Skip to main content

Az innováció fóruma

Megjelent: 2017. február 02.

ki 328XI. Pollack Expo – Pécs


Ez év február 23-án már a tizenegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a pécsi Pollack Expo a műszaki újdonságok iránt érdeklődő nagyközönség számára. A kiállítás eredete a pécsi műszaki felsőoktatás „belügyének” tekinthető szakmai napokra nyúlik vissza, de sok éve már a régió legjelentősebb – és már egyáltalán nem kizárólag egyetemi – szakvásárává alakult.

 

Annak ellenére, hogy a Pollack Expo ma már nem egyetemi „magánügy”, hanem egy régió és egy szakterület legfontosabb „civil” szakmai rendezvénye is, a szakkiállítás és konferencia szervezését a mai napig a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara vállalja magára. Bizonyára az ő elkötelezettségüknek is köszönhető, hogy a gazdasági nehézségek és az egyetemet közvetlenül érintő beiskolázási kihívások ellenére is az Expo már túlnőtte a régió határait, mert a bemutatott szakterület egyedi karaktere országos „vonzáskörzettel” ruházza fel, és ma már túlzás nélkül sorolhatjuk a meghatározó, széles körben ismert és kedvelt műszaki piaci fórumok közé. Ennek jele az is, hogy a kiállítók és előadók már hónapokkal korábban keresik a szervezőket, hogy a sok éve megszokott standot kapják, vagy hogy biztosítsák a részvételüket egy előadásra, programrészre.

ki 328

A Pollack Expo népszerűségét bizonyára annak is köszönheti, hogy a főleg egyetemi oktatókból álló szervezőgárda nem veszítette el fogékonyságát az innovációra, ezért élvonalbeli gyártókat és fejlesztéseket keresnek, hogy bemutathassák szakmai eredményeiket, újdonságaikat a szakemberek részére. Közéjük kell sorolni feltétlenül a jövő szakembereit, az egyetem mai hallgatóit is, mert bármennyire is „nyílt”, minden szakmai szereplő számára elérhető szakkiállítássá alakult is az Expo az évek folyamán, soha nem veszítette el fiatalos hangulatát, az eleven napi kapcsolatot az egyetem oktató- és kutatómunkájával.
A 2017-es Pollack Expo a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650 éves jubileumához is kapcsolódik. Ezért ebben az évben a Pollack Expo kísérőrendezvénye lesz a villamos szekcióhoz kötődő „Science in Practice 2017” című nemzetközi konferencia, ahol a résztvevők a szakmai információkon kívül ismereteket szerezhetnek Magyarország elsőként alapított egyetemének történelmi emlékeiről is. A nemzetközi konferencia előadói Európa villamosmérnök-képzésében meghatározó egyetemeinek képviselői, akik az ipari cégeknek végzett kutatásaikat és fejlesztéseiket ismertetik magyar kollégáikkal. A plenáris ülés fő témája a technika és az informatika fejlődésének hatásait elemzi a műszaki, gazdasági és társadalmi élet jelenségeire.

ki 247

A Pollack Expón a közelmúltban néhány új programrész is meghonosodott. Harmadik éve ad például keretet a Breuer Marcell-díj átadó ünnepségének. A pécsi születésű Breuer a Bauhaus-alapító Walter Gropius tanítványa volt, később munkatársaként szerzett világhírt. A nevével fémjelzett díjat Pécs város érdekében végzett kiemelkedő műszaki tevékenységért ítélik oda. Második alkalommal szervezik meg az építőipari, gépész, villamos és környezetvédelmi szekció mellett az úgynevezett Hallgatói Szekciót is. Az elsőt a tavalyi, jubileumi évben szervezték, és a szekció keretében a Tudományos Diákköri Konferencián sikerrel szerepelt és díjazott mérnökhallgatók kaptak lehetőséget arra, hogy tudományos eredményeikről szélesebb szakmai fórum előtt is beszámolhassanak. A Hallgatói Szekció telt házas előadásain az évfolyamtársakon túl számos ipari képviselő is megjelent, akik minden bizonnyal már a leendő munkatársaikat is keresték a fiatal előadók között. Ezen a fórumon kívül a Pollack Expo már hagyományosnak nevezhető Állásbörzéje keretében is lesz lehetősége egymásra találni a végzős hallgatóknak és munkatársakat kereső cégeknek.
A 2017. február 23-24-én a Pécsi Expo Centerben megrendezésre kerülő Pollack Expo továbbra is ingyenesen várja látogatóit, köztük a Magyar Elektronika valamennyi olvasóját.

www.pollackexpo.hu

Még több Pollack Expo