdeményezőt, akit Facebook-üzenete alapján azonnal megkerestem, és megkérdeztem, hogyan segíthetne a Beckhoff. Végül is ez a projekt sok emberen fog segíteni, és remélhetőleg életeket ment majd. Karel Roubík professzor emellett a lélegeztetőgépek legjobb csehországi szakértője, aki már korábban is sikeresen fejlesztett ki ilyen eszközöket különféle felhasználási területekre.”
Tomáš Halva szerint itt műszakilag az a feladat, hogy az orvosi, az elektromos és a pneumatikai rendszerek szakterületeit összehozzák – és a megfelelő módon ötvözzék. Ez a lélegeztetőgép kifejezetten a koronavírus-fertőzöttek kezelésére készült, mert erre a feladatra nem minden lélegeztetőgép alkalmas. Mindezek mellett a berendezés költségei is jelentősen alacsonyabbak, ha képességei a koronavírus-kezeléshez szükséges funkciókra korlátozottak, figyelembe véve a közreműködő szakértők ingyenesen nyújtott fejlesztőmunkáját is.

 

02beckhoff abra
A lélegeztetőgép

 

Beckhoff vezérléstechnika és szoftver

A csapaton belül a Beckhoff feladata a vezérlőrendszer biztosítása, amely rendkívül egyszerű használatot tesz lehetővé, így a lélegeztetőgép külön szakképesítés nélkül is használható. Mint Tomáš Halva kifejtette: „A projekt ingyenes támogatásaként egyetlen hétvége alatt megterveztük a vezérlőrendszert, és elkészítettük a vezérlőprogramot. Külön köszönet érte Matúš Adamec és Zdenek Kosour kollégáimnak, akik mindketten nagyszerű alkalmazástechnikai mérnökök és programozók.
A csapat többi tagja is rengeteget segített azzal, hogy átvállaltak további feladatokat Matúš-tól és Zdenek-től. Igazán büszke vagyok az egész csapatra, és szeretném megköszönni nekik ezt a rendkívüli erőfeszítést!”
A Beckhoff aktívan hozzájárul a koronavírus elleni harchoz korszerű technológiáinak, valamint alkalmazottai tapasztalatának és hozzáértésének köszönhetően.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu

 

még több Beckhoff