Skip to main content

Az Ethernet kapcsolók előnyei

Megjelent: 2024. május 27.

Murrelektronik Tree Ethernet Switch bevezető kép logovalA Murrelektronik a jó irányba tereli az adatokat

A gépek és a hálózatba köthető rendszerek világainak közeledésével az Ethernet-alapú megoldások egyre fontosabbá válnak. Az ipari Ethernet gyorsabban fejlődött, mint a hagyományos terepibusz-megoldások, az áttérés a Profibusról a Profinetre pedig hozzájárult a gépekben és rendszerekben napjainkban használt Ethernet komponensek számának látványos növekedéséhez.

 

Az Ethernet kapcsolók szerves részei egy költséghatékony ipari Ethernet kommunikációs megoldásnak. Ipari Ethernet kapcsolói kiválasztásakor ezért sok szempontot figyelembe kell vennie: termelési környezetét, a kapcsolók helyét hálózati infrastruktúrájában, és hogy felügyelt vagy nem felügyelt kapcsolók legyenek-e. Milyen kábeleket és csatlakozókat válasszon? Az Ethernet kapcsolók széles választékát kínáló és újításokon is dolgozó Murrelektronik betekintést nyújt a megfelelő kapcsoló kiválasztásába és a különböző elérhető típusok előnyeibe.

 

Felügyelt vagy nem felügyelt? Melyik a megfelelő kapcsoló az alkalmazásomhoz?

A nem felügyelt kapcsolók, pl. a Xelity, a Xenterra vagy a Tree általában a legköltséghatékonyabb megoldást jelentik Ethernet eszközök csatlakoztatására kisebb és/vagy helyi hálózatokhoz. Ezek a kapcsolók alapvetően az ütközés nélküli Ethernetes adatáramlást biztosítják. Közvetítőként további portokkal bővítik a hálózatot, de nem biztosítanak intelligens funkciókat, és nem képesek a hálózati forgalom irányítására. Ipari környezetben a nem felügyelt kapcsolók gyakran használatosak kisebb háló­zatokban.

 

Murrelektronik Xelity Managed Switches

A Xelity IP20 felügyelt kapcsolókkal a hálózat többféle, pl. fa- vagy csillagtopológiával is kialakítható. A kapcsolók emellett más feladatokat is képesek ellátni, köztük a hibaelemzést és a hálózati diagnosztikát. Optimalizálják az adatátvitelt, és biztosítják a hálózat távoli hozzáféréssel történő irányítását (Murrelektronik GmbH)


A felügyelt kapcsolók számos lehetőséget kínálnak a portok és eszközök konfigurálására. Fontos szerepet játszanak a hibaelemzésben, a hálózati diagnosztikában és a redundanciát biztosító mechanizmusokban. Ezek a kapcsolók optimalizálják az adatátvitelt, viszont részletesebb konfigurálást igényelnek, ami növeli a költségeket. Egy hálózat részeként azonban olyan előnyöket kínálnak, amelyek nagyobb fokú irányítást biztosítanak, akár távoli eléréssel is. A felügyelt kapcsolók lehetővé teszik a csomagok rangsorolását, amely révén az időérzékeny csomagok magasabb prioritást élveznek a hálózatban. Végül, de nem utolsósorban, a PLC egy Profinet csatlakozón keresztül vezérelni/felügyelni tudja őket.

 

Murrelektronik Xelity Unmanaged Switches

A robusztus műanyag házban elhelyezett, keskeny kialakítású és DIN sínre szerelhető Xelity IP20 nem felügyelt Gigabit kapcsolók gyorsan és egyszerűen telepíthetők, programozás nélkül (Murrelektronik GmbH)

 

Mik a Power over Ethernet (PoE) kapcsolók előnyei?

A PoE kapcsolók, pl. a Murrelektronik Tree PoE terméke, nagyszerű megoldást kínál egy berendezés kábelezésének egyszerűsítésére, az áramot és az adatokat egyetlen kábelben továbbítva. A PoE-vel nincs szükség két külön kábelre a kommunikációhoz és az Ethernet eszköz ellátásához. Feszültségnövelő moduljuknak köszönhetően a Tree PoE kapcsolók szkennereket, IP telefonokat, 48 VDC kamerákat, és számos más 12/24 VDC áramellátást igénylő PoE eszközt képesek táplálni. A Tree PoE feszültségnövelő modulja akár 120 W-nyi (portonként 30 W) fogyasztót képes kiszolgálni egyetlen kapcsolóról. További előny, hogy a Tree PoE kapcsolók sztenderd 8 pólusú RJ45 kábeleket alkalmaznak.

 

Murrelektronik TREE PoE Switches Unmanaged

A Tree PoE kapcsolók egyszerűsítik a vezetékezést, és sztenderd 8 pólusú RJ45 kábeleket alkalmaznak (Murrelektronik GmbH)

 

Miket kell figyelembe vennem egy hálózat tervezésekor?

A villamossági tervező csapatok előtt álló kihívásokat nem szabad alábecsülni. Egy gép koncepciós fázisában számos változót figyelembe kell venni. Az Ethernet eszközök száma, a hálózati terhelés, a válaszidő és az infrastruktúra csupán néhány a számításba veendő tényezők közül. A Murrelektronik kapcsolóinak (Xelity, Xenterra és Tree; nem felügyelt vagy felügyelt, IP20 vagy IP67 besorolás) kombinálásával hatékony és megfizethető megoldást alakíthat ki, amely megszünteti a szűk keresztmetszeteket, és növeli bármely Ethernet-alapú alkalmazás teljesítményét.

 

Murrelektronik Tree Ethernet Switch

Tree67: Az új, IP67-es védettségű modell négy vagy nyolc M12 porttal rendelkezik („O” betűs kód) (Murrelektronik GmbH)

 

Miként segíthetnek a kapcsolók egyszerűsíteni a vezetékezést és felgyorsítani az összeállítást?

A kapcsolók nélkülözhetetlenek az Ethernet-alapú rendszerek rugalmassá tételéhez, de senki nem állítja, hogy feltétlenül szekrényekbe kellene helyezni őket. Az IP67 védettségű kapcsolók, pl. a Murrelektronik Tree67 terméke, nagyszerű lehetőséget kínál hely megtakarítására a szekrényekben, a vezetékezési költségek csökkentésére, és az üzembe helyezés és hibaelhárítás felgyorsítására. Ezek a kapcsolók, amelyek akár a fő szekrénytől 100 m-re is elhelyezhetők, segítenek optimalizálni a kábelek elvezetését anélkül, hogy ez a hálózat rugalmasságának rovására menne. A Murrelektronik „D” vagy „X” betűs kóddal jelölt ipari Ethernet kábeleivel kombinálva az IP67 kapcsolók a tökéletes megoldást jelentik bármely Ethernet hálózat plug and play-jé tételére.

Idézetek:
„A villamossági tervező csapatok előtt álló kihívásokat nem szabad alábecsülni. Az Ethernet eszközök száma, a hálózati terhelés, a válaszidő és az infrastruktúra csupán néhány a számításba veendő tényezők közül.”

„Ipari Ethernet kapcsolói kiválasztásakor ezért sok szempontot figyelembe kell vennie: termelési környezetét, a kapcsolók helyét hálózati infrastruktúrájában, és hogy felügyelt vagy nem felügyelt kapcsolók legyenek-e.”

„A PoE kapcsolók nagyszerű megoldást kínálnak egy berendezés kábelezésének egyszerűsítésére, az áramot és az adatokat egyetlen kábelben továbbítva.”

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Práter utca 9.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu

 

#67b345