Skip to main content

Az igus új lézerszinterező anyaga lehetővé teszi a vegyszerálló tribokomponensek 3D nyomtatását

Megjelent: 2022. március 07.

igus lidA nagy teljesítményű I10 műanyag ellenáll a savaknak, lúgoknak, alkoholoknak, zsíroknak és olajoknak.

 

 

 

 

 

Az igus bővíti 3D nyomtatási szolgáltatásának körét: vegyszerálló, kenésmentes tribopolimer alkatrészek gyárthatók szelektív lézerszinterezéssel (SLS). Ezt az evolúciós lépést a lézerszinterező nyomtatók számára kifejlesztett új nyomtatási anyag teszi lehetővé: az I10 ellenáll a savaknak, lúgoknak, alkoholoknak, valamint a zsíroknak, ezért alkalmas galvanizáló és élelmiszer-feldolgozó üzemekben való felhasználásra.
Az új I10 lézerszinteres nyomóanyag nem csak savakkal, lúgokkal, alkoholokkal, zsírokkal és olajokkal szemben ellenálló. Alacsony nedvességfelvétel, nagy szívósság és nagy duktilitás (képlékenység) is jellemzi – ami egy anyag azon tulajdonságát jelzi, hogy nyíróterhelés alatt tartósan deformálódik, mielőtt eltörne. Az I10 ezért ideális anyag a súlytakarékos, rugalmas tulajdonságokkal rendelkező ipari funkcionális alkatrészekhez.

 

igus

Vegyszerálló, kenésmentes és karbantartásmentes – az új I10 lézeres szinterezéses 3D nyomtatási anyaggal az ügyfelek gyorsan hozzájutnak prototípusaikhoz és kis gyártási mennyiségekhez (Forrás: igus GmbH)

 

 

Magas fokú élelmiszer-biztonság –
az új lézerszinteres nyomtatási anyag FDA-konform

Az új nyomóanyagnak számos alkalmazási területe van, és nem kétséges, hogy az l10-et a jövőben egyre gyakrabban fogják alkalmazni a galvanizáló iparban. A 3D-nyomtatott alkatrészeknek, amelyek a bevonási eljárásokhoz elektrolitikus fürdőkben vannak, ellenállónak kell lenniük a savakkal szemben, különben fennáll a hibák és a lehetséges rendszerhibák kockázata. „Az új anyag azonban a csomagoló- és élelmiszeriparban történő alkalmazások szempontjából is érdekes” – mondja Tom Krause, az igus additív gyártásért felelős vezetője. – „Ennek oka, hogy azon kevés gyártók közé tartozunk, akiknek a lézerszinterezéses nyomtatási anyagát az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) előírásainak megfelelően hitelesítették.” Az új anyag megfelel az EU 10/2011-es rendeletének is, amely tanúsítja, hogy a műanyag élelmiszerekkel érintkezve ártalmatlan.

 

A 3D nyomtatási szolgáltatás néhány napon belül
ipari alkatrészeket gyárt

Az igus az új nyomtatási anyagot házon belüli 3D nyomtatási szolgáltatásában is kínálja majd. Az ügyfelek online feltölthetnek egy STEP-fájlt a kívánt alkatrész 3D-modelljével, és kiválaszthatják a mennyiséget és a nyomtatási anyagot. Az igus ezután szelektív lézerszinterezéssel gyártja le a kenés- és karbantartásmentes elemeket. Egy lézer olvasztja össze az anyag ostyavékony porréte­geit egy építőplatformon, amelyet rétegről rétegre leengednek. Lépésről lépésre jön létre az alkatrész. „Az eljárás előnye, hogy nem igényel szerszámokat, és lényegesen költséghatékonyabb és gyorsabb, mint a klasszikus eljárások, például a fröccsöntés. Ez különösen igaz a prototípusok és a kis gyártási mennyiségek esetében” – magyarázza Krause. Ennek eredményeképpen a megrendelé­sének az igushoz való beérkezése után öt nappal az ügyfél már kézhez is kaphatja a 3D nyomtatott alkatrészt.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu