Skip to main content

BBOX EMS Kft. – „Célkitűzésünk ügyfeleink igényeinek magas szintű kielégítése”

Megjelent: 2018. július 18.

BBOX lid2A magyar elektronikai ipar szereplői között sok cég kis és közepes mennyiségű terméksorozatok gyártására rendezkedett be. Saját elektronikai szerelősort lehetetlen gazdaságosan működtetni, ezért is fontos az alacsonyabb gyártási mennyiségeket is bevállaló elektronikai bérgyártók jelenléte. A piac egyik jeles képviselőjeként számontartott BBOX EMS Kft. működésének folyamatait a cég vezetője, Dollák László mutatta be.

 

Az 1991-ben alapított BBOX a költségvetési, pénzügyi, adóügyi eszközök fejlesztésének és gyártásának meghatározó szereplője a régióban. 2013-ban a BBOX partnereivel együtt sikeresen kifejlesztette és bevezette a magyarországi „online kassza” rendeletnek megfelelő rendszert. A kezdeti bérgyártási nehézségek hatására saját gyártó üzemet állított fel a piaci igények professzionálisabb kiszolgálása érdekében.

 

01BBOX

 

A BBOX EMS Kft. 2015 augusztus 1-jén, 5 fővel kezdte meg tevékenységét. A magas igényeket követelő saját termék folyamatos gyártása kiváló minőséget és megbízhatóságot eredményezett. A berendezéspark és a létszám folyamatos bővülése a bérgyártási tevékenységük elindítására is lehetőséget adott. A cég jelenleg két SMT gyártósort üzemeltet Kecskeméten – egy 650 négyzetméteres, ESD védett, modern gyártóbázison, az elektronikai gyártás területén nagy tapasztalattal rendelkező szakembergárdával. Flexibilis felületszerelő soraik alkalmasak a 0201-es méretű SMD alkatrészektől kezdve a legnagyobb méretű BGA tokok automatikus beültetésére. Emellett természetesen a furatszerelt alkatrészek gépi szelektív hullámforrasztása, illetve kézi forrasztása is megoldott.
A gyártóbázis rendkívül igényesen összeállított gépparkkal rendelkezik: iPulse M10 nagy teljesítményű flexibilis SMD beültető automaták, ultrahangos mosó, Nordson DAGE XD7600NT Diamond kabinos ipari átvilágító röntgenberendezés, ERSA HR600 Hybrid Rework System, TOTECH páramentes szekrény, ERSA Ecoselect 1 szelektív forrasztó.
Az automata szelektív forrasztógép a hagyományos TH alkatrészek minőségi forrasztásait tudja reprodukálni a nagyobb szériák gyártásánál. Kiküszöbölve ezzel az emberi hibák lehetőségét.
Az automata alkatrész-felismeréssel és -helyezéssel működő Rework állomással biztonságosan leforrasztható, pozicionálható, majd felforrasztható az SMD alkatrészek széles választéka. A gépi látás segítségével automatikusan és pontosan végezhető el az alkatrészbeállítás, így garantáltak a felhasználófüggetlen és reprodukálható javítási eredmények. Mindez ellenőrizhető és nyomon követhető a 100 nm-nél is finomabb felbontású röntgenberendezés segítségével. Ezt a szolgáltatást nem csak és nem elsősorban a BBOX EMS Kft-nél legyártott nyomtatott áramköri kártyákra veszik igénybe a berendezésgyártók, hanem hibás vagy rosszul felhelyezett alkatrészek cseréjére is. A röntgenberendezéssel vállalják komplett termékek vagy alkatrészek videomikroszkópos, illetve dönthető detektoros röntgenvizsgálatát, fényképes riportkészítését.

 

 02BBOX

 

A készre szerelt áramkörökön funkcionális mérésekkel ellenőrzik az eszközök működését. Igény esetén a késztermék programozása és tesztelése is itt történik. Szolgáltatásaik között szerepel nyomtatott áramkörök, valamint készülékházak tervezése és gyártatása, illetve – kisebb mennyiség esetén – készülékházak 3D nyomtatása is.
Tevékenységük másik része a kábelkonfekcionálás. Automata kábeldarabolás, csupaszítás, krimpelés. Kézzel történő végónozás, forrasztás, kábelkorbács-készítés, illetve készülékházba szerelés és szükség esetén szakítószilárdság-mérés.

 

Mire a legbüszkébb Dollák László a BBOX EMS Kft. cégvezetője?

  • A tisztaságra, a rendre – az indulástól kezdve a mai napig sikerült a gyártás tisztatér-jellegét megőrizni a következetes átöltözési szabályok betartásával, megfelelő munkaruházattal és a túlnyomásos levegőjű csarnokkal.

  • A munkatársakra – szakmailag jól képzett, stabil, erős mag alakult ki. Családias hangulat jellemző tulajdonosi szemlélettel. A csapatot egymást segítő univerzális, multifunkcionális kollégák alkotják.

  • A kompromisszumok nélküli szakmai és infrastrukturális fejlődés lehetőségére, ami véleményünk szerint az egyik legfontosabb dolog egy jól fejlődő vállalkozás életében.

  • A pozitív jövőképre. A tulajdonosi kör és a cégvezetés személyes indíttatása, vágya volt egy korszerű elektronikai gyártás létrehozása. A cég fejlődési iránya is egyértelmű a géppark folyamatos fejlesztésével, korszerűsítésével, a terveink között szereplő saját tulajdonú szerelőüzem létesítésével és a létszám megduplázásával. Társaságunk célkitűzése az ügyfeleink igényeinek magas szintű kielégítése, piacképes termékek előállítása.

 

A BBOX EMS az elektronikai gyártásra, kábelkonfekcióra és teljes elektronikai szerelésre vonatkozó ISO9001:2015 szabvány által meghatározott minőségirányítási rendszernek megfelelően végzi a tevékenységét, a minőségi elektronikai gyártás mellett elkötelezve magát. A cég környezetpolitikai tudatosságát bizonyítja, hogy ISO 14001:2005 szabvány követelményein alapuló környezetközpontú irányítási rendszert működtet. 

A felhasznált elektronikai alkatrészek beszerzése nagymértékben szintén a cég tevékenységeinek sorába tartozik. Széles körű beszállítói kapcsolatokkal rendelkeznek, de többnyire az európai beszerzést részesítik előnyben. A bejövő áru ellenőrzése (vizuális és egyszerűbb elektronikai paraméterek mérése) után az alkatrészek – a későbbi nyomon-követhetőség érdekében –­ saját cikkszámot kapnak, így kerülnek a raktárba és a gyártásba. Természetesen a nedvességre érzékeny alkatrészek kezelésére is felkészültek, amelyeket csak bizonyos ideig lehet normál beltéri klímaviszonyok között tárolni. Ezeket három kabinos páramentesítő szekrényben 30 °C-on, 1% alatti páratartalom alatt raktározzák az MSL (Moisture Sensitivity Level – nedvességérzékenységi fokozat) előírásainak megfelelően.
A teljes anyagmozgatási folyamat, az alkatrészek beérkezésétől kezdve a gyártási folyamatokon át, a végtermékek kezeléséig és kiszállításáig, végig ESD védett területen történik. A dolgozók munkaruházatának része a speciális ESD védett ruházat és csuklópánt. A padló az asztalok és székek is ESD védettek. A kiszállítás során is fokozott figyelmet fordítanak az ESD csomagolástechnológiára, hogy a késztermékek maximális védelmét biztosítsák.
Partnereik több mint 80%-a magyar, a többi megbízó pedig európai cég – közöttük nagyon sok a fejlesztő vállalat. Több éve folyamatosan gyártanak német partnereknek is kis- és közepes terméksorozat-volumenekben. Prototípusok és mintasorozatok gyártását is vállalják, ami komoly segítség a fejlesztések kezdeti fázisában.

 

BBOX EMS Kft.
Székhely: 2040 Budaörs, Gyár u. 2.
Fióktelep: 6000 Kecskemét, Kandó Kálmán utca 28/a.
Tel.: +36 23 880 738
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ems.bbox.hu