Skip to main content

Az igus drylin-termékcsalád újdonságai

Megjelent: 2017. január 25.

PM1616 1A sikló alkatrészek kopásálló műanyagokkal (motion plastics) történő megvalósításának specialistája, a kölni igus cég a hannoveri kiállításon a drylin-termékcsalád újdonságait mutatta be a könnyű hornyos vezetéktől egészen az előfeszített prizmás vezetékig. Tovább bővült a lineáris vezetékek programja, és az újdonságok között most mutatták be a fokozatmentes beállítást szolgáló, golyós előfeszítésű, hornyos vezetéket, valamint a kompakt, előfeszített, csúszópofás prizmás vezetéket. Ezekkel a felhasználók az egyszerű átállításaikhoz a mindenkori igényeiknek megfelelően közvetlenül komplett megoldásokat tudnak megrendelni, és nem kell saját konstrukciókhoz vagy túlméretezett lineáris vezetékekhez folyamodniuk.

Fokozatosan vagy fokozatmentesen – az egyszerű beállítás új lehetőségei

„Kézi beállítás”: egy siklópályán mozgó test manuális rögzítése a pálya tetszőleges pontján. Ez „első ránézésre” rendkívül egyszerű alkalmazás, amely azonban gyakran jelentős kihívást jelent. Különösképpen, ha függőleges pályán mozgó eszközöknél, például konyhai gépeknél, fejtámláknál vagy kondicionáló, illetve rehabilitációs készülékeknél alkalmazott beállításokról van szó, ahol rögzített állapotban a könnyű felépítmények saját súlyát is szilárdan kell tartani. A golyórotációs vezetékek nem jöhetnek számításba, mert bár rendkívül pontosak, de nagyon drágák, és ezenkívül nem is lehet őket pontosan egy meghatározott helyzetben tartani. Ráadásul még külső kenést is igényelnek, amely az alkalmazástól függően akár az élelmiszerek, akár a ruházat szennyeződését okozhatja. Az igus erre a célra különböző lineáris vezetékeket fejlesztett ki, amelyek a felhasználók mindenkori igényeinek megfelelően előre meghatározott, fix pozíciókat meghatározó hornyokba „bekattanva”, vagy a beállítható előfeszítésen keresztül finoman és fokozatmentesen szabályozhatók be.

 

PM1616 1

Az igus a Hannover Messe 2016 kiállításon új, a kézi beállításokat szolgáló lineáris vezetékeket, például golyós előfeszítésű hornyos vezetéket
és kompakt prizmás vezetéket mutatott be (forrás: igus GmbH)

A kenésmentes hornyos vezeték garantálja a biztos rögzítést

Az új drylin W-stopmotion hornyos vezeték egy bevont profilon mozgatja a műanyag szánokat, és bekattan az előre meghatározott horonypontokon. A szán és a nemesacél rugóval tartott profil között elhelyezkedő előfeszített golyónak köszönhetően a szán mindig az előírt helyzetben marad, és tartani tudja a könnyebb felépítményeket is. A tartóerők az alkalmazott rugótól, valamint a furattól függenek, ezek – a sínhosszhoz hasonlóan – az ügyfél igényeinek megfelelően rendelhetők meg. A műanyag szánban lévő golyós előfeszítésnek köszönhetően az szinte játékmentesen fekszik a szintén nagyon könnyű alumíniumprofilban.

Nagyon csendes, fokozatmentes átállítás

Az új drylin prizmás vezeték is ideálisan alkalmazható a kézi beállításra minden olyan esetben, ahol állandó tolóerőkre és a mozgás során „koncentrált”, sima, jó minőségű futásra van szükség. A tolóerő a szánban, a négy kiválasztható rugó előfeszítése segítségével, egyénileg állítható be. A könnyű, függőleges terhek esetén a szán minden nehézség nélkül a helyén tartható. A vezetősín korrózióálló, eloxált alumínium anyagú, amely az egyéni igényekhez igazított furatokkal (max. 3 m hosszúságig) közvetlenül az igus-nál szerezhető be. A kenést egyáltalán nem igénylő prizmás vezeték szánjai az iglidur J anyagból, a rugók nemesacélból, a szánokban lévő csapok pedig sárgarézből készülnek.

 

Hajlított lineáris vezetékek ‑ biztos vezetés változtatható sugarú pályákon

Az igus GmbH a Hannover Messe 2016 kiállításon mutatta be az első szánt, amely már a különböző sugarú lineáris vezetőknél is alkalmazható. Az úszó csapágyazású szán minden további nélkül válthat át egy egyenes szakaszról egy ívelt pályaszakaszra. Ez teszi alkalmassá arra, hogy a bútoripartól a színpadtechnikáig számos szakterület speciális mozgáspálya-követelményét kielégíthesse. A mezőgazdasági és haszonjárműveknél is egyre gyakrabban jelentkezik az igény a korlátozott beépítési területek individuális kialakítására.

Az igus cég a bevált W lineáris siklócsapágyra építve 2015-ben mutatta be első alkalommal azokat a drylin-sínjeit, amelyek hajlított lineáris vezetékek kialakítására is alkalmasak. A cég ezzel kielégíti azon felhasználók igényeit, akik egyre individuálisabb lineáris vezetésekkel kívánják optimálisan kihasználni a rendelkezésükre álló – gyakran elég szűkös – beépítési teret. Ennek alkalmazási példáiként az építő- és mezőgazdasági gépek fülkéi szolgálnak. A drylin lineáris vezetékek előnyei az alacsonyabb szerelési költségekben és a karbantartásmentes alkal-
mazásban mutatkoznak, mivel a csapágyak nem igényelnek kenést. Az igus idén még egy lépéssel tovább megy, és bemutatja az első szánt, amely – egy sínen – különböző sugarú lineáris vezetékeknél is alkalmazható. A szán úszó csapágyazású, amelynek előnye, hogy például egy egyenes szakaszról egy kanyarba is mozgatható. „Ez első sorban az irodai berendezések vagy a színpadtechnika alkalmazási példáinál nyit meg egészen új lehetőségeket” – magyarázza Stefan Niermann, az igus drylin lineáris és hajtástechnikai üzleti részlegének vezetője.

 

PM2116 1

Az igus új drylin szánjainak köszönhetően a felhasználók az ívelt lineáris vezetékeiket most már különböző sugarakkal is használhatják.
(forrás: igus GmbH)

 

Az ügyfél egyéni igényeihez szabott megoldások a maximális szabadság érdekében
Az új drylin szánnál a síntávolság kiegyenlítése érdekében egy kopásálló iglidur műanyagból készült gömbsüveg palástú csapágyat alkalmaznak. Ennek következtében a szán nemcsak sík, de konkáv vagy konvex görbületű síneken is mozgatható. Az új szán az ügyfél kívánságára a rögzített sugarú kivitelhez hasonlóan kézi reteszeléssel is kapható, amely lehetővé teszi a szán rögzítését bármilyen kívánt helyzetben. A felhasználók az individuális görbülettel készített alumíniumsíneket a hozzá tartozó szánnal együtt az igusnál már 1 darabtól is megrendelhetik.

 

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
Fax: +36 1 431 0374
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu