Skip to main content

Az ipari programozható, kompakt kamerák új nemzedéke

Megjelent: 2018. május 07.

code readingA gyártásközi automatikus optikai minőségellenőrzés, illetve az 1D/2D kód alapú termékazonosítás nagyon gyakori eljárás automatizált gyártósoroknál. Az alábbiakban egy programozható kompakt kamera magasabb integrálhatósági szintet támogató szolgáltatása kerül bemutatásra, amely nagy valószínűséggel az Ipar 4.0 által megkövetelt, jövőbeli igényeinket is kielégíti.

 

Programozható kamerákból, intelligens optikai szenzorokból széles választék áll rendelkezésre az automatizálást végző mérnökök vagy gyári technikusok számára. Tekintve a piacok jelenlegi elmozdulását az Internet of Things felé (IoT – a Dolgok Internete), nagy érdeklődés mutatkozik a sokoldalú, önálló képfeldolgozó eszközök iránt. Ezt az igényt szolgálja az IDS-imaging német cég új generációs NXT vegas kompakt kamerája. A kamera első ránézésre hasonlít a többi IP65-ös átlagos programozható kompakt kamerákhoz, de a részletekbe tekintve több újítást is találunk. A folyadékoptikát támogatja egy Time of Flight (FlightSense™ Time-of-Flight – nagy pontosságú, optikai távolságmérés) szenzor, amely nagyon gyors autofókuszt tesz lehetővé. Erős kontrasztú OLED kijelzője közvetlen fizikai és működéssel kapcsolatos paramétereket jelenít meg, illetve hang és fényjelzés kísérheti a képfeldolgozási lépéseket. A standard DIO (Digital Input/Output) interfészen kívül az RS-232 interfész az egyedi követelményeknek megfelelően konfigurálható. Egy alkalmazás határozza meg az adatok továbbíthatóságát és magának az adat értelmezésének a módját. Az IDS NXT vegas minden olyan gépvezérlővel kommunikál, amelyik ugyanazt az interfészt használja. Az elérhető átjárók/gateway-ek lehetővé teszik az olyan rendszerek, mint pl. CAN-Bus, Modbus-RTU, Profibus, KNX vagy PROFINET címzését.

 

halcon2


Az eszköz különlegessége a REST interfész

A REST (Representative State Transfer) webszolgáltatás TCP/IP kommunikációt biztosít az eszközparaméterek és alkalmazások konfigurálásához. Mind a HTTP protokollon, mind a biztonságos HTTPS változaton keresztül működik olyan standard metódusokkal, mint pl. a GET, a POST, a PUT, a PATCH, stb. A REST interfész elterjedtsége miatt a kamera platformfüggetlenné és széleskörűen használhatóvá válik. Az „app-alapú” rendszer teszi az IDS NXT-vegas-t olyan sokoldalúvá, mint egy okostelefon. Nem nevezhető standard ipari kamerának, vision szenzornak vagy egy rendkívül speciális intelligens kamerának, de olyan alkalmazásokban is használható, amelyek rendkívül sokoldalú eszközöket igényelnek. A board-level (ház nélküli) változata az OEM készülékek gyártói számára lehet érdekes. Teljesen integrált vision komponensként leegyszerűsíti az egyéni hardvereszközökhöz és szoftverekhez való tervezési munkát.

 

drraw


App-alapú képfeldolgozás

Az IDS NXT egyedülálló tulajdonsága, hogy az új funkciók – hasonlóan az okostelefonok alkalmazásaihoz – könnyen telepíthetők. Az eszköz alapja a plug-in-képes firmware. Az előre definiált alapfeladatok mellett egyedi feladatokat is létrehozhat egy alkalmazásfejlesztő készlet segítségével. A bonyolultabb feladatok elvégzése esetén több program fut egymással párhuzamosan: a vision alkalmazások a képadatok feldolgozásával hozzák létre az eredményt, amíg az eszköz kommunikációját és adatátvitelét egy másik alkalmazás kezeli. A különböző alkalmazások bemenetei és kimenetei egymáshoz kapcsolódnak, ami egy „újrahasznosítható” app elemekből álló moduláris rendszert eredményez. A Vision alkalmazások rugalmasan programozhatók a C ++-ban. A fejlesztők értékes támogatást kapnak a kiterjedt IDS NXT könyvtáraktól, ami lehetővé teszi, hogy teljes mértékben a vision tényleges feladatára, a képfeldolgozásra összpontosíthassanak. A készülék firmware-jével együtt egy előre telepített HALCON Embedded runtime könyvtár kerül telepítésre. A HALCON képfeldolgozás integrálása a szokásos módon történik a C ++ felületen keresztül vagy a HDevEngine szkriptjei segítségével. Ez utóbbi biztosítja, hogy a képfeldolgozás teljesen platformfüggetlenül elvégezhető legyen egy asztali PC-n a HALCON fejlesztési környezet (HDevelop) használatával. Az áttérés a HALCON szkriptről egy teljes app-alapú képfeldolgozó megoldásra mindössze néhány lépésből áll.

c

Az elkészített vision alkalmazások telepítése és aktiválása az IDS NXT Cockpitjén keresztül történik. A fejlesztési folyamat során a build eszközök támogatják a kódolt vision alkalmazások távoli hibakeresését is. Az egyedi vision alkalmazásokban és az IDS NXT firmware-ben lévő opcionális gyártóspecifikus SSL-kulcspárok (privát/nyilvános kulcs) segítségével megvédhető az IPR „saját szellemi termék” a visszaélésekkel szemben.

 

halcon


Összefoglalás

Az IDS NXT vegas fejlesztésével az IDS Imaging Development Systems GmbH olyan új generációs eszközt indít el, amely önállóan kezeli a képfeldolgozási feladatokat, és előre feldolgozott adatokkal támogatja a PC alkalmazást. A szabadon programozható platform nem korlátozódik specifikus feladatokra. Lehetőség van bármely vision alkalmazás telepítésére, ezáltal számtalan területen alkalmazható, pl. optika minőségbiztosítás, orvostechnikai analitika, arcfelismerés vagy jármű- és személyszámlálás. A HTTP-alapú RESTful webszolgáltatással a kamera ipari PLC környezetben is használható az INDUSTRY 4.0-ás bővítésének támogatására. Az eszköz ingyenes kipróbálását a SANXO-Systems Kft. biztosítja.

 

Szerző: Tóth Sándor – SANXO


SANXO-Systems Finn-Magyar Méréstechnikai és Automatizálási Kft.

1221 Budapest, Arany J. u. 87/B

Mobil: +36 30 327 1100

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.sanxo.eu

 

Még több SANXO