Skip to main content

Az ipar az egyetemre megy

Megjelent: 2018. szeptember 28.

81 IMG 1245A nemzetközi elektronikai iparban vezető szerepet betöltő világmárkák magyar cégei: a Robert Bosch Kft., a Texas Instruments Hungary Kft. és a Würth Elektronik Hungary Kft. nagyszerű kezdeményezése az ipar és az egyetemi ifjúság közötti együttműködés fejlesztését szolgálja.

 

 

 

2018. június 5-én tartották meg „Az ipar az egyetemre megy” című előadássorozat és pályázat záró eseményét, a workshopnapot. Az első ízben megrendezett eseménysorozat helyszíneként az Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Tavaszmező utcai épülete szolgált.
A projekt idén tavasszal egy előadássorozattal kezdődött, ami a szemeszter elején három előadás keretében igyekezett gyakorlatias – akár más DC/DC tervezésben is használható – tápegységtervezői és EMC tudást átadni a téma iránt érdeklődő hallgatóknak. Az előadásokat mintegy 20-25 hallgató követte folyamatosan. Ebből a körből alakult ki az a 6 csapat (1-3 fővel), akik végül a pályázaton is elindultak. Az előadásokat a szakmájukat legalább egy évtizede gyakorló villamosmérnökök tartották, az egyik előadáson külön érdekességként egy külföldi szakember angol nyelvű prezentációja is elhangzott.
„Az ipar az egyetemre megy” előadássorozat és pályázat kapcsán a szervezők előtt több cél is megfogalmazódott:

  • A jelenlegi hallgatók – a jövő tehetséges mérnökei – megismertetése a cégekkel.
  • Mérnöki kompetenciák gyakorlatban történő kipróbálása az egyetemen.
  • Figyelemfelhívás bizonyos másodlagos készségek igényére, fejlesztésére.

1 IMG 1310 

Ez utóbbi esetben arra gondoltak a szervezők, hogy az alapvetően fontos műszaki tartalom mellett nem mellékes az ötlet megfelelő színvonalú bemutatása, előterjesztése, publikálása, hiszen a későbbi sikerek egyik követelménye lehet, hogy a jövő mérnöke milyen formában tudja prezentálni elgondolásait, hogyan tudja megvédeni elképzeléseit.

A feladat gyakorlati része az előadások témájához kapcsolódva egy DC/DC tápegység tervezése, az alkatrészek beszerzése, megépítése és bemérése volt. Emellett a hallgatóknak dokumentációt kellett készíteni, majd a kapott eredményeket prezentálni a workshop keretében. A projekt alkotóinak határozott célja volt, hogy a hallgatók minél gyakorlatiasabb, az életből vett példán keresztül jussanak el a tervezéstől a kivitelezésig. A témaválasztást a budapesti Bosch fejlesztési platformjában használt koncepció ötlete adta. Specifikálásra került egy 2-rétegű 7 × 7 cm-es NyÁK, szabványos csatlakozókkal. Erre azért volt szükség, hogy az EMC mérések során ne a NyÁK fizikai kialakítása legyen meghatározó.

 

40 IMG 4415


Mindenki izgalommal várta a workshop napját, amelyből szinte azonnal egy baráti, mérnöki eszmecserén alapuló konstruktív és izgalmas találkozó alakult ki. Aki benézett, láthatta a lázas igyekezetet, de egyben a jó hangulatot is.
A workshopnap két mérőhely kialakításával vette kezdetét. Az elkészült kapcsolóüzemű tápegységek konverterek statikus és dinamikus működésének vizsgálata oszcilloszkóppal, az EMC mérés a mérősátor és spektrumanalizátor segítségével történt. A versengő csapatok egy nagyméretű kivetítőn követhették figyelemmel a méréseket, egymás munkáját és annak eredményeit. Délig valamennyi csapat tápegységének bemérése megtörtént. A hallgatók jelezték, hogy örömmel vették a mérések során felmerülő konstruktív kérdéseket és a néha szükségszerű kritikát is.
Az ebédszünet után került sor az előadásokra, ahol a versenyben résztvevő hallgatók/csapatok prezentálták a leadott dokumentációikat és a friss méréseiket. Az értékelés az alábbi szempontok és súlyozás alapján történt:

  • EMC vizsgálat (30%)
  • Technikai specifikációk megvalósítása (20%)
  • Technikai dokumentáció (20%)
  • Szakértői vélemény (20%)
  • Előadás színvonala (10%)

 

45 IMG 1165

 

A végső megmérettetésen hat csapat vett részt, amelyből a cégek képviselőiből és az oktatókból álló zsűri az előre meghatározott pontozás alapján választotta ki a pénzjutalomban részesülő első három helyezettet:

1. Baross Gábor

2. Bogár Renátó és Hajnal Dániel
3. Pál Marcell


Az előadások során láthattunk tökéletesen kivitelezett műszaki megoldásokat, hihetetlenül ötletes házilag megoldott EMC mérést, nagyszerű dokumentációt és kiváló előadásmódot. Természetesen volt kevésbé sikeres műszaki megoldás vagy gyengébb előadás is. A szervezők a céljainknak megfelelően az eredményhirdetésen is kifejezetten bátorítottak és elismertek minden résztvevőt, hiszen az életben sem minden projekt valósul meg, nem mindig sikeres sorozatgyártás a végeredmény.
A hallgatók és oktatók, valamint cégek pozitív visszajelzései is egyértelműen bizonyították az ötlet és a kivitelezés sikerét. Bízunk benne, hogy a következő szemeszterekben – a versenykiírást és a szemináriumok tematikáját tovább csiszolva – a jövő mérnökei közül még többet is be lehet vonni majd hasonló kezdeményezésekbe, segítve ezzel a felkészülésüket, hogy még eredményesebbek és produktívabbak legyenek a majdani alkotó munkájukban.

 

23 IMG 1361

 

Köszönjük ezúton is a Kandó Kálmán Szakkollégiumnak, a Kandó Alapítványnak és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnök Karának támogatását és együttműködését a lebonyolításban.
Csodálatra méltó a három neves cég szakembereinek lelkesedése, odaadó munkája és önzetlensége. A mindennapi – és nem éppen kismértékű – leterheltségük mellett még maradt energiájuk arra is, hogy a jövő szakembereit beavassák a gyakorlati mérnöki tevékenység rejtelmeibe.

 

Minden elismerésünk a szervezőknek: Gnyálin Istvánnak és Csörnyei Márknak – Robert Bosch Kft.; Szőke Gábornak és Kővágó Tamásnak – Texas Instruments Hungary Kft.; Levachich Attilának és Farkas Szabolcsnak – Würth Elektronik Hungary Kft. Dr. Schuster Györgynek, Intézet igazgató/Kutatási Dékánhelyettesnek,Vincze Tibornének, a Kandó Alapítvány képviselőjének a nagyszerű tevékenységükért!

 

A cikk angol nyelvű változatához kattintson ide.

 

If you want to read this article in english, click here.