Skip to main content

Beckhoff a Hannover Messe 2018 szakkiállításon

Megjelent: 2018. május 30.

lidA 2018. április 24–28. között megrendezett kiállításon a vállalat innovatív PC- és EtherCAT-alapú automatizálási megoldásainak széles skáláját mutatta be. A látogatók öt technológiai fórumon számos újdonsággal találkozhattak. Az idei kiállítás fő mondanivalója az új funkciók központi vezérlőbe való integrálására fókuszált: gépi látás, hallás és beszéd a TwinCAT Vision, illetve TwinCAT Speech szoftvermodulokban.

 

 

EtherCAT-terminálok váltakozó áramú hálózatok és teljesítményfogyasztás monitorozására, valamint folyamatvezérlésre

A gépüzemeltetésben és az energiaiparban alkalmazott energiafelügyeleti rendszereknek széles körű igényeket kell kielégíteniük, a váltakozó áramú táphálózat alapszintű monitorozásától és a folyamatvezérléstől a kifinomult energiafelügyeleti műveletekig terjedően. Ezekre az igényekre reagálva a Beckhoff négy új be- és kimeneti egységgel bővítette EtherCAT-termináljainak választékát, ár és képességek tekintetében rendkívül rugalmas skálázhatóságot biztosítva.

 

pr052018 Beckhoff Energy management

Az igényeknek megfelelően optimálisan skálázható EtherCAT energiafelügyeleti-terminálokkal számos különféle teljesítménymonitorozó  és folyamatvezérlési, valamint tápfeszültség-monitorozó és karbantartási feladat oldható meg: www.beckhoff.hu/el34x3

 

A már bevált, EL37x3 típusú, túlmintavételező teljesítménymonitorozó terminálok (és a hozzájuk kapcsolódó, TwinCAT Power Monitoring szoftverkönyvtár), valamint az új EtherCAT energiafelügyeleti terminálok olyan átfogó termékválasztékot képviselnek, amellyel a legkülönfélébb területeken minden igény optimálisan kielégíthető.

A két új EtherCAT-terminállal ideálisan megoldhatók a folyamatvezérlési fejlesztésekhez szükséges teljesítménymérési feladatok:

  • Az EL3443 típusú új, háromfázisú, általános teljesítménymérő EtherCAT-terminál univerzálisan használható minden folyamatvezérlési feladathoz. Elődjéhez képest számos új funkcióval – például táphálózatfigyelési képességekkel rendelkezik – pontosan meghatározza a feszültség nullátmenetének helyeit és felharmonikus-elemzés is végezhető vele. Ezenfelül egyenfeszültségű rendszerekben is használható.
  • Az EL3453 típusú, háromfázisú, legfeljebb 690 V-os váltakozó feszültség mérésére alkalmas feszültségmérő EtherCAT-terminált komplex folyamatvezérlési feladatokhoz fejlesztették ki.
    A fenti célkitűzések biztosítása érdekében a terminál félperiódusonként, azaz 50 Hz-es frekvencia esetén 10 ms-onként frissíti folyamatadatait. Négy, galvanikusan leválasztott árammérő csatorna áll rendelkezésre, amelyek méréshatára 100 mA, 1 A és 5 A között szabadon beállítható és 60 A-es túláramot képesek elviselni.

További két EtherCAT-terminálújdonság az energiafelügyeleti alkalmazások monitorozási és karbantartási feladatait támogatja:

  • A költséghatékony, EL3423 típusú, háromfázisú energiafelügyeleti terminált korlátozott költségvetésű energiafelügyeleti rendszerekhez, elsősorban IoT-alkalmazásokhoz fejlesztették ki. A terminál energiafogyasztás, teljesítmény és hálózati minőségi tényező mérésére szolgál, amelynek paramétereit 10 s és 1 h között beállítható frissítési időközönként rögzíti. Speciális funkcióként regisztrálja a mérésadatok átlagértékét, minimumát és maximumát is.
  • Az EL3483 típusú, háromfázisú, hálózati táplálás feszültségeinek, frekvenciájának és fázisának monitorozására szolgáló terminállal optimálisan ellenőrizhető egy gép tápellátása, és különösen jól alkalmazható feszültségváltozásokra érzékeny rendszerekben. Képességei közé tartozik a belső mért értékek küszöbértékeinek monitorozása, beállíthatók a folyamatkép figyelmeztető- és hibabitjei. Egyfázisú eszközként is használható a feszültség, az áram és a fázis figyelésére.


Ultrakompakt ipari PC még több interfészopcióval és 1 másodperces szünetmentes tápegységgel

A Beckhoff univerzális, rugalmas és ultrakompakt ipari PC-k legújabb generációjával ideálisan megoldható minden automatizálási, megjelenítési és kommunikációs feladat. A termékcsalád legújabb tagja a C6017 típusú ipari PC, amely rendkívül kompakt kialakítású, rugalmasan telepíthető, illetve több interfészopcióval és beépített szünetmentes tápegységgel is rendelkezik.

A miniatűr kivitelű C6017 konstrukció gyakorlatilag azonos a közkedvelt C6015 típusú ipari PC-vel, amely jelenleg a Beckhoff legkisebb méretű ipari számítógépe. A C6015 sikere gyorsan további igényeket gerjesztett, különösen olyan alkalmazások esetében, amelyeknél a csatlakoztathatósággal és tápkimaradás esetén az adatbiztonsággal kapcsolatosan szigorú követelmények állnak fenn. A Beckhoff a C6017 típusú ipari PC-t pontosan ennek megoldására fejlesztette ki: a C6015 már meglévő interfészei – egy DisplayPort, két kártyára integrált 100/1000Base-T Ethernet, valamint egy USB 3.0 és egy USB 2.0 interfész – mellett a C6017 két további RJ45 és két USB 2.0 csatlakozást is tartalmaz. Ezt kiegészíti egy opcionális, kapacitív, 1 másodperces szünetmentes tápegység, amely tápkimaradás esetén biztosítja az adatok megőrzését.
A 82 × 82 × 66 mm méretű C6017 csaknem ugyanakkora, mint a C6015, csupán a beépítési mélység nőtt meg 24 mm-rel. Az Intel® Atom™ processzorral szerelt, akár négymagos, passzív hűtésű, fröccsöntött alumíniumcink-ötvözetből készült házba épített ipari PC ideálisan használható akár közepes bonyolultságú automatizálási és kommunikációs feladatok megoldására is.

 

pr062018 Beckhoff C6017

Az új, ultrakompakt, C6017 típusú ipari PC a népszerű C6015-höz képest négy további illesztőt és egy szünetmentes tápegységet is tartalmaz, alig magasabb készülékházban: www.beckhoff.hu/c6017

 

Univerzálisan alkalmazható számítógép-generáció

Az új, ultrakompakt IPC-termékcsalád ideálisan illeszkedik a korszerű, kihívásokkal teli géptervezési elvárásokhoz – például az egyre szélesebb körben alkalmazott modulrendszerű konstrukciókhoz, a vezérlőszekrények belső terének szűküléséhez, valamint a számítási teljesítmény fokozásával és az árak mérséklésével kapcsolatos nyomáshoz. Az új eszközgeneráció ideális megoldást nyújt számos különféle alkalmazáshoz, mint például elosztott topológiák megvalósításához vagy korszerű IoT, illetve Ipar 4.0 rendszerek építéséhez.

A számítási teljesítmény igény szerint megválasztható:

  • C6015 és C6017 az alapszintűtől a közepes kategóriáig
  • C6030 – csúcskategóriás eszköz, magonként akár 3,9 GHz-es Core™-i processzorokkal – rendkívül bonyolult gépekhez, CNC vagy lineáris szállítórendszeres (XTS) alkalmazásokhoz, átfogó többtengelyes vezérlésekhez, bonyolult funkciókat nyújtó kezelőfelületekhez, rendkívül rövid ciklusidejű alkalmazásokhoz és nagy adatmennyiségek kezeléséhez.

 

TwinCAT Speech: létesítmények üzemeltetésének és karbantartásának megkönnyítése beszédbeviteli és hangalkotó képességekkel

Az emberi test egymással tökéletes összhangban működő funkcionális egységek rendszerévé fejlődött. Átvitt értelemben igaz ez az automatizálásra, ami tökéletes harmóniában egyesíti a helyzetfelismerést, az érzékelőket, a mozgásvezérlést és a gépi látást. A TwinCAT Speech szoftverrel az automatizálási rendszerek most már hallani és beszélni is megtanulhatnak.

 

pr072018 Beckhoff TwinCAT Speech e

A Beckhoff TwinCAT Speech szoftvermoduljával beszédfelismerő- és hangalkotási képességekkel felvértezett vezérlőrendszer kényelmes beszédbeviteli, illetve hangkimeneti csatornákkal támogatja az operátorok és karbantartók tevékenységét: www.beckhoff.hu/twincat-speech

 

A TwinCAT segítségével az automatizálási rendszerek ugyanolyan hatékonyan és fennakadásmentesen működhetnek, mint az emberi test: TwinCAT runtime környezettel ellátott ipari PC az „értelmet”, a TwinCAT Motion Control mozgásvezérlő a precíz, dinamikus mozgást, a be- és kimeneti interfészek pedig a legkülönfélébb érzékelők és buszrendszerek adatainak átviteléhez szükséges csatlakozást biztosítják. A közelmúltban a rendszer a TwinCAT Vision szoftvermodullal bővült. A beszédfelismerő- és hangalkotó képességeket nyújtó, új, TwinCAT Speech nevű szoftvermodullal teljessé vált az emberrel való analógia.
A TwinCAT Speech szoftvermodullal ipari szabványoknak megfelelő, többnyelvű adatlekérdezés és -bevitel valósítható meg, ami lényegesen megkönnyíti és hatékonyabbá teszi az automatizálási rendszerrel végzett munkát. E technológia számos iparág többféle alkalmazásában használható, a gépgyártástól az épületautomatizálásig terjedően. Például egy gépalkatrészen végzett munka során az operátorok vagy karbantartók a szokványos kezelőfelület használata nélkül, egyszerűen szóban kérdezhetik meg, hogy milyen hatással vannak a módosított beállítások az adott vezérlési vagy szimulációs alkalmazásra. Ezenfelül kritikus rendszerértékek elérésekor megfelelő beszédriasztás is kiadható.
A beszédbevitelt közvetett funkcióként, a beépített Windows operációs rendszer képességeit kihasználva valósították meg, más szóval nem igényel internet- vagy felhőcsatlakozást. A TwinCAT Speech beszédkimenete mind közvetett, mind közvetlen funkcióként használható: az előbbi esetben a megfelelő Windows-funkciók, az utóbbiban pedig az Amazon szövegfelolvasó Polly szolgáltatása biztosítja a hang megszólaltatását. A valósághű beszédhangzást mély tanulási technológiákkal szintetizálták. Több hang közül lehet választani, és a közvetlenül előállt hangállományok gyorsítótárban is tárolhatók.


BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.beckhoff.hu

 

Még több BECKHOFF Automation