Skip to main content

Az igus teljesen újrahasznosított anyagokból készült energialánca

Megjelent: 2022. november 03.

igus lidAz erőforrások kímélése és a termék életciklusának növelése – ez az igus célja az új E2.1.CG cradle-chain energialánccal

Cradle-to-cradle: azaz bölcsőtől bölcsőig – a körforgásos gazdaság a természettől kölcsönözte az alapelvét. A cél a fogyasztási cikkek visszaállítása a biológiai vagy műszaki körforgásba az értékes erőforrások és nyersanyagok megőrzése érdekében. Az igus, a motion plastics megoldások specialistája is ezt a célt követi, és mostanra kifejlesztette a világ első, újrahasznosított anyagból készült energialáncát, amelynek alapja a cég saját „chainge” energialánc-újrahasznosítási programja.

 

A szélsőséges időjárástól és a természeti katasztrófáktól a tengerek szennyezéséig, az éghajlati válság egyre súlyosabb, és ezzel egyre többen vagyunk tisztában. „Ügyfeleink vásárlási döntéseit is egyre nagyobb mértékben befolyásolják a környezetvédelmi szempontok. Éppen ezért, sok energiát fektettünk a termékfejlesztésbe annak érdekében, hogy erőforrás-hatékonyabban tudjunk termelni a termékminőség feláldozása nélkül” – magyarázza Jörg Ottersbach, az igus energialánc üzletágának vezetője. Az eredmény: az E2.1.CG cradle-chain energialánc – az új igumid CG anyagból készült energialáncok teljes palettája. Az igus saját tesztlaboratóriumában végzett számos teszt bizonyítja, hogy az új energialánc műszaki tulajdonságai és terhelési határértékei szinte megegyeznek a szabványos igumid G anyagból készült energialáncéval. További előnye, hogy a cradle-chain energialánc ugyanolyan áron kapható, mint a standard anyagból készült energialáncok. Az új termékpaletta öt sorozatban és 28 típusban érhető el raktárról.

 

PM2122 1

Még fenntarthatóbb megoldások, megbízható minőségben –
az újrahasznosított anyagokból készült új cradle-chain energialánc kíméli
az erőforrásokat és előmozdítja a körforgásos gazdaságot
(Forrás: igus GmbH)

 

 

Kiselejtezett energialáncból újrahasznosított alapanyag

A cradle-chain energialáncban többek között a chainge újrahasznosítási programból származó újrahasznosított anyagokat használják fel. A program részeként az igus 2019 óta gyűjti be ügyfeleitől a használt energialáncokat, hogy azok ne váljanak ipari hulladékká. A szolgáltatás az igus energialáncokra és a más gyártóktól származó láncokra is vonatkozik. Eddig 13 országban több mint 32 tonna alapanyagot gyűjtöttek össze. 2022-re az igus azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ezt a mennyiséget összesen 500 tonnára növeli. Az anyagot típus szerint leválogatják, tisztítják és az eredeti anyagminőségre dolgozzák fel. Ez egy kémiai analízis, ami az összetétel finomhangolása segítségével lehetséges – ebben a folyamatban optimalizálják az anyagot a kívánt tulajdonságokra, és ez eredményezi az állandó termékminőséget. Az igumid CG újrafeldolgozott alapanyagot használják az újrahasznosított cradle-chain készítéséhez – a kopási viselkedés, a stabilitás vagy a hajlítási kifáradás tekintetében bekövetkező minőségromlás nélkül.

 

Fenntartható nyersanyagciklus – 28%-kal kevesebb CO2-vel

Az újrahasznosított anyagokból készült új e-chain energialánc-termékcsaláddal az igus még inkább hozzájárul az erőforrások megőrzéséhez és a körforgásos gazdaság előmozdításához. A Környezetvédelmi Terméknyilatkozat értelmében ez a fenntartható nyersanyagciklus 28%-kal csökkenti a CO2-kibocsátást is. Jörg Ottersbach szerint: „Nemcsak a termékek első használatára kell összpontosítani, hanem a nyersanyagok újrafelhasználására is. A cradle-to-cradle (bölcsőtől bölcsőig) ciklus rengeteg lehetőséget tartogat, ezért arra törekszünk, hogy a lehető legtöbb nyersanyagot és kiselejtezett terméket újra feldolgozzuk, hogy az értékes erőforrásokat ne pazarló módon, hanem bölcsen, a lehető legtovább használjuk.”

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu