Skip to main content

Az NXP új MCX A mikrokontroller-családja

Megjelent: 2024. április 17.

EBV NXP cikk bevezető kép logovalKibővített MCU-képességekkel és fejlesztési platformmal

Az NXP új MCX A sorozatú mikrokontrollerjei a népszerű FRDM fejlesztői platform legújabb verziójával, a teljesítmény és az autonóm perifériák optimalizált és költséghatékony keverékével az intelligens peremalkalmazások alapját képezik.

 

 

NXP új MCX mikrokontrollercsaládja

 

Az NXP® Semiconductors bemutatta az MCX A14x és az MCX A15x modelleket, az MCX portfólió A-sorozatának első, szinte minden célra alkalmazható családját. Az új MCX A sorozatot, az alacsony költségű, könnyen kezelhető, kis helyigényű mikrokontrollereket olyan alapvető funkciókkal, innovatív teljesítményarchitektúrával és szoftveres kompatibilitással optimalizálták, amelyeket számos beágyazott alkalmazás igényel, beleértve az ipari érzékelőket, motorvezérlést, akkumulátoros vagy kézi áramellátó rendszervezérlőket, IoT-eszközöket és sok mást.
Az MCX portfóliót, beleértve az MCX A sorozatot is, az MCUXpresso Developer Experience támogatja, az FRDM fejlesztői platform legújabb iterációjával. A továbbfejlesztett FRDM kártyák felgyorsítják a prototípusok készítését, valamint az egyedi hardverek gyors csatlakozását és üzembe helyezését. Az egységes eszközkészletek az IDE-választékában, valamint a FreeRTOS és a Zephyr támogatása biztosítja a skálázhatóságot és a hordozhatóságot mind az MCX A, mind egyéb NXP MCU platformokon. Ez megkönnyíti új termékek gyors létrehozását vagy új felhasználási esetek célba vételét egy közös fejlesztési platformon, egységes felhasználói élmény mellett.
Az intelligens eszközök egyre nagyobb mértékű elterjedésével a mérnökök egyre inkább új, költséghatékony módszereket keresnek arra, hogy alapvető innovációt adjanak a terveikhez. Az MCX A sorozatot úgy tervezték, hogy a mérnökök számára megkönnyítse ezt a feladatot – az alacsony költségű, kis helyigényű MCU-k autonóm, alacsony fogyasztású perifériákkal lehetővé teszik a differenciált peremmegoldásokat, amelyek úttörő szerepet játszanak az intelligensebb, jobban összekapcsolt világ kialakításában.
„Az MCX A sorozat fontos mérföldkő a folyamatban lévő utunkon, hogy a legújabb innovációkat minden mérnök számára elérhetővé tegyük, lehetővé téve számukra, hogy többet tegyenek az MCX-szel. Az MCX portfólió az energiahatékony peremeszközök jövőjének alapja, amely felgyorsítja a forradalmi technológiák bevezetését az ipari és IoT-piacokon. Az MCX A eszközök erre az alapra építenek, az integrációt az alapvető funkciókra csökkentve, és arra ösztönözve a mérnököket, hogy korlátok nélkül tervezzenek.” – Charles Dachs, az NXP IoT és ipari részlegének vezető alelnöke és vezérigazgatója.

 

Megnövelt képességek az MCX A mikrokontrollerekkel

Az MCX A sorozat Arm® Cortex®-M33 magokkal rendelkezik, az MCX A14x 48 MHz-ig, az MCX A15x pedig 96 MHz-ig működik. Az eszközök támogatják az alacsony fogyasztású perifériákat, a BLDC/PMSM motorvezérlést és az integrált érzékelő interfészeket (MIPI-I3C, I2C, SPI) is. Az MCX A sorozat a platform 2024-ig történő kiterjesztésekor a tokozási formátumok és memóriaopciók széles skáláját kínálja majd, akár 1 MB flashig.

 

NXP új MCX mikrokontrollercsaládja változatok táblázat

1. ábra Az MCX A14 és A15 változatok


Minden MCX A eszköz olyan intelligens perifériákat tartalmaz, amelyek képesek önállóan, a CPU-tól függetlenül működni, lehetővé téve a CPU alacsonyabb frekvencián történő működését és az energiafogyasztás csökkentését. Az intelligens perifériák közé tartozik a soros kommunikáció beépített pufferekkel, programozható adatgyűjtési tartomány és DMA; vegyes jelű ADC; DAC; műveleti erősítő beépített intelligenciával az átlagoláshoz és a csúcsértékek felismeréséhez; és FlexPWM holtidő-szabályozással és enkóderrel motoros alkalmazásokhoz. Az innovatív táparchitektúrát úgy tervezték, hogy támogassa az I/O-k magas kihasználtságát és az energiahatékonyságot egyszerű tápáramkörrel, kisebb alapterület mellett. Az MCX A úgy lett kialakítva, hogy több GPIO-kivezetést támogasson a további külső csatlakozásokhoz, így a tervezők kisebb tokkal, egyszerűbb nyáktervezéssel és alacsonyabb rendszer (BOM) -költségekkel számolhatnak.

 

NXP új MCX mikrokontrollercsaládja blokkdiagram

2. ábra Az MCX A14 és A15 blokkdiagramja

 

Rugalmas és gyors prototípusgyártás az FRDM fejlesztőkártyával

Az MCX A sorozathoz, valamint a nagyobb MCX portfólióhoz az NXP FRDM fejlesztői kártyái, egy alacsony költségű, skálázható hardverplatformot nyújtanak, amelyet az MCUXpresso Developer Experience támogat. A különböző végfelhasználói alkalmazások fejlesztésének kreatív szabadságát elősegítendő, a kompakt kártyák rugalmas és gyors prototípus-készítést tesznek lehetővé az iparági szabványos MCU I/O kimenetekkel a könnyű hozzáférés érdekében. A kártyán található MCU-Link hibakereső szondával és a mellékelt USB-C kábellel a mérnökök könnyedén fejleszthetnek, hibakeresést végezhetnek és programozhatnak.
A fejlesztők az NXP Expansion Board Hub segítségével megtalálhatják az NXP és széles partneri ökoszisztémájának kiegészítő kártyáit, a kapcsolódó MCUXpresso SDK-kompatibilis illesztő­programokkal és példákkal. Ezek a kiegészítő kártyák (más néven shieldek) szabványos csatlakozókkal rendelkeznek, hogy könnyen illeszthetők legyenek az FRDM lapokhoz. A fejlesztők könnyen létrehozhatnak olyan megoldásokat, amelyek kihasználják az audio-, a csatlakoztathatósági, a motorvezérlési, a gépi tanulási, a grafikai, az érintés-, a hang-, az érzékelés- és sok más funkciót. Az új Application Code Hub segítségével egyszerűen hozzáférhetők az NXP mérnökei által fejlesztett MCU-szoftverpéldák és kódrészletek.

 

Átfogó szoftvertámogatás

Az optimális fejlesztői élmény érdekében az FRDM kártyákat és az MCX portfóliót a széles körben elfogadott MCUXpresso szoftver- és eszközrendszer támogatja. A fejlesztők választhatnak, hogy az MCUXpresso for Visual Studio Code vagy az NXP Eclipse-alapú MCUXpresso IDE-jével dolgoznak, vagy olyan IDE-vel, amely IAR és Keil biztonsági tanúsítványt is kínál. Az NXP mindezen IDE-választásokhoz kész példákkal ellátott illesztőprogramokat és köztesszoftvereket, valamint további eszközöket biztosít az eszközkonfigurációhoz, a biztonsághoz és a fejlett alkalmazásokhoz.

 

NXP új MCX mikrokontrollercsaládja FRDM MCXN947

3. ábra FRDM-MCXN947

 

NXP új MCX mikrokontrollercsaládja FRDM MCXA153

4. ábra FRDM-MCXA153


Az MCX portfólión alapuló FRDM kártyák első sorozata, köztük az FRDM-MCXN947 és az FRDM-MCXA153 jelenleg is elérhető, és továbbiak rendszeres megjelenését tervezik. Az FRDM-MCXN947 a nemrég bejelentett MCX N eszközökön alapul, amelyek már kaphatók, míg az FRDM-MCXA153 az MCX A eszközökön alapul. További információkért látogasson el az nxp.com/FRDM weboldalra.

 

 

Az NXP Semiconductors-ról

Az NXP Semiconductors elkötelezett az olyan áttörést jelentő technológiák létrehozása mellett, amelyek jobbá és biztonságosabbá teszik az összekapcsolt világot. A beágyazott alkalmazások biztonságos csatlakoztatási megoldásainak világelsőjeként az NXP az autóipar, az ipar, az IoT, a mobil és a kommunikációs infrastruktúra piacán feszegeti a határokat, miközben olyan megoldásokat kínál, amelyek egy fenntarthatóbb jövőt mozdítanak elő. A több mint 60 év összesített tapasztalatára és szakértelmére épülő vállalat több mint 30 országban mintegy 34 500 embert foglalkoztat, és 2022-ben 13,21 milliárd dolláros bevételt ért el.

 

 

Az EBV Elektronik – mint vezető félvezető-forgalmazó Európában – széles gyártói portfóliójából a legújabb alkatrészek és félvezető-megoldások teljes és folyamatos ellátását garantálja. Vegye fel a kapcsolatot az EBV technológiai és piaci szakértőivel, hogy az alkalmazásaihoz az optimális megoldást választhassa!

 

Több mint disztribúció – EBV Elektronik!

Farkas Szabolcs
EBV Elektronik Kft.
1117 Budapest, Budafoki út 91–93.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ebv.com


 

#0b5a9a