Skip to main content

Az igus új robotikai fejlesztései

Megjelent: 2020. január 22.

igus lidAz igus legújabb lineáris és térbeli lineáris robotja nagyobb munkaterületen is alkalmazható, és akár öt kilogrammos darabok mozgatását is lehetővé teszi, kedvező árú TR.RSEL visszahúzó rendszere pedig egy vonalban tartva vezeti meg az energialáncot a roboton, probléma- és hibamentes működést garantálva.

 

 

Az automatizálási technológiák terén már évek óta megbízható alternatívát jelentenek a derékszögű koordináta-rendszer alapján működő robotok. Segítségükkel a felhasználók gyorsan, egyszerűen és költségtakarékosan végezhetik el feladataikat. Mindössze némi programozási ráfordítást igényelnek. Az új lineáris robotikai megoldásokat leggyakrabban „pick and place”, „bin-picking” és válogatási feladatok során alkalmazzák, a legtöbb ilyen jellegű folyamatnál a gyártósorok végére helyezve. Emellett kisebb arányban a mikroelektronika és az automatizált tesztelési folyamatok terén, valamint más helyzetekben (mint például az orvostechnológia) is hasznosítják a lineáris robotokat.
Az adott alkalmazás által támasztott követelmények függvényében kéttengelyes lineáris vagy síkbeli lineáris robotok, illetve háromtengelyes térbeli lineáris robotok közül kell választaniuk a felhasználóknak. Az igus egy új lineáris és egy új térbeli lineáris robotot is kifejlesztett, amelyek munkaterülete nagyobb lett, és segítségükkel a felhasználók akár nehezebb terheket is mozgathatnak nagyobb területeken.

 

igus

Nagyobb, erősebb, gyorsabb: az igus új kenésmentes térbeli lineáris robotja nehezebb, akár 50 N-os terhek nagyobb, 800 × 800 × 500 mm méretű munkaterületen, 0,5 m/s maximális sebességgel történő mozgatására is alkalmas (Forrás: igus GmbH)

 

Alacsony költségű automatizálás kenésmentes lineáris robotikai megoldásokkal

Mindkét új igus lineáris robot előre konfigurált lineáris modulokból, alumíniumból készült lineáris tengelyekből, valamint NEMA léptetőmotorokból és enkóderekből épül fel. Az új lineáris robot akár 50 N-os terhek mozgatására is képes 800 × 500 mm méretű munkaterületen 1 m/s maximális sebességgel. Ugyanilyen súlyú terhek mozgathatók az új térbeli lineáris robottal is 800 × 800 × 500 mm méretű munkaterületen 0,5 m/s maximális sebességgel. A precíz vezetésről és kenésmentes működésről a robotokhoz alkalmazott két ZLW fogasszíjas tengely és a GRR fogasléces tengely gondoskodik.

 

Egyedi kialakítású térbeli lineáris robotok

A készletről rendelhető és megvásárolható robotok mellett a felhasználók a http://www.igus.hu/robotenquiry oldalon összeállíthatják a saját, akár hat méteres lökethosszú lineáris robotjaikat is, és árajánlatot is kérhetnek az igus-tól. Az ügyfelek igényeinek megfelelően lehetőség van a tengelyhossz és a különféle motorok konfigurálására is az igus energialáncainak és kábeleinek felhasználásával.

 

igus 2

Költséghatékony és biztonságos: az energialáncokkal használható új TR.RSEL visszahúzó rendszer garantálja a robotok problémamentes működését (Forrás: igus GmbH)


Kábelvezetés ipari robotoknál

Az ipari robotok dinamikusan és gyorsan dolgoznak az olyan gyártási folyamatokban, mint a hegesztés, szegecselés, forrasztás. Az autóalkatrész-összeszerelő robotok működését például nagy forgásszögek és sok gyors mozdulat jellemzi. A kábeleket és tömlőket ezért biztonságos és kompakt módon kell elvezetni. A felhasználók az energialáncok segítségével gondoskodnak az adat-, sűrítettlevegő- és tápvezetékek biztonságos megvezetéséről a roboton. E célra használhatók az igus háromdimenziós mozgást végző triflex energialáncai. A triflex R e-láncokat kifejezetten ipari robotokhoz tervezték, és követik a robotok háromdimenziós mozgását.

 

igus triflex RSEL visszahúzó rendszer

Mivel egyre többféle automatizált gyártástechnológia nyer teret, nemcsak elektromos és sűrített levegős vezetékek, hanem csavarok, szegecsek és csapszegek továbbítására szolgáló tömlők megvezetésére is szükség van. Ezek a tömlők azonban nem hajlíthatók meg túl éles szögben, ezért a robot energiaellátásához visszahúzó rendszerre van szükség. Másrészt pedig, ha az e-láncok hurokba lógnak a robot munkaterében, az akár kárt is tehet az energialáncban és a benne lévő vezetékekben és tömlőkben, illetve a gép meghibásodását okozhatja. Ezek megoldásaként fejlesztette ki az igus az új, igen költséghatékony TR.RSEL visszahúzó rendszert az energialáncaihoz. A rendszer probléma- és hibamentes működést garantál azáltal, hogy egy vonalban tartva vezeti meg az energialáncot a roboton, így az e-lánc a lehető legkevesebb helyet foglalja el a robot karján. A visszahúzó rendszer használatával a lelógó energiaellátó rendszer még igen dinamikus mozgás mellett sem zavarja vagy akadályozza a robot mozdulatait.

 

Költséghatékony és utólag is könnyen felszerelhető

Szabványos méreteinek és igen helytakarékos kivitelének köszönhetően az új visszahúzó rendszer az összes gyakoribb robottípus 3. tengelyére közvetlenül felszerelhető. Ez azt jelenti, hogy a visszahúzó rendszerek valamennyi meglévő triflex R energialánc-sorozathoz – mint például a TRC, TRE és TRCF szériák – gyorsan és könnyen felszerelhetők. Az energialánc fix vége az új rendszer révén szabadon választható meg. A lineáris visszahúzó rendszer alkalmazásának másik előnye, hogy használatával csökkenthető a felhasznált kábelhossz és a kapcsolódó költségek, hiszen nincs szükség a kábelek elterelésére. A triflex RSEL rendszert az igus két – 70-es és 85-ös méretű – elasztomer zsinórral ellátott változatban kínálja.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

még több igus®